10η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής
Έχεις φτάσει κιόλας στη 10η εβδομάδα εγκυμοσύνης σου. Έχεις όμως ακόμα 29 εβδομάδες μέχρι να γνωρίσεις το μικρούλι σου. Μάθε περισσότερα για την 10η εβδομάδα.
ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Το μωράκι σου αρχίζει να μοιάζει με ένα μικρό ανθρωπάκι. Το πρόσωπο του, μοιάζει επιτέλους με πρόσωπο και τα πάντα έχουν μπει στη θέση τους. Το κεφαλάκι του συνεχίζει να είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του αλλά πλέον μπορεί να το γυρνάει από εδώ και από εκεί. Το σωματάκι του έχει αναπτύξει πολλούς μύες και καταφέρνει να κουνάει τα χέρια και τα πόδια του, αν και όχι τόσο συγχρονισμένα. Στη κοιλίτσα του, το τεράστιο για τα δεδομένα του, συκώτι δημιουργεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια του μικρού σου.
ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ
Ίσως να πέταγες απ’ τη χαρά σου για την εγκυμοσύνη σου πριν από τριάντα λεπτά και μετά ξαφνικά αρχίζεις να αγχώνεσαι. Όντως, οι αλλαγές στη διάθεση σου, ειδικά το πρώτο τρίμηνο, μπορεί να είναι εξαιρετικά έντονες. Εάν υποφέρεις από τέτοιου είδους αλλαγές ή νιώθεις αδιάθετη, μην αγχώνεσαι, γιατί λογικά θα τελειώσουν σύντομα. Στο δεύτερο τρίμηνο, που θα ξεκινήσει πολύ σύντομα για εσένα, τα ορμονικά επίπεδα επανέρχονται σε μια ισορροπία. Τότε είναι που οι περισσότερες μαμάδες, αρχίζουν να νιώθουν όλο και πιο ήρεμες.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αυτή την εβδομάδα θα σου επιστήσουμε τη προσοχή στη παλιά καλή πρωτεΐνη. Απορροφάς αρκετή κάθε ημέρα;
Ένα δομικό στοιχείο στο σώμα του μωρού σου, η πρωτεΐνη βοήθα στο σχηματισμό των μυών, του κολλαγόνου και όχι μόνο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου, τα επίπεδα πρωτεΐνης που χρειάζεσαι, αυξάνονται από 50γρ σε 71γρ την ημέρα. Για να καταλάβεις αυτές τις ποσότητες σε γεύματα, ένα βραστό αβγό έχει περίπου 7γρ πρωτεΐνης, ένα κομμάτι τυρί 30γρ και ένα ποτήρι γάλα έχουν 7-8γρ το κάθε ένα. Με λίγα λόγια ένα αβγό μπορεί να σου δώσει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, όπως ένα κομμάτι κρέας, ψάρι, τυρί 30γρ ή ένα ποτήρι γάλα. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για εσένα αλλά και για το μωράκι σου. Αν και κανένα φαγητό φυτικής προέλευσης δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, η χορτοφαγική διατροφή προσφέρει ποικίλες πήγες πρωτεΐνης που προέρχονται από φυτά. Η κατανάλωση διαφορετικών μορφών φυτικής προέλευσης πρωτεϊνών στο ίδιο γεύμα, όπως για παράδειγμα ο συνδυασμός δημητριακών, οσπρίων και καρπών μπορεί να παρέχει ένα μείγμα όλων των απαραίτητων αμινοξέων. Τώρα στη περίπτωση που τα γαλακτοκομικά και τα αυγά συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή σου, μάλλον απορροφάς όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μην παραλήψεις να αναφέρεις στον γιατρό σου ότι ακολουθείς χορτοφαγική διατροφή
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μπορώ να τρώω ψάρι κατά τη διαρκεί της εγκυμοσύνης μου;
Είναι πολύ πιθανό για τις έγκυες γυναίκες να καταναλώνουν ψάρι ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής καθώς θεωρείται εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Παρόλα αυτά, ορισμένα ψάρια είναι γνωστά για την υψηλή συγκέντρωση υδράργυρου στο σώμα τους, ενός στοιχείου στο οποίο το νευρικό σύστημα του εμβρύου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο όσο βρίσκεται ακόμα στην ανάπτυξη. Για αυτό το λόγο, είναι προτιμότερο οι έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν ξιφία, τόνο, σίκι (ανήκει στην οικογένεια των καρχαριών), κεραμιδόψαρο και ορισμένα είδη βασιλικού σκουμπριού. Η λίστα για ψάρια που πρέπει να αποφεύγονται αλλάζει ανάλογα τη περιοχή ενώ σε ορισμένες συμπεριλαμβάνονται μερικά είδη τόνου, χελιού και σαλαχιού. Για να σιγουρευτείς, συζήτησε το με τον γιατρό σου.
Σε γενικές γραμμές, τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες προτείνονται για γυναίκες που κυοφορούν. Τα παραπάνω ψάρια παρέχουν DHA (εικοσιδυεξαενοϊκό οξύ), ένα λιπαρό οξύ που ανήκει στη κατηγορία Ωμέγα-3 που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του μωρού σου. Αλλά η επιλογή ψαρικών από τους διαδρόμους με τα κατεψυγμένα, όπου συχνά είναι κακοποιημένα ή παναρισμένα, δεν είναι τόσο καλή όσο η επιλογή πιο υγιεινών εκδοχών με άπαχη πρωτεΐνη, όπως τα φιλέτα σολομού ή τα λευκά ψάρια. Η πρόσληψη αρκετού DHA μπορεί να είναι δύσκολη, οπότε αν δεν είσαι σίγουρη - ή δεν σου αρέσουν και πολύ τα ψάρια – συμβουλέψου τον γιατρό σου για ένα συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει DHA. Εάν ανησυχείτε πώς η κατανάλωση ψαρικών μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στο ακόμα αναπτυσσόμενο μωρό σας, να είστε βέβαιες ότι τρέχουσες έρευνες έχουν δείξει ότι οι υγιείς εγκυμονούσες μπορούν να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους τρόφιμα όπως το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς ή τα δημητριακά χωρίς αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας για τα παιδιά τους.