Το βιολογικό γάλα είναι καλύτερο από το συμβατικό;
Υπάρχει μια συνολικότερη πεποίθηση ότι τα βιολογικά προϊόντα υπερτερούν διατροφικά των συμβατικών.
Κι εδώ θα πρέπει να ψάξουμε επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο και όχι να βασιζόμαστε σε αόριστες πεποιθήσεις, ιδεολογίες και μύθους. Πράγματι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι καλύτερα σε διατροφική αξία από τα συμβατικά. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτερες επιστημονικές μελέτες στον κόσμο που αποδεικνύουν τα οφέλη των φρούτων, των λαχανικών, του γάλακτος, κτλ, έχουν γίνει με συμβατικά και όχι με βιολογικά τρόφιμα. Επίσης για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο βιολογικό θα πρέπει να τηρεί αυστηρές προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία. Επομένως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε κάθε παραγωγό, μη επώνυμο, που βαφτίζει το προϊόν του βιολογικό. Όσον αφορά τα φάρμακα, τα αντιβιοτικά κ.α που χρειάζονται τα ζώα για την υγεία τους, όταν αυτά είναι εγκεκριμένα και χρησιμοποιούνται με τις σωστές κτηνιατρικές αρχές, τότε συμβάλουν στην καλύτερη υγεία του ζώου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον άνθρωπο. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα επώνυμο γάλα, πριν βγει στην αγορά περνάει από πολλούς τεχνικούς και ποιοτικούς ελέγχους και είναι απαλλαγμένο από ξένη ουσία όπως άλλωστε αυστηρά ορίζει και η νομοθεσία. Ένα γάλα που δεν πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, δεν προωθείται στην αγορά. Προσοχή θα πρέπει να δίνουμε σε πωλητές γάλακτος αγνώστου προελεύσεως που δε γνωρίζουμε αν έχουν περάσει από ποιοτικό έλεγχο το προϊόν τους, έστω κι αν το βαπτίζουν «βιολογικό». Γνωρίζοντας τους παραπάνω παράγοντες, η επιλογή του γάλακτος είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.
Από τον Ιωσήφ Αλεξανδρίδη