Πώς να εντοπίζεις την κρυμμένη ζάχαρη
Η ζάχαρη μπορεί συχνά να παρεισφρήσει στα ροφήματα, μεταμφιεσμένη ως κάτι άλλο. Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη όταν πηγαίνεις για ψώνια. Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις ποιες ύποπτες ουσίες να ψάξεις στους πίνακες συστατικών.
Στην ηλικία των 10-12 μηνών, το μόνο που χρειάζεται να πίνουν τα μωρά είναι μητρικό γάλα και νερό, οπότε αν τους προσφέρεις αυτά, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα.
Γλυκοί παραβάτες
Μερικά ροφήματα περιέχουν φυσικά σάκχαρα όπως η φρουκτόζη που συναντάται στον 100% χυμό φρούτων και η λακτόζη που συναντάται στο γάλα. Άλλα σάκχαρα προστίθενται στα τρόφιμα και στα ποτά κατά την επεξεργασία ή την παρασκευή τους. Τα πρόσθετα σάκχαρα εφοδιάζουν με άδειες θερμίδες χωρίς να προσφέρουν κανένα από τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το μωρό σου. Ο χυμός δεν είναι απαραίτητος στη διατροφή του μωρού σου. Η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου αποτελεί καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, αν αποφασίσεις να του προσφέρεις χυμό, καλό είναι να επιλέξεις να του προσφέρεις 100% χυμό σε ένα κύπελλο, σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει τα 120 ml ημερησίως ως μέρος ενός γεύματος ή σνακ.
Ψώνισε έξυπνα
Ακολουθεί μια λίστα πρόσθετων σακχάρων που μπορεί να δεις σε έναν πίνακα συστατικών. Την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ, πάρε αυτή τη λίστα μαζί σου και χρησιμοποίησέ την ως οδηγό. Αν δεις οποιοδήποτε από αυτά τα συστατικά στις συσκευασίες των ροφημάτων που σχεδιάζεις να αγοράσεις, σου συνιστούμε να αφήσεις στην άκρη αυτό το προϊόν και να επιλέξεις το νερό, την υγιέστερη εναλλακτική επιλογή.
- Καστανή ζάχαρη
- Γλυκαντικό αραβοσίτου
- Σιρόπι αραβοσίτου
- Δεξτρόζη
- Συμπυκνώματα φρουτοχυμών
- Γλυκόζη
- Σιρόπι αραβοσίτου υψηλής φρουκτόζης
- Μέλι
- Ιμβερτοσάκχαρο
- Μαλτόζη
- Μελάσες
- Ακατέργαστη ζάχαρη
- Σουκρόζη
- Ζάχαρη
- Σιρόπι
Κορυφαίες συμβουλές
- Πρόσεχε τα ονόματα συστατικών με κατάληξη «-όζη», συχνά είναι σάκχαρα.
- Αν η γλυκαντική ουσία βρίσκεται στη λίστα συστατικών είναι πρόσθετο σάκχαρο όσο φυσικό και αν ακούγεται.
Πόση ζάχαρη καταναλώνει το μωρό σου;
Έλεγξε τις ετικέτες για να υπολογίσεις πόση ζάχαρη μπορεί να καταναλώσει το μωρό σου μια συνηθισμένη ημέρα. Σύμφωνα με συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το ανώτατο έως 10% των θερμίδων που καταναλώνει ένα παιδί πρέπει να προέρχονται από σάκχαρα. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο υγιές μωρό 11 μηνών δεν πρέπει να καταναλώνει πάνω από 4 κ.γ. (20 γρ.) ζάχαρη καθημερινά. Αυτό το ποσό περιλαμβάνει τα σάκχαρα που προστίθενται στις τροφές κατά την επεξεργασία ή στο σπίτι. Η ζάχαρη στα αναψυκτικά, συμπεριλαμβανομένων των φρουτοχυμών και των συμπυκνωμάτων χυμών, προσμετράται επίσης σε αυτό το ημερήσιο όριο. Ωστόσο, το όριο αυτό δεν περιλαμβάνει τα φυσικά σάκχαρα που συναντώνται στο γάλα ή στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να προσθέτεις ζάχαρη σε οτιδήποτε τρώει ή πίνει το μωρό σου και ότι το μόνο που χρειάζεται σε αυτή την ηλικία είναι μητρικό γάλα και νερό.
*Το μέλι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της γεύσης, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής, καθώς εισάγει τα βρέφη σε ένα ευρύ φάσμα γεύσεων και βοηθά στο σχηματισμό του γευστικού τους προφίλ.
Ωστόσο, το μέλι μπορεί να περιέχει βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν βρεφική αλλαντίαση. Συνεπώς, το μέλι δεν πρέπει να εισάγεται πριν από την ηλικία των 12 μηνών, εκτός εάν οι σπόροι του Clostridium botulinum έχουν αδρανοποιηθεί με κατάλληλη επεξεργασία υψηλής πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας, όπως χρησιμοποιείται στη βιομηχανία.
Κάθε φορά που χρησιμοποιείται μέλι στα προϊόντα μας, υποβάλλεται σε εξωτερικά επικυρωμένη επεξεργασία που διασφαλίζει ότι τα προϊόντα μας είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Πηγές
Duyff, RL (2017). Academy of Nutrition and Dietetics. Complete food and nutrition guide (5th ed.). Boston, MA: Houghton Mifflin Harcourt.
Jequier E, Constant F. Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration. Eur J Clin Nutr 2010, 64(2):115-23.
Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.
World Health Organization. Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2015.
Τελευταία αναθεώρηση: Μάρτιος 2018