Όλα τα βρέφη γνωρίζουν ενστικτωδώς πότε πεινούν και πότε έχουν χορτάσει. Μπορεί τις πρώτες ημέρες να αγνοήσεις ή να παρερμηνεύσεις ορισμένες χαρακτηριστικές ενδείξεις ότι θέλει να ξεκινήσει ή να σταματήσει να τρώει, ωστόσο δεν θα σου πάρει πολύ μέχρι να αρχίσεις να καταλαβαίνεις τα σημάδια του.
Το νεογέννητο μωρό μου θα κλαίει όταν πεινάει;
Γενικά, το κλάμα ενός νεογέννητου βρέφους εκλαμβάνεται ως σημάδι πείνας. Εάν πεινάει και έχει αρχίσει ήδη να κλαίει, τότε μάλλον αυτό πρόκειται για ένα έσχατο σημάδι. Το πιθανότερο είναι ότι είχε ήδη αρχίσει να σου στέλνει σημάδια προτού φτάσει σε αυτό το στάδιο. Εάν περιμένεις μέχρι να αρχίσει να κλαίει, ίσως είναι πιο δύσκολο να το ηρεμήσεις ώστε να πιάσει τη θηλή και να θηλάσει σωστά.
Αντιθέτως, έχε τον νου σου για σημάδια που σου στέλνει από πιο νωρίς για να σου πει ότι πεινάει. Αυτά μπορεί να είναι τα εξής:
- κουνάει γρήγορα τα μάτια του ενώ πριν ήταν ήρεμο και ξύπνιο
- πιπιλάει με μανία τα χέρια του
- γυρίζει το κεφάλι και ανοίγει το στόμα του
- πλαταγίζει τα χείλη του
Εάν δεν ανταποκριθείς σε αυτά τα σημάδια πείνας, είναι πιθανό να αρχίσει να εκνευρίζεται και στη συνέχεια να βάλει τα κλάματα.
Ορισμένα σημάδια κορεσμού σε πολύ μικρά βρέφη είναι:
- αδιαφορία για συνέχιση του θηλασμού
- όταν κάνει ένα διάλειμμα για να ρευτεί, μπορεί να μη θέλει να συνεχίσει να τρώει
- μπορεί να ηρεμήσει και να χαλαρώσει, ενώ είναι πιθανό ακόμα και να αποκοιμηθεί
Τα μωρά κλαίνε για διάφορους λόγους
Καθώς περνάς χρόνο μαζί με το μωρό σου, θα μάθεις ποια σημάδια στέλνει όταν πεινάει και όταν έχει χορτάσει και θα καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα στο κλάμα λόγω πείνας και στο κλάμα που οφείλεται στην κούραση ή σε μια λερωμένη πάνα.
Εάν το μωρό σου δεν δείχνει σημάδια πείνας, το τάισμα δεν είναι η κατάλληλη λύση για να το ηρεμήσεις. Δοκίμασε άλλες τεχνικές χαλάρωσης, όπως να το πάρεις αγκαλιά, να το κουνήσεις ή να του τραγουδήσεις. Σύντομα θα σου δείξει σημάδια πείνας και τότε θα είναι η ώρα για το φαγητό!
Ορισμένα μωρά κλαίνε πολύ κατά τις πρώτες εβδομάδες και δεν μπορούν να ηρεμήσουν, ούτε με το φαγητό ούτε με μεθόδους χαλάρωσης. Εάν το μωρό σου κλαίει χωρίς σταματημό για τρεις ώρες την ημέρα για τρεις ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, μπορεί να έχει κολικούς. Ζήτα τη συμβουλή του ιατρού σου. Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσεις τον θηλασμό εάν πιστεύεις ότι το μωρό σου έχει κολικούς. Για την ακρίβεια, το μητρικό γάλα είναι καλύτερο για βρέφη με κολικούς, επειδή περιέχει την ιδανική ισορροπία ορού γάλακτος (μιας εύπεπτης πρωτεΐνης), μαγνησίου και λακτόζης για καλή λειτουργία του εντέρου. Εξέτασε το ενδεχόμενο λήψης κάποιου προβιοτικού, όπως το Lactobacillus reuteri, το οποίο αποδεδειγμένα μειώνει τα συμπτώματα κολικών.
Εμπιστεύσου το ένστικτό του (και το δικό σου)
Γιατί είναι τόσο σημαντικό να αφήνεις το μωρό σου να σε καθοδηγεί; «Εάν ταΐζεις το μωρό σου όταν σου δείχνει ότι πεινάει και σταματάς όταν δείχνει ότι έχει χορτάσει, ανταποκρίνεσαι άμεσα στις ανάγκες του και ενθαρρύνεις τη φυσική ικανότητά του να αντιλαμβάνεται από μόνο του το μέγεθος της πείνας του», εξηγεί η Δρ Lisa Fries, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και επιστήμονας συμπεριφοράς στο Ερευνητικό Κέντρο της Nestlé στην Ελβετία. «Αυτό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να αναπτύξει υπερβολικά μεγάλο ή μικρό βάρος, επειδή το μωρό σου είναι αυτό που αποφασίζει πόσο χρειάζεται να φάει. Αυτές οι πρώτες συμπεριφορές ταΐσματος είναι σημαντικές, όχι μόνο όσο είναι μωρό, αλλά και σε ολόκληρη την παιδική ηλικία».
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, όταν τα σημάδια πείνας παρερμηνεύονται από τους γονείς, τα μωρά αποκτούν σημαντικά περισσότερο βάρος σε ηλικίες μεταξύ 6 και 12 μηνών σε σχέση με τα μωρά τα οποία οι μητέρες τους ταΐζουν μόνο όταν δείχνουν αυτά τα σημάδια. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά το τάισμα με μπιμπερό. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα σε μπιμπερό αποκτούν περισσότερο βάρος σε σχέση με όσα θηλάζουν απευθείας από τον μαστό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην τάση των μαμάδων να πιέζουν τα μωρά να τελειώσουν τα μπιμπερό με το μητρικό γάλα ώστε να μην πάει χαμένο, ακόμα κι αν τα μωρά δεν δείχνουν πια σημάδια πείνας. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι οι μαμάδες που ενθαρρύνουν τα μωρά να τελειώσουν τα μπιμπερό τους είναι πολύ πιο πιθανό να πιέζουν τα παιδιά να τρώνε περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι μελέτες υποστηρίζουν τη σημασία της απόκτησης καλών συνηθειών από μαμάδες και μωρά ήδη από τα πρώτα στάδια της ζωής ενός μωρού.
Εάν τα μωρά δέχονται πίεση για να φάνε, είναι πιθανότερο να γίνουν δύσκολα στο φαγητό όταν μεγαλώσουν. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να ξεκινήσεις από τώρα να διδάσκεις στο μωράκι σου ότι σέβεσαι τα σημάδια πείνας και κορεσμού που σου δείχνει. Έτσι, του μαθαίνεις υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές που μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την καλή σωματική και πνευματική του ανάπτυξη!
Κι αν οι διατροφικές συνήθειές του αλλάξουν ξαφνικά;
Η πείνα που αισθάνεται το μωρό σου προσαρμόζεται στις ανάγκες του. Επομένως, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν φορές που το παιδί σου δείχνει να τρώει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, αυτό μπορεί απλώς να σημαίνει ότι βρίσκεται σε άλμα ανάπτυξης και χρειάζεται επιπλέον «καύσιμα».
Πηγή
Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is embedded in a theoretical framework of responsive parenting J Nutr 2011, 141(3):490–4.
DiSantis KI, Collins BN, Fisher JO et al. Do infants fed directly from the breast have improved appetite regulation and slower growth during early childhood compared with infants fed from a bottle? Int J Behav Nutr Phys Act. 2011, 8:89. doi: 10.1186/1479-5868-8-89.
Li R, Fein SB, Grummer-Strawn LM. Do infants fed from bottles lack self-regulation of milk intake compared with directly breastfed infants. Pediatrics 2010, 125(6):e1386–93.
Li R, Fein SB, Grummer-Strawn LM. Association of breastfeeding intensity and bottle-emptying behaviors at early infancy with infants’ risk for excess weight at late infancy. Pediatrics 2008, 122 Suppl 2:S77–84.
Li R, Scanlon KS, May A et al. Bottle-feeding practices during early infancy and eating behaviors at 6 years of age. Pediatrics 2014, 134 Suppl 1:S70–7.
McNally J, Hugh-Jones S, Caton S et al. Communicating hunger and satiation in the first 2 years of life: a systematic review. Matern Child Nutr 2015, 12(2):205-28.
World Health Organization Infant and young child feeding for health professionals. 2009.
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/The-First-Month-Feeding-and-Nutrition.aspx (Πρόσβαση στις 29 Δεκεμβρίου 2016)
Τελευταία αναθεώρηση: Ιανουάριος 2017
Σχετικά άρθρα