Το μωρό σου, τον πρώτο χρόνο της ζωής του, για να αυξήσει το ύψος του κατά 50% και να τριπλασιάσει το βάρος γέννησής του, λαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια, η οποία αν το σκεφτεί κανείς, είναι… «μεγατόνων»!
Καθώς το μωρό μαθαίνει να περπατάει, η ιλιγγιώδης ανάπτυξη επιβραδύνεται και από στρουμπουλό μωρό μετατρέπεται σε λεπτό παιδάκι. Η απώλεια όγκου, θα συνεχιστεί ως τα 6-7 χρόνια, οπότε και ξεκινάει μία νέα περίοδος κατά την οποία, η αύξηση του βάρους θα είναι πιο σημαντική ακόμα και από την αύξηση του ύψους.
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Σε κάποια παιδιά, αυτό το πάχος παρατηρείται από την ηλικία των τριών ετών, γεγονός που αποτελεί πιθανό σημάδι παιδικής παχυσαρκίας. Ο κίνδυνος είναι εύκολο να αποφευχθεί μέσω της έγκαιρης ενημέρωσης σχετικά με τις αρχές ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής.
Οι κύριες αιτίες του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας
Η παχυσαρκία των παιδιών έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών, καθώς το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Οι αιτίες είναι πολλές:
- Μη ισορροπημένη, υπερβολικά πλούσια διατροφή.
- Αδικαιολόγητο τσιμπολόγημα.
- Έλλειψη σωματικής άσκησης και προτίμηση της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
- Γενετική προδιάθεση, ενδοκρινικές ή μεταβολικές δυσλειτουργίες (1% των περιπτώσεων).
Δυστυχώς, η παχυσαρκία δεν φέρνει μόνο σωματικά προβλήματα, αλλά μπορεί να έχει επίπτωση και στον ψυχικό κόσμο του παιδιού. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που δυσκολεύονται να αποδεχτούν την εικόνα τους και να αντιμετωπίσουν τους συμμαθητές, που δεν χάνουν ευκαιρία να σχολιάσουν το βάρος τους. Σκοπός, λοιπόν, πρέπει να είναι η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της τάσης του παιδιού προς την παχυσαρκία.
Υπάρχουν λοιπόν, κάποια σημάδια που μπορούν να σε προειδοποιήσουν για την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας. Με μέτρο και με υπομονή, χωρίς να καταφεύγεις σε δικαιολογίες του τύπου «είναι οικογενειακό μας, είναι φυσιολογικό» ή στην υστερία, εξέτασε τα εξής:
- Η καμπύλη βάρους του παιδιού εκτοξεύεται και ξεπερνά δύο έως τρεις επίσημες καμπύλες του βιβλιαρίου υγείας.
- Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ = βάρος/ύψος²) ξεπερνά το 19 ανάμεσα στα 3 και 6-7 έτη.
- Το «πάχος» (μεγαλύτερη αύξηση βάρους παρά ύψους) παρατηρείται πρόωρα, περίπου στην ηλικία των τριών ετών αντί για την ηλικία των 6 ή 7 ετών.
- Το μωρό παρουσιάζει υπερβολικές καμπύλες μετά την ηλικία των 3 ετών. Σε κάθε περίπτωση, η τακτική ιατρική παρακολούθηση από τον παιδίατρο θα σε βοηθήσει να είσαι προσεκτική και θα σε μάθει να παρατηρείς κάθε σημάδι που προειδοποιεί για μελλοντικό υπερβολικό βάρος.
Υιοθέτησε καλές συνήθειες για μια ζωή
Πολλές κλινικές μελέτες δείχνουν ότι σε όσο μικρότερη ηλικία (πριν από την ηλικία των δύο ετών) ξεκινά η πρόληψη κατά του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, τόσο πιο αποτελεσματική είναι.
Τι να κάνεις ώστε το μωρό σου να αποκτήσει σωστές υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Η σωστή διατροφή ξεκινά από το σπίτι. Υιοθέτησε λοιπόν, για σένα, το μωρό σου και για την υπόλοιπη οικογένεια, τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής με ποικιλία τροφών.
Τήρησε τον κανόνα των 5 γευμάτων την ημέρα, με τακτικό ωράριο και όση ηρεμία μπορεί να έχει η ώρα του φαγητού στη χώρα μας.
Φρόντισε τα παιδιά σου να παίρνουν ασβέστιο, κυρίως μέσω του γάλακτος και στη συνέχεια επένδυσε σε φρούτα και λαχανικά, τουλάχιστον 2-3 μερίδες/ημέρα. Ακολούθησε τις οδηγίες του παιδιάτρου για τις πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι και αβγό) και φυσικά μην παραλείπεις τις αμυλούχες τροφές που προσφέρουν ενέργεια μεγάλης διάρκειας, όπως π.χ. βρεφικές κρέμες δημητριακών, που αποτρέπουν τις λιγούρες και τα τσιμπολογήματα και είναι σημαντικές για τη σωστή ανάπτυξη.
Να εξασφαλίζεις ενδιάμεσα σνακ για το παιδί, ένα απαραίτητο δεκατιανό και ένα απογευματινό. Αν καμία φορά το παιδί ζητά επίμονα να τσιμπολογήσει κάτι, μην του το απαγορεύσεις, αλλά μην το επιτρέπεις συστηματικά. Όσο για τα αναψυκτικά και τα ζαχαρωτά, πρέπει να δίνονται από εξαιρετικές περιπτώσεις (κολατσιό των παιδιών, οικογενειακές συγκεντρώσεις κ.λπ.) έως και καθόλου.
Τέλος, βοήθησε το παιδί να εκτονώσει την ενέργεια που έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πήγαινέ το βόλτα στην εξοχή, οργάνωσε δραστηριότητες σωματικής άσκησης, κάνε το να κουραστεί για να κοιμηθεί καλύτερα τις νύχτες!
*Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία 13 έτη (Tambalis KD, et al., 2011)
Σχετικά άρθρα