Και εκεί κοντά στον 5ο – 6ο μήνα, το βρέφος γίνεται μωρό και ο κόσμος ανοίγεται μπροστά του! Το μωρό σου θα τετραπλασιάσει το βάρος γέννησής του τα επόμενα 3 χρόνια. Θα είναι μόνιμα σε κίνηση, θα θέλει να ανακαλύψει τα πάντα γύρω του και θα καταναλώνει ενέργεια διαρκώς. Δική του και δική σου. Τα γεύματά του είναι το απαραίτητο καύσιμο για την εγρήγορση και την ψυχοκινητική του ανάπτυξη.
1. Σέρβιρε το πρωινό του!
Πόση ώρα χρειάζεσαι για να συνέλθεις το πρωί; Ε, τη μισή ακριβώς θέλει το γλυκό σου το μωρό για να ξεσηκωθεί... και να ξεσηκώσει το σύμπαν στο πόδι. Και όλη αυτή την ενέργεια που καταναλώνει πρέπει να την αναπληρώσει με ένα καλό πρωινό!
Ξέρεις σίγουρα πόσο σημαντικό είναι το πρωινό γεύμα. Πόσο μάλλον για τον μικρό σου μπόμπιρα που έχει τόσες πολλές δραστηριότητες από τη στιγμή που θα ξυπνήσει: Να μελετήσει τα μυρμηγκάκια που περπατούν κατά μήκος του παραθύρου, να σκίσει σχολαστικά τα επαγγελματικά σου έγγραφα, να διαβάσει ανάποδα όλα τα βιβλία, να δαγκώσει άπληστα το αγαπημένο του παιχνίδι... Για να τα κάνει όλα αυτά, το μωρό χρειάζεται κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν για το ασβέστιο και κάποιο δημητριακό για την ενέργεια. Αυτή είναι η μαγική συνταγή!
2. Δεκατιανό! Ένα μικρό σνακ.
2-3 ώρες αφού έχει ξυπνήσει και ήδη φάει το πρωινό του, ένα φρουτάκι ή ένα επιδόρπιο γάλακτος είναι ότι πρέπει για να το "κρατήσει" μέχρι το επόμενό του γεύμα! Μην το παρακάνεις όμως, για να έχει όρεξη για το μεσημεριανό του.
3. Μεσημέρι! Ώρα για νέες γεύσεις.
Αφού έχει φέρει εις πέρας όλες τις πρωινές αποστολές, το μωρό είναι έτοιμο να ριχτεί σε νέες γευστικές ανακαλύψεις. Και συνήθως, στο μεσημεριανό βρίσκεται σε τρομερή φόρμα για να εξερευνήσει νέες γεύσεις.
Βάλε στο μενού λαχανικά (σε πουρέ, σούπα βελουτέ, πολτοποιημένα ή σε πολύ μικρά κομματάκια, ανάλογα με την ηλικία του) κρέας ή ψάρι σε κατάλληλη ποσότητα, γαλακτοκομικό (κάποιο επιδόρπιο γάλακτος ειδικό για την ηλικία του ή κάποιο τυράκι) ή/και φρούτο (σε κομπόστα, ψημένα, ωμά πολτοποιημένα ή τριμμένα). Εκμεταλλεύσου το μεσημεριανό φαγητό για να ζήσεις στιγμές απολαυστικής επικοινωνίας με το μωρό σου.
4. Το ιερό απογευματινό.
Ροδαλό ροδαλό και έτοιμο για την παιδική χαρά. Μετά τον μεσημεριανό ύπνο και λίγο πριν το απογευματινό παιχνίδι, πρέπει να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Το απογευματινό του αποτελείται από κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν για να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες του σε ασβέστιο (μητρικό ή βρεφικό γάλα ανάλογα με την ηλικία του, επιδόρπιο γάλακτος, τυράκι) κάποιο δημητριακό (βρεφικές κρέμες με ή χωρίς γλουτένη ανάλογα με την ηλικία του, μπισκοτάκια για μωρά, ένα κομμάτι ψωμί) που του προσφέρει σύνθετους υδατάνθρακες, δηλαδή το καύσιμο που χρειάζεται για όλες τις σωματικές του δραστηριότητες, και ένα φρούτο, πηγή βιταμινών και φυτικών ινών που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Αν το παιδί σου χάσει το απογευματινό, φρόντισε να φάει νωρίς το βραδινό του, γιατί αν αναπληρώσει το απογευματινό αργά, δεν θα ‘χει όρεξη στο δείπνο.
5. Καλό δείπνο για ήρεμη νύχτα.
Αφού ολοκληρώσει τη γεμάτη ημέρα του και αφού απολαύσει ένα καλό μπάνιο με τους φίλους του τα παπάκια και τα ψαράκια, το μωρό είναι ακόμα ενθουσιασμένο από τις δραστηριότητες της ημέρας αλλά και κουρασμένο. Για να το βοηθήσεις να ξεκουραστεί, ετοίμασε το κατάλληλο δείπνο και προετοίμασέ το για μια ήρεμη νύχτα. Σούπα ή πουρέ με βάση λαχανικά και αμυλούχα συστατικά (βρεφικά δημητριακά, πουρές πατάτας, μακαρονάκια καλά βρασμένα και αλεσμένα, κ.α.), που θα του χαρίσουν ενέργεια μακράς διαρκείας, απαραίτητη για έναν καλό ύπνο!
Έπειτα, κάποιο γαλακτοκομικό ανάλογα με την ηλικία του και ένα φρούτο και όλα είναι έτοιμα. Τελειώνει έτσι μια έντονη ημέρα, γεμάτη παιχνίδια, ανακαλύψεις και πολλές λιχουδιές.
Και επειδή οι σωστές διατροφικές συνήθειες αποκτώνται από πολύ μικρή ηλικία, να αποφεύγεις τα ζαχαρούχα ροφήματα (π.χ. αναψυκτικά) τα οποία δεν έχουν θρεπτικά συστατικά, τις καραμέλες και τις σοκολάτες, τα γλυκά και τα λιπαρά σνακ, όπως τα τσουρέκια ή τα κέικ. Δεν είναι ακόμη για την ηλικία του.
Σχετικά άρθρα