Η ηλικία μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών είναι μια πολύ ξεχωριστή περίοδος για το μωρό σου κατά την οποία θα αρχίσεις να βλέπεις πολλές αλλαγές. Θα γίνει πιο κοινωνικό, θα αρχίσει να αλληλεπιδρά με τους γύρω του, κάτι που είναι θαυμάσιο για όλους!
Και καθώς αρχίζει να δυναμώνει ο λαιμός και το σώμα του, μπορεί να αρχίσει να κάθεται – ίσως με λίγη βοήθεια από εσάς, με μαξιλάρια ή σε ένα παιδικό καρεκλάκι. Είναι μια πολύ καλή εξάσκηση για τον έλεγχο του κεφαλιού και του λαιμού, που του είναι απαραίτητος όταν ξεκινήσει να τρώει. Μπορεί να αρχίσει να πιάνει και πράγματα (προσέξτε τα μαλλιά και τα κοσμήματά σας!)
Μπορείς να υποστηρίξεις αυτές τις εξελίξεις μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια. Οι δραστηριότητες ένας προς έναν αποτελούν επίσης έναν πολύ καλύτερο τρόπο ενασχόλησης του μωρού σου από την τηλεόραση και τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές. Μπορεί να νομίζεις πως ο χρόνος μπροστά στην οθόνη δεν θα το επηρεάσει σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία, στην πραγματικότητα, όμως, θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του. Γιατί να μην δοκιμάσετε, λοιπόν, μερικές από αυτές τις δραστηριότητες παιχνιδιού;
1. Το παιχνίδι: Καθρέφτη, καθρεφτάκι
Τι θα χρειαστείς: Έναν αρκετά μεγάλο καθρέφτη ώστε να φαίνεσαι και εσύ και το μωρό.
Τι να κάνεις: Κάν’ το να χαιρετίσει το μωρό και τη μαμά. Μετά «βρείτε» το μωρό και τη μαμά ακουμπώντας απαλά το είδωλό σας στον καθρέφτη. Οι αστείες γκριμάτσες επιβάλλονται!
Τι μαθαίνει το μωρό σου: Μολονότι το μωρό σου μπορεί να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη, μπορεί να ανταποκριθεί στα χαμογελαστά πρόσωπα και να εντυπωσιαστεί από τις εικόνες.
2. Το παιχνίδι: Το μωράκι κολυμπάει
Τι θα χρειαστείς: Μια μαλακή, ασφαλή επιφάνεια.
Τι να κάνεις: Βάλε το μωρό μπρούμυτα (σε μια επιφάνεια, στην κοιλιά σου ή στο χέρι σου) και ενθάρρυνέ το να κλωτσήσει με τα χέρια και τα πόδια ταυτόχρονα, σαν να κολυμπάει.
Τι μαθαίνει το μωρό σου: Σημαντικές κινητικές δεξιότητες που θα χρειαστεί όταν αρχίσει να μπουσουλάει.
3. Το παιχνίδι: Κούκου-τσα!
Τι θα χρειαστείς: Μόνο εσένα!
Τι να κάνεις: Ένα κλασικό παιχνίδι για μωρά. Κρύψε απλώς το πρόσωπό σου στα χέρια σου στο «Κούκου!» — και άφησε το μωρό σου να κουνηθεί, να κλωτσήσει και να γελάσει με ενθουσιασμό όταν ανοίγεις τα χέρια σου στο «Τσα!»
Τι μαθαίνει το μωρό σου: Την ιδέα ότι πράγματα που δεν βλέπει εξακολουθούν να υπάρχουν!
4. Το παιχνίδι: «Κούκου-Τσα» αλλιώς!
Τι θα χρειαστείς: Μερικά από τα αγαπημένα παιχνίδια του μωρού και μια κουβέρτα.
Τι να κάνεις: Κρύψε ένα παιχνίδι κάτω από μια κουβέρτα, πες «Κούκου!» και μετά σήκωσε την κουβέρτα για να το αποκαλύψεις λέγοντας «Τσα!» Μετά από λίγο, άφησε το μωρό σου να ψάχνει και να βρίσκει μόνο του τα παιχνίδια.
Τι μαθαίνει το μωρό σου: Όπως πριν, το μωρό σου θα μάθει ότι τα πράγματα που δεν βλέπει εξακολουθούν να υπάρχουν. Η αίσθηση και η αφή της κουβέρτας και των παιχνιδιών θα το βοηθήσουν επίσης στην αισθητηριακή του ανάπτυξη.
5. Το παιχνίδι: Φτάνω και πιάνω
Τι θα χρειαστείς: Μερικά μικρά, ασφαλή αντικείμενα, όπως τουβλάκια, μικρά λούτρινα ζωάκια και πλαστικά ποτήρια.
Τι να κάνεις: Πρόσφερε στο μωρό τα παιχνίδια ώστε να έχει την ευκαιρία να τα επεξεργαστεί. Έπειτα βάλε τα αντικείμενα κάπου μακριά, ώστε να εξασκηθεί στο να τα «τραβήξει» κοντά του. Βεβαιώσου πως του προσφέρεις πολλή ενθάρρυνση όσο προσπαθεί.
Τι μαθαίνει το μωρό σου: Το παιχνίδι αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων στα χέρια και στα δάχτυλα που θα χρειαστεί εντέλει για να τρώει μόνο του.
Πηγές
https://pathways.org/growth-development/4-6-months/games/ (Προσπελάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2016)
Τελευταία αναθεώρηση: Απρίλιος 2017
Σχετικά άρθρα