Υπάρχει ένας κανόνας που δεν πρέπει ως μητέρες να ξεχνάμε ποτέ!
Η διατροφή των παιδιών και της οικογένειάς μας πρέπει να είναι ισορροπημένη και πλούσια, με έμφαση στα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά, ώστε να εξασφαλίζεται σε καθημερινή βάση η σωστή ποσότητα θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των παιδιών.
Τι γίνεται όμως όταν το μωρό τρώει ελάχιστα από τα φασολάκια ή την κρεμούλα από βερίκοκα; Λαμβάνει επαρκείς βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να μεγαλώσει σωστά; Και γιατί ο παιδίατρος έδωσε συμπληρώματα βιταμινών για το μωρό;
Οι απαντήσεις στις βασικές σου ερωτήσεις
Σιδερένια υγεία!
Ο σίδηρος βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης που επιτρέπει στο οξυγόνο να κυκλοφορεί μέσα στο αίμα. Όταν λείπει, λοιπόν, ο σίδηρος μπορεί να εμφανιστεί αναιμία, και άρα υπάρχει κίνδυνος μειωμένης αντίστασης στις λοιμώξεις (κυρίως τις ωτορινολαρυγγολογικές). Στάσιμο βάρος, χλωμό δέρμα και χείλη, νευρικότητα και ασυνήθιστα κλάματα, ανορεξία ή και πλήρης άρνηση φαγητού και νερού είναι σημάδια έλλειψης σιδήρου.
Για να μειώσεις τον κίνδυνο έλλειψης σιδήρου, ορίστε μερικές συμβουλές:
- Θήλασε, γιατί το μητρικό γάλα αποτελεί φυσική πηγή σιδήρου αν η μαμά τρώει ισορροπημένα.
- Μόλις εισάγεις στερεές τροφές, να φροντίζεις ώστε το εβδομαδιαίο μενού να περιλαμβάνει κόκκινο κρέας- προσέχοντας την ποσότητα που αντιστοιχεί στην ηλικία του- κρόκο αβγού και, μετά τον πρώτο χρόνο, ολόκληρο αβγό, λαχανικά πλούσια σε σίδηρο, όσπρια, δημητριακά, πολτοποιημένα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα (σταφύλια, σύκα, ξερά δαμάσκηνα, κ.ά.).
- Εάν το μωρό είναι πρόωρο, κάποιο συμπλήρωμα μπορεί να είναι απαραίτητο μέχρι την ηλικία του ενός έτους.
Ήξερες ότι…
Για να διευκολυνθεί η απορρόφηση του σιδήρου, καλό είναι να συνδυάζεις στο ίδιο πιάτο τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Για παράδειγμα, συνδύασε πουρέ σπανακιού με λεμόνι, σαλάτα με φακές και μικρά κομματάκια πορτοκαλιού.
Φθόριο, ο καλύτερος σύμμαχος για τα δοντάκια του
Το ιχνοστοιχείο αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών και ενισχύει το σμάλτο των μελλοντικών του δοντιών, αποτρέποντας την εμφάνιση τερηδόνας. Η σημασία του είναι πραγματικά μεγάλη. Γι’ αυτό πολλές φορές οι παιδίατροι προτείνουν την τακτική του συμπληρώματος κατά περίπτωση, από την ηλικία των έξι μηνών.
Βάσει των πρόσφατων μελετών, η δράση του φθορίου είναι πιο αποτελεσματική αφού κάνουν την εμφάνισή τους τα δόντια. Συμβουλεύσου τον παιδίατρό σου, αλλά να γνωρίζεις ότι, σε γενικές γραμμές, ξεκινάμε το βούρτσισμα των δοντιών του μωρού στην ηλικία του 1 έτους περίπου, με μικρή βούρτσα κατάλληλη για την ηλικία του, μαλακή, εργονομική και... διασκεδαστική!
Βιταμίνη D για δυνατά κόκαλα
Η βιταμίνη D βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, και έτσι συμβάλλει σε γερά και υγιή κόκαλα. Στα βρέφη και τα νήπια, η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να επιδράσει αρνητικά στον ρυθμό ανάπτυξής τους.
Οι ανάγκες σε βιταμίνη D δεν καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από τη διατροφή. Το σώμα παράγει το μεγαλύτερο μέρος της χάρη στις ακτίνες του ήλιου! Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να κάνεις με το μωρό σου καθημερινά έναν μικρό περίπατο, προστατεύοντάς το πάντα από τις ακτίνες UVA-UVB με καπέλο, γυαλιά, ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια του, και φυσικά αντηλιακό.
Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη D και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή, εφόσον έχεις εισαγάγει τις στερεές τροφές και δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργιών, είναι:
- Τα αβγά (γενικά, το μωρό λατρεύει να τα τρώει με μικρό κουτάλι),
- Τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός, ρέγκα, αρχικά ενσωματωμένα στον πουρέ και μετά σε μικρά κομματάκια),
- Το συκώτι.
Σχετικά άρθρα