Ας μη γελιόμαστε: το πρώτο μπιμπερό δεν είναι εύκολη υπόθεση!
Όπως και να το κάνουμε, η εισαγωγή του μπιμπερό στη διατροφή του μωρού σου θα κάνουν είτε εσένα είτε εκείνο, είτε και τους δύο μαζί αρκετά ευσυγκίνητους.
Από τη μια το μονάκριβο μωρό σου, θα αρνηθεί με πείσμα και με όλο το εύρος της φωνής του, το μπιμπερό. Από την άλλη εσύ, μία γλυκιά μανούλα που συγκινείσαι με τη ζωηρή αντίδραση του παιδιού σου. τόσα συναισθήματα που σε κάνουν μερικές φορές να πλημμυρίζεις με δάκρυα. Και μένει ο μπαμπάς, ο οποίος έχει μεν κατανόηση, αλλά έχει μπερδευτεί με όλη αυτή τη σύγχυση.
Τι να κάνεις; Εξοπλίσου με υπομονή και με αγάπη και ψυχραιμία μάθε στην οικογένεια πώς να διαχειρίζεται το νέο σκεύος που κυριαρχεί τώρα πια...το μπιμπερό.
Δεν θηλάζουμε την πιπίλα όπως το στήθος
Aς αρχίσουμε εξηγώντας πώς το μωρό «πιάνει» το στήθος. Για να γίνει αυτό, το μωρό ανοίγει διάπλατα το στόμα του προκειμένου να φέρει τη θηλή σου στο πίσω μέρος του ουρανίσκου του. Οι σιαγόνες του ασκούν πίεση κάτω από τη θηλαία άλω, ενώ και η γλώσσα του πιέζει και τεντώνει τη θηλαία άλω και στη συνέχεια τη θηλή για να βγάλει γάλα.
Το πιπίλισμα του μπιμπερό δεν έχει καμία σχέση με αυτήν τη γεμάτη ενέργεια διαδικασία! Η πιπίλα, πολύ πιο σκληρή και άκαμπτη, μπαίνει χωρίς προσπάθεια στο στόμα. Το γάλα ρέει από μόνο του και το μωρό δεν έχει κανέναν λόγο να βάλει τη γλώσσα και τις σιαγόνες του να δουλέψουν.
Κατά πάσα πιθανότητα, η εμφάνιση του μπιμπερό στην καλά ρυθμισμένη ζωή του μωρού είναι κάτι παραπάνω από αποπροσανατολιστική. Μετά από την οικειότητα που μοιραζόταν η μαμά με το παιδί με τον θηλασμό και τις εβδομάδες που μάθαινε πώς να είναι επαγγελματίας στον θηλασμό, τώρα του επιβάλλουμε να αλλάξει συνήθειες. Άλλωστε, στο μωρό αρέσουν οι συνήθειές του. Αν ο απογαλακτισμός περιλαμβάνει βρεφικό γάλα, το παιδί σου θα πρέπει να προσαρμοστεί επιπλέον σε μια νέα γεύση γάλακτος. Για αυτό και εκδηλώνει απροθυμία, ακόμη και δυσαρέσκεια, την οποία εξωτερικεύει με κλάματα.
Μην αφήνεις το μωρό στην αναμονή
Και αφού συστήσεις το μωρό με το μπουκάλι του, είναι η ώρα να το βοηθήσεις να το συνηθίσει.
- Πες του τί το περιμένει. Εξήγησέ του λεπτομερώς τις επερχόμενες αλλαγές και τα νέα συναισθήματα που πρόκειται να ανακαλύψει.
- Μη διστάσεις να του μιλήσεις για το ότι ενδεχομένως στεναχωριέσαι που θα περιορίσεις ή θα διακόψεις σταδιακά τον θηλασμό.
- Δημιούργησε ομάδα δράσης. Ο μπαμπάς, η γιαγιά, ο παππούς και η θεία Ειρήνη, η φίλη σου η Αμαλία και η νταντά θα αναλάβουν τα ηνία αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για να ταΐσουν το μωρό σου. Μετά από μήνες πλήρους απασχόλησης με το τρίπτυχο θηλασμοί/αλλαγές/περίπατοι, δεν είναι υπέροχο να έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου;
Σχετικά άρθρα