1. Ποιες είναι οι αιτίες πίσω από τις αλλεργίες που εμφανίζουν τα μωρά ή τα παιδιά;
Τα αίτια των αλλεργιών δεν είναι απόλυτα σαφή, ωστόσο, τα παιδιά είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αλλεργία αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια. Παιδιά με έναν αλλεργικό γονιό διατρέχουν 20-40% κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Όταν και οι δύο γονείς έχουν αλλεργία, ο κίνδυνος αυξάνεται στο 40-60%. Παρόλα αυτά, τα μωρά μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία ακόμη κι αν δεν υπάρχει σχετικό οικογενειακό ιστορικό.
2. Ξέρω ότι υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών—τι πρέπει να κάνω;
Αν σε προβληματίζει το οικογενειακό σας ιστορικό, συζήτησε το θέμα με τον γιατρό σου.
3. Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος;
Τα σημάδια της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα ποικίλουν, τα συχνότερα όμως είναι το έκζεμα, ο εμετός και η διάρροια.
4. Αποφεύγοντας το γάλα ή τρόφιμα που περιέχουν αγελαδινό γάλα, θα βοηθήσω το μωρό μου να μην εμφανίσει αλλεργία;
Ορισμένες γυναίκες εσφαλμένα πιστεύουν ότι θα πρέπει να αποφεύγουν ορισμένες τροφές όσο θηλάζουν για να μειώσουν τις πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης του μωρού τους. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν συνιστάται να περιορίσετε τη διατροφή σας ή να αποφεύγετε τα αλλεργιογόνα όσο θηλάζετε. Οι τρέχουσες οδηγίες για τις θηλάζουσες είναι να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και από τις πέντε ομάδες τροφίμων.
5. Τι μπορώ να κάνω εγώ για να μην εμφανίσει το μωρό μου αλλεργία;
Μπορείς να βοηθήσεις να περιοριστεί ο κίνδυνος που διατρέχει το μωρό σου να αναπτύξει αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος θηλάζοντάς το. Ο αποκλειστικός θηλασμός συνιστάται για μωρά με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος.
6. Έχω αλλεργίες, άρα το μωρό μου διατρέχει υψηλό κίνδυνο—τι άλλο μπορώ να κάνω;
Έρευνες υποδεικνύουν ότι ορισμένα προβιοτικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου να εμφανίσει το μωρό έκζεμα. Το μωρό σου μπορεί να επωφεληθεί αν λαμβάνεις συγκεκριμένα προβιοτικά συμπληρώματα επειδή θα περνούν στο μητρικό σου γάλα. Συζήτησέ το με τον γιατρό σου για να δείτε αν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις.
Πηγές
Agostoni C, Braegger C, Decsi T et al. Breast-feeding: A commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009, 49(1):112–25.
Cuello-Garcia CA, Brozek JL, Fiocchi A et al. Probiotics for the prevention of allergy: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Allergy Clin Immunol 2015, 136(4):952-61.
Fleischer DM, Spergel JM, Assa’ad AH et al. Primary prevention of allergic disease through nutritional interventions. J Allergy Clin Immunol Pract 2013, 1(1):29-36.
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Infant-Allergies-and-Food-Sensitivities.aspx (Προσπελάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2016)
http://www.worldallergy.org/professional/allergic_diseases_center/cows_milk_allergy_in_children/ (Προσπελάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2016)
Τελευταία αναθεώρηση: Φεβρουάριος 2017
Σχετικά άρθρα