- Περιμένετε περίπου μέχρι τους έξι μήνες, καθώς το μωρό σας θα πρέπει να έχει καλό συντονισμό των ματιών, των χεριών και του στόματός του. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας μπορεί να μείνει σε καθιστή θέση και να κρατήσει το κεφάλι του σταθερό.
- Είτε αποφασίσετε να ξεκινήσετε με αλεσμένο φαγητό είτε με finger food (διαδικασία γνωστή και ως απογαλακτισμός με οδηγό το μωρό) ή συνδυασμό των δύο, είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία ώστε το μωρό να λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
- Ξεκινήστε με ένα γεύμα στερεάς τροφής την ημέρα και σταδιακά αυξήστε την ποσότητα και την ποικιλία των τροφών, ανταποκρινόμενη στις αντιδράσεις του μωρού σας.
- Μια γενική οδηγία είναι να ξεκινήσετε με 5-10 κουταλάκια του γλυκού (περίπου 30 γρ.) σε ένα γεύμα. Στη συνέχεια, μπορείτε να αυξήσετε τα γεύματα σε δύο ημερησίως και έπειτα σε τρία.
- Για το πρώτο τάισμα, βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν είναι κουρασμένο. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι να συνηθίσει το κουτάλι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε υπομονή.
- Το μωρό σας πεινάει περισσότερο και είναι σε εγρήγορση το πρωί, οπότε αυτή είναι μια καλή ώρα για να δοκιμάσετε νέες τροφές.
- Καθίστε το μωρό σε όρθια θέση στο καρεκλάκι χωρίς περισπασμούς, όπως τηλεόραση, κινητό ή tablet.
- Δώστε του πρώτα λίγο από το συνηθισμένο του γάλα, ώστε να το χαλαρώσετε και να μετριάσετε την πείνα του.
- Για το πρώτο του γεύμα, δοκιμάστε αλεσμένα λαχανικά. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο απογαλακτισμός με λαχανικά βοηθάει στην ανάπτυξη υγιεινών προτιμήσεων στο μέλλον, οπότε ας ελπίσουμε ότι αυτό ισχύει!
- Δοκιμάστε να εισαγάγετε ένα νέο πικρό λαχανικό κάθε ημέρα για μία εβδομάδα, όπως μπρόκολο, παντζάρι ή κολοκυθάκι. Φροντίστε να έχετε έτοιμη την κάμερα, γιατί μπορεί να δείτε κάποιες αστείες εκφράσεις.
- Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία και τη δεύτερη εβδομάδα, ώστε το μωρό να συνηθίσει τα πικρά λαχανικά.
- Θυμηθείτε! Μπορεί να χρειαστούν μέχρι και οκτώ δοκιμές μέχρι το μωρό σας να συνηθίσει μια νέα γεύση, γι’ αυτό μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια!
- Φροντίστε να έχετε ένα πρόγραμμα διατροφής κολλημένο στο ψυγείο, ώστε να παρακολουθείτε τι έχει δοκιμάσει το μωρό σας και με ποια συχνότητα.
- Δοκιμάζετε μία μόνο καινούρια τροφή κάθε φορά. Μπορείτε να αρχίσετε να συνδυάζετε γεύσεις μετά από μερικές εβδομάδες, όταν θα ξέρετε ότι του αρέσουν.
- Επαινέστε το μωρό κάθε φορά που δοκιμάζει κάτι καινούριο.
- Η συμπληρωματική διατροφή του μωρού θα πρέπει να περιλαμβάνει τις βασικές διατροφικές ομάδες: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και αμυλούχες τροφές, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψάρι, πρωτεϊνούχες τροφές και λιπαρά.
- Είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία, ώστε να εξασφαλίσετε ότι το μωρό σας θα προσλαμβάνει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη και την εξέλιξή του, όπως σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
- Είστε χορτοφάγος ή vegan; Φροντίστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία τροφών όπως αυγά, τριμμένους ξηρούς καρπούς ή σπόρους, προϊόντα σόγιας (tofu), δημητριακά και όσπρια όπως φασόλια, αρακά και φακές, για να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας θα προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
- Αν ακολουθείτε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή για το μωρό σας, ίσως χρειαστεί να του δώσετε και κάποια συμπληρώματα. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για συμβουλές.
- Τα μωρά μπορούν να φάνε ξηρούς καρπούς από έξι μηνών περίπου, αρκεί να είναι θρυμματισμένοι ή πολύ καλά τριμμένοι. Αν το μωρό σας έχει έκζεμα ή υπάρχει ιστορικό αλλεργιών στην οικογένειά σας, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας.
- Ποιες τροφές να αποφύγετε; Οι ολόκληροι ξηροί καρποί, τα λίτσι και τα σταφύλια είναι επικίνδυνο να προκαλέσουν πνιγμό, γι’ αυτό θα πρέπει να τα τεμαχίζετε πάντα. Τα πατέ, τα ωμά οστρακοειδή και τα «μουχλιασμένα» ή μη παστεριωμένα τυριά ενέχουν έναν μικρό κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, γι’ αυτό δεν είναι κατάλληλα για ηλικίες κάτω των δύο ετών.
- Δώστε το καλό παράδειγμα. Τα μωρά είναι περίεργα. Αν απολαμβάνετε το φαγητό που έχετε στο πιάτο σας, είναι πιθανό να δείξουν μεγαλύτερη διάθεση να το δοκιμάσουν.
- Να θυμάστε ότι, στην ηλικία των 6-8 μηνών, τα δύο τρίτα των θερμίδων του μωρού σας θα προέρχονται ακόμα από το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα σε σκόνη. Γι’ αυτό, φροντίστε περισσότερο για την ποιότητα παρά για την ποσότητα όσον αφορά τις τροφές που του προσφέρετε.
- Σκοπεύετε να δώσετε στο μωρό σας finger food; Ακολουθήστε τη λίστα μας για απογαλακτισμό με οδηγό το μωρό.
Σχετικά άρθρα