Αν είσαι αλλεργική σε οποιοδήποτε τρόφιμο, θα πρέπει να συνεχίσεις να το αποφεύγεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες που δεν έχουν τροφικές αλλεργίες πιστεύουν πως αν φάνε ορισμένα τρόφιμα (όπως ξηρούς καρπούς) στην εγκυμοσύνη, μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία τα μωρά τους. Αν και οι σχετικές έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις δεν απαιτούνται διατροφικοί περιορισμοί για τις γυναίκες που δεν έχουν τροφικές αλλεργίες.
Επομένως, αν είσαι υγιής και δεν έχεις τροφικές αλλεργίες, μπορείς με ασφάλεια να τρως τις παρακάτω τροφές χωρίς να ανησυχείς ότι θα αυξηθεί ο κίνδυνος που διατρέχει το μωρό σου να αναπτύξει αλλεργίες:
• γάλα
• αβγά
• ψάρι
• ξηρούς καρπούς
• σιτάρι.
Ασφαλώς, υπάρχουν ορισμένες τροφές που όλες οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν, όπως το ωμό ψάρι, το ωμό κρέας ή το μη παστεριωμένο τυρί. Κι αυτό επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος των βακτηρίων ή της τροφικής δηλητηρίασης που δεν έχει καμία σχέση
με τις αλλεργίες.
Πηγές
Bunyavanich S, Rifas-Shiman S, Platts-Mills T et al. Peanut, milk, and wheat intake during pregnancy is associated with reduced allergy and asthma in children. J Allergy Clin Immunol 2014, 133(5):1373-82.
Fleischer DM, Spergel JM, Assa’ad AH et al. Primary prevention of allergic disease through nutritional interventions. J Allergy Clin Immunol Pract 2013; 1:29-36.
Frazier AL, Camargo CA, Malspeis S et al. Prospective study of peripregnancy consumption of peanuts or tree nuts by mothers and the risk of peanut or tree nut allergy in their offspring. JAMA Pediatr 2014, 168(2):156-62.
Greer FR, Sicherer SH, Burks AW, and the Committee on Nutrition and Section on Allergy and Immunology. Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulas. Pediatrics 2008, 121(1):183-91.
Τελευταία αναθεώρηση: Αύγουστος 2016
Σχετικά άρθρα