20η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής
Συμβαίνουν τόσα πολλά πράγματα στη κοιλιά σου αυτή την εβδομάδα που μόλις τα ακούσεις θα θέλεις να πάρεις έναν υπνάκο. Διάβασε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα παρακάτω.
ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Το μωράκι σου μεγαλώνει εξαιρετικά γρήγορα, ειδικά όταν αναφερόμαστε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του, η οποία επιταχύνεται συνεχώς. Το σωματάκι του έχει μεγαλώσει αρκετά κάνοντας έτσι το κεφάλι του να μην δείχνει τόσο μεγάλο όσο τις προηγούμενες εβδομάδες. Αν το μωρό σου είναι κοριτσάκι, οι ωοθήκες της έχουν εξοπλιστεί με αρκετά πρώιμα κύτταρα για να παράγουν 7 εκατομμύρια ωάρια! Άλλα από αυτό το στάδιο της ανάπτυξης και μετά, αυτός ο αριθμός θα αρχίσει να μειώνεται με μέγιστο στη γέννα να είναι στα 2 εκατομμύρια. Σε αυτή την εβδομάδα μπορείς κανονικά να διακρίνεις τα φρύδια και αν έχουν μεγαλώσει μαλλιά στο κεφάλι του.
ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ
Έχεις νιώσει το μωρό σου να κινείται; Τι υπέροχή στιγμή! Για να απολαύσεις αυτή τη στιγμή στο έπακρο, ξάπλωσε στο κρεβάτι σου ή κάτσε σε μια καρέκλα και χαλάρωσε. Τότε θα αντιληφθείς τις κινήσεις του μωρού πιο ξεκάθαρα. Τα περισσότερα μωρά είναι πιο ενεργά το βραδύ, στο διάστημα 8μ.μ. και 11μ.μ. . Αλλά ίσως να χρειαστείς λίγη υπομονή μέχρι να εντοπίσεις τις κινήσεις του μωρού. Στην αρχή, ίσως να μην νιώθεις τίποτα παραπάνω από μια ελαφριά σύσπασή ή τράνταγμα. Οι κλωτσιές στη κοιλιά γίνονται πιο ξεκάθαρες από τη 25η εβδομάδα και μετά. Θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι και ο μέλλοντας μπαμπάς να ζήσει αυτή την μεγάλη στιγμή.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πιθανότατα, να σου έχουν πει τη σημασία του φθορίου για δόντια σου αλλά και για του μωρού σου. Ορισμένες χώρες έχουν επιλέξει να φθοριόσουν το νερό της βρύσης για να αποφύγουν την τερηδόνα και γενικά η κατανάλωση φθοριούχου νερού μπορεί να ανταποκριθεί σε ορισμένες απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Λόγω του ότι, η υπερβολική κατανάλωση φθοριούχου νερού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία, πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου πριν πάρεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής. Το φθόριο συναντάται σε ορισμένα μεταλλικά νερά και συγκεκριμένα στα οστρακοειδή, όπως στην καβουρόψυχα, ή τις γαρίδες και στα σταφύλια, τις σταφίδες και τις πατάτες.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Οι γάτες έχουν συσχετισθεί αρνητικά όσον αφορά τη σχέση τους με τις εγκυμονούσες γυναίκες. Υπάρχει περίπτωση να μεταφέρει η γάτα σου την επικίνδυνη ασθένεια – τη τοξοπλάσμωση – στο μωρό σου; Παρόλο που δεν υπάρχει λόγος να μη μένει η γάτα σου στο σπίτι μέχρι να γεννηθεί το μωρό σου, απαιτείται να λάβεις ορισμένες προφυλάξεις, ειδικότερα αν η γάτα σου είναι νεαρή σε ηλικία. Τα περιττώματα των γάτων μπορούν πράγματι να μεταδώσουν τη τοξοπλάσμωση. Είναι πολύ συνηθισμένο και οι περισσότερες γυναίκες την αναπτύσσουν χωρίς να το αντιληφθούν. Θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη για το αγέννητο μωρό σου, ακόμα και θανατηφόρα και για αυτό το λόγο, για να αποφύγεις τον κίνδυνο ανάθεσε σε κάποιο τρίτο άτομο την καθαριότητα της άμμου της γάτας σου και πλύνε σχολαστικά τα χέρια σου αφού την χαϊδέψεις.
Σχετικά άρθρα