Άσκηση στην εγκυμοσύνη; Μα, φυσικά!

Άσκηση στην Εγκυμοσύνη: Οδηγός για Υγιή και Ασφαλή Κινητικότητα

Άρθρο
6 λεπτά

Η εγκυμοσύνη είναι μια συναρπαστική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας, γεμάτη αλλαγές και νέες προκλήσεις. Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις είναι η διατήρηση της σωματικής υγείας και ευεξίας, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη άσκηση. Παρά τις κοινές πεποιθήσεις που θέλουν την εγκυμοσύνη ως περίοδο απαγόρευσης της φυσικής δραστηριότητας, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η άσκηση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τη μητέρα και το μωρό. Αυτός ο οδηγός θα σας παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για το πώς μπορείτε να ασκείστε με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οφέλη της άσκησης, και τις δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγετε.

Οφέλη της Άσκησης Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης 

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τη μέλλουσα μητέρα όσο και για το αναπτυσσόμενο μωρό. Αυτά περιλαμβάνουν: 

  1. Βελτίωση της Σωματικής Υγείας

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης και της αντοχής, η οποία είναι κρίσιμη για την υποστήριξη του σώματος καθώς αυτό αλλάζει για να φιλοξενήσει το αναπτυσσόμενο μωρό. 

  1. Ανακούφιση από Πόνους

Η άσκηση μπορεί να μειώσει την ένταση και τους πόνους στην πλάτη, που είναι συχνά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ασκήσεις που ενισχύουν τον κορμό και τη μέση μπορούν να παρέχουν ανακούφιση από αυτούς τους πόνους. 

  1. Βελτίωση της Συναισθηματικής Υγείας

Η φυσική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τη συναισθηματική κατάσταση. 

  1. Ευκολότερος Τοκετός

Η διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής μπορεί να προετοιμάσει το σώμα για τον τοκετό, κάνοντάς τον πιο εύκολο και λιγότερο επώδυνο. Η ενίσχυση της καρδιοαγγειακής υγείας και η αύξηση της αντοχής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των ωδίνων του τοκετού. 

  1. Ταχύτερη Ανάκαμψη

Οι γυναίκες που παραμένουν δραστήριες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως ανακάμπτουν γρηγορότερα μετά τον τοκετό. Η άσκηση συμβάλλει στην αποκατάσταση της σωματικής κατάστασης και στην επαναφορά της φυσικής αντοχής. 

Οδηγός Άσκησης ανά Τρίμηνο 

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για κάθε τρίμηνο: 

1ο Τρίμηνο (0-12 Εβδομάδες) 

Το πρώτο τρίμηνο συχνά συνοδεύεται από ναυτία και κόπωση, τα οποία μπορεί να μειώσουν την ενέργεια και την όρεξη για άσκηση. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή τη φάση, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. 

Για τις Ενεργές Μητέρες: 

Συνεχίστε με το υπάρχον πρόγραμμα άσκησής σας αν αισθάνεστε άνετα. Αν νιώθετε εξαντλημένη, προσαρμόστε την ένταση και εστιάστε σε πιο ήπιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή η κολύμβηση. Στόχος είναι τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα. 

Για τις Νέες Στο Αθλημα: 

Επιλέξτε δραστηριότητες που σας αρέσουν και ξεκινήστε με μικρές συνεδρίες, αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση. Περιλάβετε περπάτημα στην καθημερινότητά σας, όπως για παράδειγμα να περπατάτε στο σούπερ μάρκετ ή στο μετρό. 

Γενικές Συστάσεις: 

Βρείτε έναν φίλο ή συγγενή που θα σας ενθαρρύνει και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το κίνητρο σας για άσκηση. 

2ο Τρίμηνο (13-27 Εβδομάδες) 

Το δεύτερο τρίμηνο είναι συνήθως η περίοδος που η ενέργεια επιστρέφει και η κόπωση μειώνεται. Είναι η καλύτερη στιγμή για να επανέλθετε στο πρόγραμμα άσκησης σας ή να αυξήσετε την ένταση της δραστηριότητάς σας. 

Για τις Ενεργές Μητέρες: 

Εάν μειώσατε την ένταση στο πρώτο τρίμηνο, μπορείτε τώρα να επανέλθετε στη συνηθισμένη σας ένταση, εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές. Εξετάστε την προσθήκη πιο εντατικών ασκήσεων αν αισθάνεστε καλά. 

Για τις Νέες Στο Αθλημα: 

Αυξήστε τη διάρκεια και την ένταση των δραστηριοτήτων που ξεκινήσατε στο πρώτο τρίμηνο. Μπορείτε να δοκιμάσετε νέες δραστηριότητες όπως γιόγκα για εγκύους ή εντατικά περιπάτους. 

Γενικές Συστάσεις: 

Εστιάστε σε δραστηριότητες που ενισχύουν τη δύναμη του πυρήνα και τη γενική φυσική κατάσταση. Ειδικά αν έχετε αυξήσει τη δραστηριότητα, βεβαιωθείτε ότι έχετε προσαρμόσει τις ασκήσεις για να ανταποκριθούν στις αλλαγές στο σώμα σας. 

3ο Τρίμηνο (28-40 Εβδομάδες) 

Στο τρίτο τρίμηνο, η αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και μείωση της ενέργειας. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτή τη δυσφορία και να προετοιμαστείτε καλύτερα για τον τοκετό. 

Για τις Ενεργές Μητέρες: 

Συνεχίστε με το πρόγραμμα άσκησης σας, προσαρμόζοντας την ένταση όπως απαιτείται. Εστιαστείτε σε ασκήσεις που ανακουφίζουν τις συσπάσεις Braxton Hicks και μειώνουν τη γενική δυσφορία, όπως το ενεργητικό περπάτημα. 

Για τις Νέες Στο Αθλημα: 

Συνεχίστε με την άσκηση που κάνατε κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αν η κούραση είναι έντονη, επανέλθετε στο περπάτημα και μικρές συνεδρίες άσκησης. 

Γενικές Συστάσεις: 

Ακούστε το σώμα σας και κάντε αλλαγές στις ασκήσεις σας εάν αισθάνεστε άβολα. Εστιάστε σε δραστηριότητες που προσφέρουν ανακούφιση από την ένταση και βοηθούν στη χαλάρωση. 

Τι Πρέπει να Αποφεύγετε 

Η ασφάλεια είναι η προτεραιότητα όταν ασκείστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εδώ είναι μερικές δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγετε: 

  1. Δραστηριότητες Υψηλού Κινδύνου:

Αποφύγετε αθλήματα που περιλαμβάνουν κίνδυνο τραυματισμού, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο και πολεμικές τέχνες. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού τόσο για εσάς όσο και για το μωρό. 

  1. Δραστηριότητες με Κίνδυνο Πτώσης:

Αποφύγετε δραστηριότητες που έχουν υψηλό κίνδυνο πτώσης, όπως ιππασία, σκι και πατίνια. Οι πτώσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη. 

  1. Υψηλής Έντασης Ασκήσεις:

Αποφύγετε έντονες δραστηριότητες όπως η αερόβια γυμναστική ή η άρση βαρών, που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική πίεση στο σώμα σας. 

Σημαντικές Συμβουλές για Ασφαλή Άσκηση 

Για να διασφαλίσετε μια ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές: 

  1. Φάτε Πριν την Άσκηση

Μην ασκείστε με άδειο στομάχι. Καταναλώστε ένα ελαφρύ σνακ τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την άσκηση. Μια μπάρα δημητριακών, ξηροί καρποί ή μία μπανάνα είναι καλές επιλογές. 

  1. Καλή Ζέσταμα και Διατάσεις

Εκτελέστε πάντα καλό ζέσταμα και διατάσεις πριν την άσκηση για να προετοιμάσετε το σώμα σας και να αποφύγετε τραυματισμούς. 

  1. Φαρδιά και Άνετα Ρούχα

Επιλέξτε ρούχα που αναπνέουν και είναι άνετα. Ένα καλά υποστηρικτικό σουτιέν και αθλητικά παπούτσια είναι απαραίτητα. 

  1. Ενυδάτωση

Πίνετε άφθονα υγρά, ακόμη και κατά τη διάρκεια της άσκησης, για να διατηρήσετε την ενυδάτωσή σας. 

  1. Ακούστε το Σώμα Σας

Αν νιώθετε κούραση, ναυτία ή δυσφορία, σταματήστε αμέσως την άσκηση. Μην παραβλέπετε τα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας. 

  1. Αποφυγή Υψηλής Θερμοκρασίας

Αποφύγετε την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες ή υγρασία για να αποτρέψετε υπερθέρμανση και αφυδάτωση. 

Συμπέρασμα 

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να διατηρήσετε την υγεία και την ευεξία σας, καθώς και να προετοιμαστείτε για τον τοκετό. Ακολουθώντας τις σωστές συμβουλές και προσαρμόζοντας την άσκηση ανάλογα με το τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, μπορείτε να ωφεληθείτε πλήρως από τη φυσική δραστηριότητα. Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ή προσαρμόσετε το πρόγραμμα άσκησής σας για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. 

Σχετικά άρθρα

View details Φρόντισε το Στήθος σου κατά το Θηλασμό
Άρθρο
Φρόντισε το Στήθος σου κατά το Θηλασμό

Φρόντισε το Στήθος σου κατά το Θηλασμό

Από την ώρα που έπιασα το μωρό μου στα χέρια μου, άρχισα να θηλάζω. Αν και η εμπειρία είναι καταπληκτική, με προβληματίζει το γεγονός ότι μπορεί να επηρεαστεί το στήθος μου.

4 λεπτά ανάγνωση

View details Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι τοκετού;
Άρθρο
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι τοκετού;

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι τοκετού;

Η διαδικασία της γέννησης ενός μωρού είναι μία φυσική διαδικασία. Ωστόσο, πολλές γεννήσεις στον περίγυρό μου δεν πήγαν όπως αναμενόταν!

2 λεπτά ανάγνωση

View details 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής
Άρθρο
28η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

28η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Το μικρούλη σου είναι περίπου 35 εκ. στο ύψος από τη κορυφή του κεφαλιού του μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών του και ζυγίζει περίπου 1,3 κιλά, το ένα τρίτο το βάρους που θα έχει στη γέννα.

2 λεπτά ανάγνωση

View details Βοήθεια για την επιλογή ονόματος
Άρθρο
Βοήθεια για την επιλογή ονόματος

Βοήθεια για την επιλογή ονόματος

Χρειάζεστε έμπνευση για την επιλογή ονόματος; Αυτό είναι το διασκεδαστικό κομμάτι! Μπορεί να έχετε ήδη κάποιο αγαπημένο όνομα ή να περιμένετε να γνωρίσετε το μωρό σας.

2 λεπτά ανάγνωση

View details Οι λιγούρες της εγκυμοσύνης
Άρθρο
Οι λιγούρες της εγκυμοσύνης

Οι λιγούρες της εγκυμοσύνης

Χτες, έπεσα πάλι με τα μούτρα στο βάζο με τη μαρμελάδα! Όμως, είχα ορκιστεί να μην ξαναρχίσω… Σήμερα το πρωί, η μυρωδιά του τοστ μου έφερε αναγούλα.

2 λεπτά ανάγνωση

View details 5 συμβουλές διατροφής για την περίοδο της εγκυμοσύνης
Άρθρο
5 συμβουλές διατροφής για την περίοδο της εγκυμοσύνης

5 συμβουλές διατροφής για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Η ισορροπημένη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη είναι πρωταρχικής σημασίας για εσένα και το μωρό σου. Ακολούθησε αυτές τις 5 συμβουλές!

4 λεπτά ανάγνωση

View details 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής
Άρθρο
15η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

15η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Το μωρό συνεχίζει να αναπτύσσεται γρήγορα μέσα σου και σε αυτή την εβδομάδα τα πάντα προετοιμάζονται για τη δημιουργία της αίσθησης της όσφρησης του.

2 λεπτά ανάγνωση

View details Διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Άρθρο
Είναι ό,τι τρως

Διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι σωστές διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να θέσουν τις βάσεις για να έχει το μωρό σου ένα πιο υγιές μέλλον.

5 λεπτά ανάγνωση

View details Πώς να επιλέξω μαιευτήριο;
Άρθρο
Πώς να επιλέξω μαιευτήριο;

Πώς να επιλέξω μαιευτήριο;

Θέλω να αισθάνομαι άνετη και ασφαλής στο μαιευτήριο όπου θα γεννήσω.

2 λεπτά ανάγνωση

View details 34η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής
Άρθρο
34η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

34η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Τα πράγματα στη κοιλιά σου ηρεμούν σιγά σιγά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πάντα έχουν σχεδόν τελειώσει με την ανάπτυξή τους! Το μωρό σου είναι 45 εκ. σε ύψος και ζυγίζει κάτι παραπάνω από 2 κιλά.

2 λεπτά ανάγνωση

View details Πώς να αντιμετωπίσετε την πρωινή ναυτία στην αρχή της εγκυμοσύνης
Άρθρο
Πώς να αντιμετωπίσετε την πρωινή ναυτία στην αρχή της εγκυμοσύνης

Πώς να αντιμετωπίσετε την πρωινή ναυτία στην αρχή της εγκυμοσύνης

Η πρωινή ναυτία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης.

2 λεπτά ανάγνωση

View details 5 τρόποι για να αποφύγεις τις αλλεργίες του μωρού κατά την εγκυμοσύνη
Άρθρο
5 τρόποι για να αποφύγεις τις αλλεργίες του μωρού κατά την εγκυμοσύνη

5 τρόποι για να αποφύγεις τις αλλεργίες του μωρού κατά την εγκυμοσύνη

Οι βασικές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσεις ή να εγκαταλείψεις τώρα για να προσφέρεις στο μελλοντικό μωρό σου ένα υγιές ξεκίνημα

1 λεπτό ανάγνωση

View details Οι μικροενοχλήσεις της εγκυμοσύνης
Άρθρο
Οι μικροενοχλήσεις της εγκυμοσύνης

Οι μικροενοχλήσεις της εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη: Μου είχαν πει ότι θα είναι μία περίοδος μεγάλης ευτυχίας… Κανείς όμως δεν μου είπε για όλες αυτές τις μικροενοχλήσεις! Ναυτίες, δυσκοιλιότητα, κράμπες… και άλλα ακόμα!

3 λεπτά ανάγνωση

View details Καταπολέμησε το άγχος στην εγκυμοσύνη
Άρθρο
Καταπολέμησε το άγχος στην Εγκυμοσύνη

Καταπολέμησε το άγχος στην εγκυμοσύνη

Άγχος στην εγκυμοσύνη; Όχι δεν σου χρειάζεται! Διάβασε τις συμβουλές μας για να το καταπολεμήσεις.

2 λεπτά ανάγνωση

View details 21η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής
Άρθρο
21η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

21η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Παρόλο που το μωρό σου ζυγίζει μισό κιλό, έχει ακόμα αρκετό χώρο για να κουνιέται μέσα στη κοιλιά σου. Και του αρέσει πολύ να το εκμεταλλεύεται όταν δεν κοιμάται!

3 λεπτά ανάγνωση

View details Λίστα για τη διοργάνωση baby shower
Άρθρο
Λίστα για τη διοργάνωση baby shower

Λίστα για τη διοργάνωση baby shower

Η άφιξη ενός νέου μέλους στην οικογένειά σας είναι οπωσδήποτε μια καλή δικαιολογία για να διοργανώσετε ένα πάρτι.

2 λεπτά ανάγνωση

View details Τα βασικά λιπαρά οξέα
Άρθρο
Τα βασικά λιπαρά οξέα

Τα βασικά λιπαρά οξέα

Όπως φαίνεται και από το όνομά τους, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι αναγκαία, κυρίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο για το μωρό όσο και για τη μέλλουσα μαμά.

2 λεπτά ανάγνωση

View details 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής
Άρθρο
40η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

40η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Ο χρόνος τελείωσε! Αν δεν το έχει κάνει ακόμα, το μωρό σου θα έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες. Και εσύ θα γίνεις επιτέλους μανούλα! Διάβασε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα, παρακάτω.

2 λεπτά ανάγνωση

View details 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής
Άρθρο
8η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

8η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Περίπου στο μέγεθος ενός αυγού κοκκινολαίμη, το μικρούλη σου είναι περίπου 30mm σε μέγεθος. Διάβασε περισσότερα παρακάτω, για αυτή την εβδομάδα.

3 λεπτά ανάγνωση

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

Club Benefits Icons_1

ΕΜΑΙL για σένα και το μωρό σου

Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

Συμβουλές μόνο για σένα

Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

Δωρεάν δείγματα

Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

Διαδραστικές εφαρμογές

Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.