Λίστα για την άδεια μητρότητας και το επίδομα μητρότητας
Ίσως φαντάζει μακρινό ακόμα, αλλά αφού ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε τις προετοιμασίες για την άδεια μητρότητας και να μάθετε αν δικαιούστε επίδομα μητρότητας. Διαβάστε τη λίστα για την άδεια μητρότητας για βοήθεια.
- Ενημερώστε τον εργοδότη σας για την εγκυμοσύνη σας. Το χρονικό περιθώριο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τόπο κατοικίας σας, αλλά συνήθως οφείλετε να ενημερώσετε μέχρι την 25η εβδομάδα το αργότερο.
- Μάθετε αν θα πρέπει να ενημερώσετε και κάποιο άλλο άτομο στον εργασιακό σας χώρο. Ορισμένες εταιρείες διαθέτουν στελέχη στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού που μπορούν να βοηθήσουν.
- Ζητήστε να γίνει εκτίμηση επικινδυνότητας στον εργασιακό χώρο. Μπορεί να γίνει έλεγχος σε πράγματα όπως το γραφείο σας και η στάση στην οποία εργάζεστε, καθώς και έλεγχος για τυχόν έκθεση σε χημικά.
- Ρωτήστε τον γιατρό σας πότε θα πρέπει να εκδώσετε τη βεβαίωση μητρότητας. Ο χρόνος και η διαδικασία μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τη χώρα και το σύστημα υγείας.
- Ρωτήστε τον γιατρό σας πώς λειτουργεί η βεβαίωση μητρότητας και σε ποιον πρέπει να την επιδείξετε.
- Σκεφτείτε πόσο διάστημα πριν από τη γέννηση του μωρού θέλετε να σταματήσετε να εργάζεστε. Ίσως μπορείτε να ξεκινήσετε την άδεια μητρότητας πριν από τη γέννηση του μωρού, ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκεστε.
- Σκεφτείτε πόσο διάστημα θα παραμείνετε εκτός εργασίας μετά τη γέννηση του μωρού. Ίσως προβλέπεται κάποιος ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος, ανάλογα με τη χώρα κατοικίας και τη δουλειά που κάνετε.
- Υπολογίστε τη διάρκεια της άδειας μητρότητας που μπορείτε να υποστηρίξετε οικονομικά βάσει του διαθέσιμου επιδόματος μητρότητας.
- Συγκρίνετε πόσο θα κοστίσει η φύλαξη του παιδιού σε σχέση με τον μισθό σας.
- Σκεφτείτε ποια είναι η καλύτερη ημερομηνία για να σταματήσετε να εργάζεστε.
- Σκεφτείτε ποια είναι η καλύτερη ημερομηνία για να επιστρέψετε στην εργασία σας.
- Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, το γενικό νομικό πλαίσιο που αφορά την άδεια εγκυμοσύνης μισθωτών εργαζομένων προβλέπει άδεια κύησης – λοχείας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων.
- 8 εβδομάδες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού
- 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό
- Μετά την άδεια κύησης-λοχείας, οι εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δικαιούνται ειδική άδεια προστασίας μητρότητας διάρκειας έως 9 μηνών από τη ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ. Επιπλέον, κατά την επιστροφή στη δουλειά, οι μητέρες δικαιούνται μειωμένο ωράριο μετ’ αποδοχών. Μπορούν να αποχωρούν καθημερινά από την εργασία τους:
- 1 ώρα νωρίτερα για 30 μήνες ή εναλλακτικά
- 2 ώρες νωρίτερα για 12 μήνες και 1 ώρα νωρίτερα για 6 μήνες (σύνολο 18 μήνες)
- To μειωμένο ωράριο μπορεί να χορηγηθεί και ως συνεχόμενη άδεια (διάρκειας 3,5 μηνών) ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή εφόσον το ζητήσουν οι μητέρες και συμφωνήσει ο εργοδότης. Για τη δική σου ατομική περίπτωση και για εξειδικευμένες ερωτήσεις καλό θα είναι να απευθυνθείς στον ασφαλιστικό σου φορέα ή στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι, οι οποίοι πιθανώς θα σου δώσουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.
- Μιλήστε με συναδέλφους που έχουν πάρει άδεια μητρότητας στο παρελθόν για συμβουλές.
- Ρωτήστε για τυχόν μπόνους που μπορεί να προσφέρονται για την επιστροφή στη δουλειά.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο άδειας πατρότητας και κοινής άδειας, αν παρέχεται αυτή η δυνατότητα στον τόπο κατοικίας σας.
- Ελέγξτε τις προϋποθέσεις για κοινή άδεια. Αν είναι περιορισμένη, θα μπορούσε ίσως να ασχοληθεί ο μπαμπάς με την προσαρμογή του μωρού στον σταθμό για δύο εβδομάδες, ώστε η μαμά να μπορέσει να επιστρέψει ομαλά στη δουλειά.
- Ρωτήστε αν η εταιρεία σας σας παρέχει τη δυνατότητα να εργαστείτε λίγες ημέρες για ένα διάστημα, ώστε να μην χάσετε τελείως την επαφή.
- Τώρα που βγάλατε τα διαδικαστικά από τη μέση, μπορείτε να ανταμείψετε τον εαυτό σας με κάτι διασκεδαστικό. Τι θα λέγατε να σκεφτείτε το όνομα του μωρού; Δείτε τη σχετική λίστα μας για ιδέες.
Σχετικά άρθρα