Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού
Γνωρίζεις ενστικτωδώς πώς πρέπει να προστατεύεις το μωρό σου: το παίρνεις στην αγκαλιά σου για να το καθησυχάσεις ή το ντύνεις με ζεστά ρούχα όταν κάνει κρύο. Ωστόσο, δεν θα μπορείς πάντοτε να το προστατεύεις από τα πάντα. Ευτυχώς, στη μάχη κατά των μικροβίων, μπορείς να βασίζεσαι και στη φυσική του άμυνα!
Κατά τη γέννηση του μωρού, το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό ζούσε σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον (στην κοιλιά της μαμάς δηλαδή), επωφελούνταν από την προστασία της μαμάς και η εντερική του χλωρίδα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Ευτυχώς, επωφελείται τους πρώτους μήνες της ζωής του από τα αντισώματα της μαμάς του, που του μεταφέρονται μέσω της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία το προστατεύουν από τα μικρόβια και τους ιούς. Αυτό ονομάζεται παθητική ανοσία. Ο θηλασμός αυξάνει αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας εντερικής χλωρίδας πλούσιας σε προβιοτικό bifidus το οποίο αποτελεί μια πολύ σημαντική πρώτη φυσική προστασία του μωρού. Βέβαια, το μωρό θα αναπτύξει και το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο θα ωριμάσει πλήρως στην ηλικία των 4 χρονών.
Από τους 6 μήνες και έπειτα, η διατροφική ποικιλία μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο θέμα για το μωρό. Η κατανάλωση καινούργιων τροφίμων μπορεί να επιφέρει κάποια τροποποίηση στην εντερική του χλωρίδα.
Γίνεται πιο ευάλωτο και μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες πεπτικές διαταραχές. Επίσης, αυτή είναι και η ηλικία κατά την οποία το μωρό ξεκινά να αγγίζει τα πάντα και να θέλει να τα βάζει στο στόμα του.
Η επαφή του με τον εξωτερικό κόσμο έχει πολλές εκφάνσεις, ενώ ανακαλύπτει τις χαρές της ζωές μέσα σε ένα συλλογικό περιβάλλον όπου μοιράζονται τα πάντα… ακόμα και οι ιοί!
Σχετικά άρθρα
Μαθαίνω τη γλώσσα του μωρού μου!
Όταν κουνάει χαρωπά στον αέρα τα χέρια και τα πόδια του, όταν μας χαρίζει ένα χαμόγελο ως τα αυτιά ή κλαίει πολύ δυνατά στο κρεβάτι του, προσπαθεί ολοφάνερα να μας πει κάτι, αλλά τι;
2 λεπτά ανάγνωση
Πώς μας βλέπει το μωρό;
Μεταξύ των 2 και 6 μηνών, παρατηρεί τα παιχνίδια που κάνει το φως στον καθρέπτη, αλλά δεν βλέπει τον εαυτό του. Γύρω στους 6 μήνες: Καταλαβαίνει ότι κάποιος το κοιτάει...
3 λεπτά ανάγνωση
Κλάμα Μωρού: Τι Πρέπει να Κάνεις;
Όταν το μωρό κλαίει, προσπάθησε αρχικά να το ηρεμήσεις με ένα χάδι ή με κάποιες λέξεις πριν του δώσεις την πιπίλα του. Μάθε εδώ, όσα πρέπει να γνωρίζεις!
2 λεπτά ανάγνωση
Πρωτεΐνη: κάνει καλό, αλλά σε τι ποσότητα;
Η μη κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης κατά τις κρίσιμες πρώτες 1.000 ημέρες του μωρού σου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του.
3 λεπτά ανάγνωση
Μωρό και Κοινωνικοποίηση
Το αγγελούδι μου θα είναι ντροπαλό ή αντίθετα κοινωνικό; Θα τα καταφέρει να ενταχθεί στον παιδικό σταθμό και να κάνει πολλούς φίλους; Πώς να το βοηθήσω να δημιουργήσει καλές σχέσεις με τους άλλους;
2 λεπτά ανάγνωση
Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει;
Το ήξερες; Επειδή πάσχεις από αλλεργίες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πάσχει και το μωρό σου.
3 λεπτά ανάγνωση
Πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσει εγκαίρως το μωρό ορισμένες συνήθειες ύπνου
Το ήξερες; Το να αποκτήσει το μωρό σου καλές συνήθειες ύπνου τώρα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του όσο μεγαλώνει.
2 λεπτά ανάγνωση
Μωρό, Προσωπικός Χρόνος & Φίλοι
Το μωρό με ξετρελαίνει με τα μεγάλα έκπληκτα μάτια του, τα παχουλά ποδαράκια του, τα χαμόγελα στον ύπνο του… Κάτι είναι κι αυτό, γιατί καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ζωής μας.
2 λεπτά ανάγνωση
Ο χρόνος του παιχνιδιού είναι διασκεδαστικός, αλλά και υγιής
Υπάρχουν πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το μωρό σου για να διασφαλίσεις ότι η ανεπιθύμητη συνήθεια της παρακολούθησης μιας οθόνης δεν θα ξεκινήσει ποτέ.
3 λεπτά ανάγνωση
Πότε θα Κάνει το Μωρό τα Πρώτα Βήματα;
Αναρωτιέμαι σε ποια ηλικία ο μπόμπιράς μου θα αρχίσει να κατακτά τον κόσμο στηριζόμενος στα δυο του πόδια, 12, 15, 18 μηνών; Πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε να το κάνει πιο γρήγορα;
3 λεπτά ανάγνωση
Μπρούμυτα: ας παίξουμε!
Το ήξερες; Η πρηνής θέση (μπρούμυτα) βοηθάει το μωρό σου να αναπτύξει τους μυς και τις κινητικές του δεξιότητες.
2 λεπτά ανάγνωση
Παιδική Παχυσαρκία & Πως Εμποδίζεται
Περίπου τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα!* Ποιες είναι οι προφυλάξεις που μπορείς να πάρεις για να αποφύγεις κάθε κίνδυνο παχυσαρκίας για το μωρό σου;
4 λεπτά ανάγνωση
Πότε θα κοιμηθεί το μωρό μου όλη νύχτα;
Τις πρώτες μέρες στο σπίτι, οι ακανόνιστες ώρες ύπνου του μωρού μπορεί να είναι δύσκολες και εξαντλητικές.
4 λεπτά ανάγνωση
Τακτική ρουτίνα ύπνου: Βοηθά το μωρό σου να κοιμάται & προάγει την υγεία του
Το ήξερες;
4 λεπτά ανάγνωση
Πότε θα Πει το Μωρό τις Πρώτες Λέξεις;
Όσο θυμάμαι τις πρώτες λέξεις που είπε ο μπόμπιράς μου ακόμη ανατριχιάζω από εκείνη την αίσθηση υπερηφάνειας! Πώς μπορούμε να συνοδεύσουμε τα παιδιά σε αυτήν τη μεγαλειώδη εξέλιξη;
3 λεπτά ανάγνωση
Ενδυνάμωση μπρούμυτα
Η τοποθέτηση σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) μπορεί να ξεκινήσει μόλις πάρετε το μωρό σπίτι από το μαιευτήριο. Μην έχεις μεγάλες προσδοκίες, απλώς.
4 λεπτά ανάγνωση
Δίνοντας στο μωρό σου ένα προβάδισμα στη ζωή
Το ήξερες; Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο θηλασμός μπορεί να συνδέεται με αυξημένη ευφυΐα και οικονομική επιτυχία μετέπειτα στη ζωή.
3 λεπτά ανάγνωση
Η τακτική ρουτίνα ύπνου βοηθά το μωρό σου να κοιμάται αρκετά και να είναι υγιές
Το ήξερες; Το να βάζεις το μωρό σου για ύπνο νυσταγμένο αλλά ξύπνιο, και την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής ρουτίνας ύπνου.
5 λεπτά ανάγνωση
Πώς να καθιερώσεις μια ρουτίνα ύπνου
Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι ουσιώδους σημασίας για την υγεία του μωρού σου μακροπρόθεσμα.
1 λεπτό ανάγνωση
Σχετικές εφαρμογές
Τι όνομα να δώσω στο μωρό μου;
Ψάχνεις το τέλειο όνομα για το μωρό σου; Πάρε μερικές ιδέες από τον οδηγό ονομάτων!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
NANCARE DHA, ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Συμπλήρωμα διατροφής σε σταγόνες με DHA & βιταμίνη D3
NANCARE ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Συμπλήρωμα διατροφής σε σταγόνες με βιταμίνη D3
NANCARE KIDS GUMMIES IMMUNITY
Βιταμίνες σε μασώμενα ζελεδάκια. Με ένα συνδυασμό από πολυβιταμίνες, ψευδάργυρο, σελήνιο και εκχύλισμα σαμπούκο