Διαβήτης κύησης & διατροφή. Τι να προσέξεις για να μη στερηθείς το φαγητό σου!
Ο διαβήτης κύησης αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο όπου στον οργανισμό της εγκύου εμφανίζονται υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Περίπου 7-10% των εγκύων εμφανίζουν διαβήτη κύησης συνήθως στο 2ο μισό της εγκυμοσύνης ο οποίος υποχωρεί μετά τη γέννηση του βρέφους.
Η συνεργασία με το γιατρό και το διαιτολόγο είναι απαραίτητη σε αυτή τη περίπτωση αφού η σωστή διατροφή είναι ικανή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πολλές φορές με την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.
Η συμμόρφωση της γυναίκας σε ορισμένους διατροφικούς κανόνες κρίνεται απαραίτητη. Πρώτα απ’ όλα οι διατροφικές ανάγκες κατά την εγκυμοσύνη είναι μεγαλύτερες τόσο σε ενέργεια όσο και σε θρεπτικά συστατικά και ασφαλώς θα πρέπει να καλύπτονται παράλληλα με τον έλεγχο του σακχάρου. Θερμιδικός περιορισμός κρίνεται αναγκαίος μόνο σε περίπτωση παχύσαρκων γυναικών (BMI >30 kg/m2). Όσον αφορά το σύνολο των υδατανθράκων θα πρέπει να καλύπτουν περίπου το 40-45% της συνολικής ενέργειας και σε ορισμένες περιπτώσεις λιγότερο αν κριθεί αναγκαίο.
Πρέπει πάντα να ελέγχουμε τη ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε διότι μετά την πέψη μετατρέπονται σε γλυκόζη και χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μητέρας και του βρέφους, ωστόσο θα πρέπει να μη ξεπερνούν το όριο. Ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου σας.
- Κατανείμετε τους υδατάνθρακες σε 3 κύρια γεύματα (πρωϊνό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 ενδιάμεσα σνάκ και μην καταναλώνεται μεγάλες ποσότητες σε ένα γεύμα.
- Το γάλα περιέχει λακτόζη που αποτελεί και αυτή έναν απλό υδατάνθρακα. Καταναλώστε 2-3 γαλακτοκομικά κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά όχι πάνω από 1 ποτήρι γάλα τη φορά.
- Αποφύγετε τους χυμούς είτε φυσικούς είτε όχι. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης, απλού σακχάρου, που θα ανεβάσει τα επίπεδα στο αίμα. Προτιμήστε ολόκληρο το φρούτο αντί για το χυμό. Καταναλώστε 2-3 φρούτα την ημέρα, σε διαφορετικά διαστήματα μεταξύ τους, που θα σας δώσουν βιταμίνες και φυτικές ίνες.
- Αποφύγετε τα γλυκά ή τα τρόφιμα που περιέχουν πολλά σάκχαρα όπως οι κονσέρβες φρούτων, τα αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτες κ.α
- Μη ξεχνάτε το πρωϊνό γεύμα. Βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου από το πρωί. Συνδυάστε σύνθετους υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής άλεσης (προτιμήστε αυτά με τη λιγότερη ζάχαρη) με μια πηγή πρωτεΐνης όπως το γάλα ή το γιαούρτι και προσθέστε και μια καλή πηγή λιπαρών όπως οι ανάλατοι ξηροί καρποί.
- Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης όπως ψωμί ολικής, αναποφλοίωτο ρύζι, όπου οι φυτικές ίνες που περιέχουν εμποδίζουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
- Καταναλώστε άπαχη πρωτεΐνη όπως ασπράδι αυγού, κόκκινο κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο.
- Συνοδέψτε το γεύμα σας με σαλάτα πράσινων λαχανικών που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες που μπορούν να περιορίσουν την αύξηση του σακχάρου που θα προέλθει από το γεύμα.
- Δεν ξεχνάμε την κατανάλωση νερού αλλά και την φυσική δραστηριότητα όσο το επιτρέπει η εγκυμοσύνη και πάντα με τη συμβουλή του ιατρού σας.
Απολαύστε λοιπόν τη περίοδο αυτή της ζωής σας χωρίς να στερηθείτε το φαγητό ακολουθώντας ορισμένους απλούς κανόνες και πάντα σε συνεργασία με το γιατρό και το διαιτολόγο σας που θα μπορέσει να καθορίσει ακριβώς το διατροφικό σας πλάνο ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες.
Ιωσήφ Αλεξανδρίδης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MmedSc
Σχετικά άρθρα