Πώς να κατανοήσετε τη νοηματική γλώσσα των μωρών
Από τη στιγμή που γεννιέται, το μωρό σας έχει πολλά να πει. Είτε τρίβει τα μάτια του όταν είναι κουρασμένο είτε τεντώνει τα χέρια του όταν θέλει αγκαλιά, έχει τρόπους να σας πει πώς νιώθει. Παρακάτω μπορείτε να μάθετε ορισμένες χειρονομίες της νοηματικής γλώσσας των μωρών που θα πρέπει να αναγνωρίζετε.
- Αναρωτηθείτε αν το μωρό είναι κουρασμένο. Παρατηρήστε αν, όσο περνάει η ώρα, διαμαρτύρεται περισσότερο και τρίβει τα μάτια του.
- Καταλάβετε αν πονάει. Ο πόνος συνήθως σηματοδοτείται από μια ξαφνική, δυνατή κραυγή και ακολουθεί μια βαθιά ανάσα και ακόμη μια κραυγή.
- Ανακαλύψτε αν πρόκειται για κολικούς. Παρατηρήστε αν το μωρό σας διαμαρτύρεται έντονα και συστηματικά αργά το απόγευμα ή το βράδυ και για αρκετές ώρες. Το πρόσωπό του μπορεί να είναι αναψοκοκκινισμένο, συνοφρυωμένο και μπορεί να σφίγγει τις γροθιές του, να μαζεύει τα γόνατά του στην κοιλιά ή να κυρτώνει την πλάτη του.
- Μπορεί το μωρό σας να είναι θυμωμένο; Παρατηρήστε αν κλαίει δυνατά ενώ κοκκινίζει το πρόσωπό του.
- Να θυμάστε ότι μπορεί να νιώθει παραμελημένο. Οι φωνές και οι κραυγές μπορεί να είναι ένα στοιχείο.
- Προσέχετε τα σημάδια φόβου. Το μωρό μπορεί να αρχίσει πολύ ξαφνικά να κρυώνει.
- Αναρωτηθείτε αν πεινάει. Ίσως αναζητά το στήθος ή κινείται νευρικά και πιπιλάει τα δάχτυλά του, τον ώμο σας ή ακόμα και τη μύτη ή το πιγούνι σας!
- Μην ξεχνάτε ότι μαθαίνει να μιλάει. Το συνεχές βάβισμα σημαίνει ότι ίσως θέλει απλώς κουβεντούλα.
- Δείτε αν θέλει κάτι. Μόλις το μωρό σας μάθει να δείχνει, θα μπορεί να σας δίνει σαφείς οδηγίες.
- Δείτε μήπως θέλει απλώς αγκαλιά. Το μωρό σας θα αρχίσει σύντομα να τεντώνει τα χέρια του για να σας δείξει ότι θέλει να το πάρετε αγκαλιά.
- Δείτε αν θέλει να παίξει. Αν κρύβει το πρόσωπό του πίσω από τα χέρια του, μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για «Κούκου! - Τσα!».
- Αναζητήστε τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας είναι χαρούμενο. Ένα αγγελικό προσωπάκι που σας χαμογελάει!
Σχετικά άρθρα