7 «ναι» και «όχι» για την ώρα του παιχνιδιού
Κανείς δεν είναι ποτέ πολύ μικρός (ή μεγάλος!) για παιχνίδι. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να απολαύσετε και οι δύο άκρως διασκεδαστικές, ασφαλείς και αναζωογονητικές καθημερινές δραστηριότητες που προετοιμάζουν το μωρό σου για μια δραστήρια, υγιή ζωή.
Τι να κάνεις... δίνε στο μωρό σου πολλά ερεθίσματα και πολλές ευκαιρίες δραστηριοποίησης κατά τη διάρκεια της ημέρας
Δεν έχει σημασία αν προσπαθεί να πιάσει το πρόσωπό σου, αν κουνιέται όσο τραγουδάς ένα τραγούδι, ή αν χαμογελά σε ένα παιχνίδι με ήχο, η παροχή ερεθισμάτων και η κίνηση είναι σημαντικά στοιχεία. Και να θυμάσαι ότι όσο περισσότερη δραστηριότητα και όσο περισσότερα ερεθίσματα έχει μέσα στην ημέρα, τόσο περισσότερο μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ.
Τι να μην κάνεις... μην αφήνεις ποτέ το μωρό σου χωρίς επίβλεψη
Μην αφήνεις ποτέ το μωρό σου μόνο του όσο παίζει, ούτε για μια στιγμή. Φρόντιζε να το έχεις πάντα στο οπτικό σου πεδίο για να είσαι σίγουρη πως είναι ασφαλές.
Τι να κάνεις... δώσ’ του άπλετο χώρο
Δεν χρειάζεται να γράψεις το μωρό σου σε κάποια δραστηριότητα ούτε να παρακολουθήσετε κάποιο εξωτερικό πρόγραμμα για να βεβαιωθείς πως έχει την καθημερινή φυσική δραστηριότητα που χρειάζεται. Αρκεί λίγος χώρος για να μπορεί να κουνά ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια του όσο είναι ξαπλωμένο ανάσκελα. Αυτό (σε συνδυασμό με τον χρόνο μπρούμυτα) θα δυναμώσει τους μυς και θα αναπτύξει τις κινητικές δεξιότητες που χρειάζεται για να μπορέσει να καθίσει και να μπουσουλήσει στο μέλλον.
Τι να μην κάνεις... μην χρησιμοποιείς βρεφικά καθίσματα ή ριλάξ για πολλή ώρα
Αν χρησιμοποιείς βρεφικές κούνιες ή ριλάξ, περιόρισε τον χρόνο που περνά το μωρό σου σε αυτά. Χρειάζεται χώρο για να στριφογυρίζει, να κλωτσά και να κινείται για την υγιή του ανάπτυξη.
Τι να κάνεις... να βρίσκεις χρόνο κάθε μέρα για παιχνίδι μπρούμυτα
Ο χρόνος μπρούμυτα μπορεί να βοηθήσει το μικρό σου να χτίσει γερούς μυς και να αναπτύξει τις κινητικές δεξιότητες που θα χρειαστεί εντέλει για να καθίσει, να φάει στερεές τροφές και να μπουσουλήσει. Λίγος χρόνος μπρούμυτα καθημερινά μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να μην γίνει επίπεδο το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού – μια κατάσταση που σχετίζεται με το γεγονός ότι τα μωρά ξαπλώνουν ανάσκελα για μεγάλες χρονικές περιόδους τους πρώτους μήνες της ζωής τους.
Τι να μην κάνεις... μην βάζεις το μωρό για ύπνο μπρούμυτα
Για λόγους ασφαλείας τα μωρά θα πρέπει να κοιμούνται πάντοτε ανάσκελα. Η θέση αυτή μειώνει τον κίνδυνο Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (ΣΑΒΘ).
Τι να κάνεις.... να έχεις το μωρό δίπλα σου
Εκτός του ότι πρέπει να έχεις πάντα το μωρό στο οπτικό σου πεδίο, βεβαιώσου ότι δεν μπορεί να γλιστρήσει ή να πέσει από ψηλές επιφάνειες, όπως η αλλαξιέρα. Αν βρίσκεται σε κάποιο ψηλό μέρος και θέλεις να πας να φέρεις κάτι, μια πάνα για παράδειγμα, πάρ’ το μαζί σου ή βάλ’ το στο πάτωμα (πάλι κάπου που να το βλέπεις).
Τι να μην κάνεις.... μην το αφήνεις να παίζει κοντά σε επικίνδυνα αντικείμενα
Μπορεί να μην μπουσουλάει ακόμη, αλλά τα μωρά έχουν μια απόκοσμη ικανότητα να εντοπίζουν τον κίνδυνο στο δωμάτιο. Έλεγξε για να βεβαιωθείς ότι δεν μπορεί να φτάσει κάτι που θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο.
Τι να κάνεις.... παίξτε πολλές φορές την ημέρα, κάθε μέρα
Από λίγο και συχνά είναι τα σημεία-κλειδιά για χαρούμενο παιχνίδι. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι συγκεντρώνεται στο παιχνίδι για πολύ λίγο, αλλά μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια και πεις «τέλος για σήμερα». Ίσως έχει όρεξη για άλλο ένα σύντομο παιχνίδι μετά το τάισμα, μετά τον ύπνο, αφού ξεκουραστεί ή αλλάξετε πάνα.
Τι να μην κάνεις... μην συνεχίσεις το παιχνίδι αν είναι κουρασμένο ή πεινάει
Μπορείτε να παίξετε οποιαδήποτε ώρα μέσα στην ημέρα και το παιχνίδι μπορεί να διαρκέσει όσο δείχνει το μωρό σου ενδιαφέρον. Μην βάζεις το παιχνίδι στο πρόγραμμα και μην περιμένεις να συμμετέχει πάντα και να δείχνει ενδιαφέρον. Αν αρχίσει να δείχνει ανήσυχο, μπορεί να είναι κουρασμένο ή να πεινάει, γι’ αυτό άσε το μωρό σου να δώσει τον ρυθμό.
Τι να κάνεις... κάν’ το να κινηθεί με αλληλεπίδραση
Τι κάνει το μωρό σου να γελάσει, να τσιρίξει και να κουνήσει τα χέρια και τα πόδια του από ευχαρίστηση; «Κούκου-τσα» ή ήπιο γαργαλητό, δεν έχει σημασία. Κάνε κάτι που θα κάνει το μωρό σου να κινηθεί.
Τι να μην κάνεις... μην ανησυχείς για το αν φαίνεσαι ανόητη (είναι κι αυτό μέρος της διασκέδασης)
Μπορεί να μην σου βγαίνει φυσικά στην αρχή, αλλά το να κάνεις αστείες γκριμάτσες ή να τραγουδάς ανόητα τραγουδάκια είναι ένα από τα ευχάριστα κομμάτια της γονεϊκότητας. Απολαμβάνετε πολύτιμο χρόνο παιχνιδιού, και συμβάλλεις παράλληλα στην υγιή ανάπτυξη του μωρού σου.
Τι να κάνεις... βγείτε έξω
Όταν ο καιρός είναι καλός, βρες ένα σκιερό μέρος για να ξαπλώσετε κάτω με το μωρό σου σε μια κουβέρτα ώστε να νιώθει το αεράκι και να ακούει τους ήχους της φύσης. Μπορεί να του αρέσει να κοιτάζει τριγύρω όλα τα καινούρια πράγματα που βλέπει σε αυτό το διαφορετικό περιβάλλον.
Τι να μην κάνεις... μην ξαπλώνετε στον ήλιο
Αν βγείτε έξω μια ηλιόλουστη ημέρα, φρόντισε να είναι το μωρό σου στη σκιά. Το δέρμα των μωρών είναι πιο ευαίσθητο από το δικό μας. Ένα καπέλο θα προστατεύσει το πρόσωπό του, μην ξεχνάς όμως ότι οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να φτάσουν στο μωρό σου ακόμη και όταν έχει συννεφιά. Αν δεν είσαι βέβαιη, ζήτησε τη συμβουλή του γιατρού σου για το πώς να μείνετε ασφαλείς στον ήλιο.
Πηγές
https://www.zerotothree.org/resources/1081-tips-on-playing-with-babies-and-toddlers (Προσπελάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2016)
http://journal.naeyc.org/btj/200605/NASPEGuidelinesBTJ.pdf (Προσπελάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2016)
Τελευταία αναθεώρηση: Νοέμβριος 2016
Σχετικά άρθρα