Συμβουλές για νέους μπαμπάδες – πώς να γίνετε ένας ενεργός μπαμπάς
Αν τα οικονομικά της οικογένειάς σας απαιτούν να επιστρέψετε στη δουλειά, είναι πολύ πιθανό να έχετε έρθει αντιμέτωπη με μια πληθώρα αρνητικών και θετικών συναισθημάτων εν όψει αυτής της επιστροφής σας στον επαγγελματικό στίβο –από αισθήματα ενοχής και άγχος μέχρι ενθουσιασμό και αδημονία. Πώς θα ισορροπήσετε την επαγγελματική σας ζωή με τη μητρότητα; Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε, τι θα πρέπει να πείτε και τι να ρωτήσετε τον εργοδότη σας, οι συμβουλές μας για την επιστροφή στη δουλειά μετά το μωρό θα σας βοηθήσουν.
Θηλάζετε το μωρό σας και ετοιμάζεστε να επιστρέψετε στη δουλειά;
Το γεγονός ότι επιστρέφετε στα επαγγελματικά σας καθήκοντα δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει να διακόψετε τον θηλασμό. Ανατρέξτε εδώ για χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να μεθοδεύσετε τη μετάβαση από τον θηλασμό στο τάισμα με μπιμπερό και μητρικό γάλα. Μιλήστε με τον εργοδότη σας, πριν επιστρέψετε στο γραφείο. Εξηγήστε ότι θα χρειαστείτε έναν καθαρό και απομονωμένο χώρο για να αντλείτε γάλα. Όταν επιστρέψετε στο γραφείο, φροντίστε να κρατήσετε χρόνο στο πρόγραμμά σας, έτσι ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο να είστε υπερβολικά αγχωμένη ή απασχολημένη για να εξάγετε γάλα.
Επιλογή κατάλληλης φύλαξης
Για να αμβλύνετε τις ενοχές που μπορεί να αισθάνεστε ως εργαζόμενη μητέρα, κάντε την έρευνά σας και βεβαιωθείτε ότι είστε ικανοποιημένη με το πλάνο στο οποίο έχετε καταλήξει για τη φύλαξη του μωρού σας. Κατά τη διαδικασία επιλογής φύλαξης, ζητήστε συστάσεις από γνωστούς σας, κάντε μια αιφνίδια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις, ελέγξτε τις κριτικές και, το κυριότερο, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας! Αν αισθάνεστε σιγουριά για την επιλογή σας, θα μπορείτε να συγκεντρώνεστε πιο εύκολα στη δουλειά σας.
Ευέλικτο ωράριο εργασίας
Αν «αντέχετε» μια μείωση στις αποδοχές σας, θα μπορούσατε να συζητήσετε με τον εργοδότη σας το ενδεχόμενο εργασίας υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης ή μείωσης των ωρών ή ημερών εργασίας σας. Αν κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιλογή, μπορείτε να υποβάλετε ένα αίτημα για ευέλικτο ωράριο εργασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορείτε να ζητήσετε την προσαρμογή του ωραρίου σας κατά τρόπο ο οποίος συμπίπτει με τις ανάγκες φύλαξης του παιδιού σας (π.χ. να ξεκινάτε και να τελειώνετε τη δουλειά σας νωρίτερα) ή να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εργάζεστε από το σπίτι. Ο εργοδότης σας δεν θα θέλει να χάσει μια καλή υπάλληλο και, γι’ αυτό, θα είναι προς το συμφέρον του να εξετάσει με προσοχή το αίτημά σας.
Εργαζόμενες μητέρες: σχέσεις με τους συναδέλφους
Αν έχει αλλάξει το ωράριο εργασίας σας ή έχουν μειωθεί οι ώρες που εργάζεστε την εβδομάδα, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι η αλλαγή αυτή έχει γίνει κατανοητή από τους συναδέλφους σας. Μιλήστε τους ανοικτά για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τις προσδοκίες τους και να μην αισθάνεστε αναγκασμένη να κάνετε υπερωρίες ή να δεσμεύεστε για αυστηρές προθεσμίες που, ρεαλιστικά, δεν θα μπορείτε να τηρήσετε. Κατά την ιεράρχηση του φόρτου εργασίας σας, θα πρέπει πάντα να συνυπολογίζετε τις πραγματικές ώρες που εργάζεστε. Μην φοβηθείτε να μιλήσετε αν νιώσετε πίεση ή να προτείνετε μια πιο ρεαλιστική προθεσμία.
Διαχείριση του άγχους
Μην είστε πολύ αυστηρή με τον εαυτό σας. Θα βιώσετε μια πολύ σημαντική αλλαγή και, γι’ αυτό, θα πρέπει να αποδεχτείτε το γεγονός ότι θα χρειαστείτε κάποιον χρόνο για να προσαρμοστείτε στη νέα σας ρουτίνα. Μια καλή λύση είναι να επιστρέψετε σταδιακά στη δουλειά, ώστε να βρείτε πιο εύκολα τις ισορροπίες σας. Συζητήστε με τον εργοδότη σας το ενδεχόμενο μιας σταδιακής επανόδου. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να εργάζεστε λιγότερες ώρες ή ημέρες τον πρώτο μήνα, έτσι ώστε να διασφαλίσετε την ομαλή μετάβαση στη νέα καθημερινότητα τόσο για τον εαυτό σας όσο και για το μωρό σας.
Αναζήτηση υποστήριξης για εργαζόμενες μητέρες
Είτε επιλέξετε κάποια φίλη που βρίσκεται στην ίδια φάση είτε συναδέλφους σας που είναι επίσης εργαζόμενες μητέρες ή μια ομάδα υποστήριξης εργαζόμενων μητέρων, φροντίστε να βρείτε ένα δίκτυο ατόμων στα οποία θα μπορείτε να απευθύνεστε όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες και τα οποία θα μπορούν να σας δίνουν απαντήσεις στις ερωτήσεις σας και να κατανοούν την κατάστασή σας. Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας. Ο σύντροφός σας και η οικογένειά σας είναι, επίσης, πρόθυμοι να σας στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν. Γι’ αυτό, μην φοβηθείτε να ζητήσετε τη βοήθειά τους, αν νιώσετε ότι τη χρειάζεστε.
Σχετικά άρθρα