Τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού προκαλούμε τα βρέφη να ρευτούν μετά το γεύμα τους, χαιρόμαστε που κάνουν τσισάκια-κακάκια σε τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί αυτό δείχνει ότι το εντεράκι τους λειτουργεί σωστά. Όσο μεγαλώνει όμως, θα περάσουμε στην επόμενη φάση, να προτρέπουμε τα μικρά μας «να συμπεριφέρονται σωστά», να μην κάνουν «απρεπείς» θορύβους, όπως πριτσ-προυτς και γκρουπ… Αυτό σημαίνει ότι το βρέφος μεγάλωσε και πέρασε από τη ρύθμιση των βιολογικών αναγκών, στη φάση της κοινωνικής ζωής και θέλουμε να το μυήσουμε σιγά-σιγά στους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς.
ΟΥΡΑ ΚΑΙ ΚΟΠΡΑΝΑ ΜΩΡΟΥ
Στην αρχή της ζωής του βρέφους σας, το έντονο ενδιαφέρον που έχετε αναπτύξει για τα ούρα και τα κόπρανα του μωρού στο περιεχόμενο της πάνας του, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι απολύτως λογικό αφού μέσω αυτής, μπορείτε να μάθετε πολλά για την υγεία του.
ΟΥΡΑ ΜΩΡΟΥ ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑ
Τα νεογέννητα έχουν πολύ μικρή ουροδόχο κύστη, για το λόγο αυτό ουρούν ως και 20 φορές την ημέρα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Είναι σημαντικό, οι γονείς να θυμούνται ότι το κάθε νεογέννητο έχει ιδιαιτερότητες που διαφέρουν από βρέφος σε βρέφος ανάλογα με τον τρόπο διατροφής, την ηλικία, τις συνήθειες και το βιολογικό τους ρολόι.
ΟΥΡΑ
1ο 24ωρο
Το βρέφος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μία υγρή πάνα, κατά τη διάρκεια του πρώτου εικοσιτετραώρου. Τα ούρα του μωρού πολύ πιθανό να είναι συμπυκνωμένα και να έχουν κίτρινο χρώμα, με ενδεχόμενο να εμφανίζονται ροζ κρύσταλλοι.
2ο 24ωρο
Το βρέφος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο υγρές πάνες, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εικοσιτετραώρου. Τα ούρα του μωρού πολύ πιθανό να είναι επίσης συμπυκνωμένα και να έχουν κίτρινο χρώμα, με ενδεχόμενο να εμφανίζονται ροζ κρύσταλλοι.
3ο 24ωρο
Το βρέφος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις υγρές πάνες, κατά τη διάρκεια του τρίτου εικοσιτετραώρου. Τα ούρα του μωρού σιγά σιγά εμφανίζονται πιο αραιωμένα, το χρώμα τους γίνεται πιο διαυγές και το ενδεχόμενο να εμφανίζονται ροζ κρύσταλλοι μειώνεται.
4ο 24ωρο έως 6 εβδομάδες
Το βρέφος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον πέντε υγρές πάνες, από το τέταρτο εικοσιτετράωρο και σιγά σιγά ενδεχομένως να αυξάνονται ανάλογα με το ρυθμό κατανάλωσης γάλακτος και τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού. Τα ούρα του μωρού είναι πλέον καθαρά, το χρώμα τους σταθεροποιείται σταδιακά σε υποκίτρινο, με ελαφρά οσμή και χωρίς να εμφανίζονται κρύσταλλοι.
Από τις 6 εβδομάδες και μετά
Το βρέφος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον πέντε με έξι υγρές πάνες, ανά 24ωρο. Ανάλογα με το εάν το μωρό θηλάζει, λαμβάνει γάλα σε σκόνη ή ακολουθεί μεικτή διατροφή, καθώς και τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού. Άλλα μωρά ξυπνάνε κατά τη διάρκεια της νύχτας γιατί η πάνα τους έχει βραχεί, άλλα κοιμούνται 5-7 ώρες συνεχόμενες και έχουν την πρωινή πάνα γεμάτη. Τα ούρα του μωρού είναι καθαρά, το χρώμα τους υποκίτρινο και με ελαφρά οσμή.
ΚΟΠΡΑΝΑ ΜΩΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Τις πρώτες ημέρες το μωρό σας θα αποβάλλει μηκώνιο, την κολλώδη πρασινόμαυρη ουσία που έμεινε από το αμνιακό υγρό, το οποίο κατάπιε το μωρό στη μήτρα. Τα κόπρανα θα αλλάζουν ανάλογα με την τροφή που παίρνει.
Αν το μωρό θηλάζει, τα κόπρανα θα είναι πορτοκαλοκίτρινα και μαλακά και δε θα μυρίζουν πολύ. Αν πίνει γάλα σε σκόνη, τα κόπρανα θα έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα, θα είναι πιο σκληρά και θα μυρίζουν αρκετά. Αμέσως μετά τη γέννα, η πάνα του μωρού σας μπορεί να εμφανίζει σκούρους ροζ ή κόκκινους λεκέδες. Αυτό είναι φυσιολογικό και αποτέλεσμα του ουρικού άλατος στα ούρα του.
Όμως τα κόπρανα που εμφανίζουν αίμα, βλέννες ή είναι άχρωμα και ιδιαίτερα υγρά, χρειάζονται περαιτέρω εξέταση.
Απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας αν σας ανησυχεί οποιαδήποτε μεταβολή στη συχνότητα, στο χρώμα ή στην περιεκτικότητα αναφορικά με τα ούρα και τα κόπρανα του μωρού σας.
Επισήμανση! Όλα τα βρέφη δεν είναι ίδια και το καθένα έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης καθώς και παραγωγής εκκρίσεων. Τα στοιχεία που αναγράφονται παραπάνω είναι ενδεικτικά, βασίζονται στο μέσο όρο. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο του μωρού σας, ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος για να σας συμβουλέψει.
Με την ευγενική συμβολή της παιδιάτρου κας Ελένης Κολοκύθα.
Άρθρο που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε.
Σχετικά άρθρα