Ενδείξεις μελαγχολίας μετά τον τοκετό έναντι επιλόχειας κατάθλιψης
Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε επιλόχεια κατάθλιψη; Μόλις γεννήσατε ένα μωρό, ο κόσμος σας έχει γυρίσει ανάποδα και δεν έχετε κοιμηθεί εδώ και μέρες. Αυτά και μόνο αρκούν για να οδηγήσουν οποιονδήποτε στην τρέλα. Πότε, όμως, η μελαγχολία μετά τον τοκετό (baby blues) μετατρέπεται σε επιλόχεια κατάθλιψη; Η Κλίμακα Επιλόχειας Κατάθλιψης του Εδιμβούργου (EPDS) είναι, στην ουσία, ένα ερωτηματολόγιο για την επιλόχεια κατάθλιψη που έχει αναπτυχθεί από ειδικούς και βοηθά στη διάκριση των ενδείξεων μελαγχολίας μετά τον τοκετό (baby blues) από την επιλόχεια κατάθλιψη. Η μελαγχολία μετά τον τοκετό (baby blues) μπορεί να οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται κατά την πρώτη περίπου εβδομάδα μετά τον τοκετό. Η επιλόχεια κατάθλιψη παρουσιάζεται συνήθως μετά τις πρώτες εβδομάδες ή τους πρώτους μήνες, ενώ μπορεί να εμφανιστεί έως και ένα χρόνο μετά τον τοκετό. Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για να ανοίξετε τη συζήτηση για τα συναισθήματά σας. Το ερωτηματολόγιο αυτό απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν γεννήσει πριν από 6-8 εβδομάδες και θα πρέπει να επιλέξετε την απάντηση που περιγράφει καλύτερα την ψυχολογική σας κατάσταση τις τελευταίες επτά ημέρες (όχι μόνο σήμερα). Συνιστάται να απαντήσετε στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου με τη βοήθεια του γιατρού σας.
Μπορώ να γελάσω και να δω την αστεία πλευρά των πραγμάτων
Το ίδιο όπως πάντα = 0
Όχι τόσο πολύ πια = 1
Οπωσδήποτε λιγότερο από πριν = 2
Καθόλου = 3
Περιμένω με ανυπομονησία διάφορα πράγματα
Το ίδιο όπως πάντα = 0
Μάλλον λιγότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν = 1
Οπωσδήποτε λιγότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν = 2
Σχεδόν καθόλου = 3
Επιρρίπτω ευθύνες στον εαυτό μου χωρίς λόγο, όταν κάτι πάει στραβά
Ναι, τις περισσότερες φορές = 3
Ναι, ορισμένες φορές = 2
Όχι πολύ συχνά = 1
Ποτέ = 0
Αισθάνομαι αγχωμένη ή ανησυχώ χωρίς λόγο
Καθόλου = 0
Σχεδόν ποτέ = 1
Ναι, ορισμένες φορές = 2
Ναι, πολύ συχνά = 3
Αισθάνομαι φόβο ή πανικό χωρίς λόγο
Ναι, πολλές φορές = 3
Ναι, ορισμένες φορές = 2
Όχι συχνά = 1
Καθόλου = 0
Δεν μπορώ να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου
Ναι, τις περισσότερες φορές δεν μπορώ να αντεπεξέλθω = 3
Ναι, ορισμένες φορές δεν μπορώ να αντεπεξέλθω όπως παλιότερα = 2
Όχι, τις περισσότερες φορές αντεπεξέρχομαι αρκετά καλά = 1
Όχι, αντεπεξέρχομαι το ίδιο καλά όπως πάντα = 0
Αισθάνομαι τόσο δυστυχισμένη που δεν μπορώ να κοιμηθώ
Ναι, τις περισσότερες φορές = 3
Ναι, ορισμένες φορές = 2
Όχι πολύ συχνά = 1
Ποτέ = 0
Νιώθω θλιμμένη ή δυστυχισμένη
Ναι, τις περισσότερες φορές = 3
Ναι, αρκετά συχνά = 2
Όχι πολύ συχνά = 1
Καθόλου = 0
Αισθάνομαι τόσο δυστυχισμένη που κλαίω
Ναι, τις περισσότερες φορές = 3
Ναι, αρκετά συχνά = 2
Μόνο περιστασιακά = 1
Όχι, ποτέ = 0
Σκέφτομαι να κάνω κακό στον εαυτό μου
Ναι, αρκετά συχνά = 3
Ορισμένες φορές = 2
Σχεδόν ποτέ = 1
Ποτέ = 0
Αποτελέσματα της Κλίμακα Επιλόχειας Κατάθλιψης του Εδιμβούργου (EPDS)
Προσθέστε τους βαθμούς των απαντήσεων που δώσατε και, αν το σύνολό σας φτάνει ή ξεπερνάει τους 10 βαθμούς, μιλήστε με τον γιατρό σας. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Κλίμακα Επιλόχειας Κατάθλιψης του Εδιμβούργου (EPDS) είναι απλώς ένας οδηγός. Γι’ αυτό, αν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό ή ανησυχείτε για ενδείξεις μελαγχολίας μετά τον τοκετό (baby blues), είναι πάντα καλύτερα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Nestlé και τη συμμετοχή 8.000 γονέων από 16 διαφορετικές χώρες, πάνω από το 25% των μαμάδων ανέφεραν ότι έπασχαν από μελαγχολία μετά τον τοκετό (baby blues). Δεν είστε, λοιπόν, μόνη. Μιλήστε με τους φίλους και την οικογένειά σας, και ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συστήσει κάποιον σύμβουλο για την επιλόχεια κατάθλιψη ή/και μια ομάδα υποστήριξης μετά τον τοκετό, αν χρειάζεται. Μπορείτε, επίσης, να αναζητήσετε στο διαδίκτυο γραμμές βοήθειας που παρέχονται από αξιόπιστες οργανώσεις και να διαβάσετε το άρθρο μας για την αντιμετώπιση της μελαγχολίας μετά τον τοκετό (baby blues) για περισσότερη βοήθεια. Ο ρόλος του γονιού είναι ο πιο δύσκολος ρόλος στον κόσμο. Γι’ αυτό, εξασφαλίστε την υποστήριξη που χρειάζεστε, προκειμένου να μπορείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας και το μωρό σας όσο το δυνατόν καλύτερα και μην ξεχνάτε: θα περάσει και αυτό. Θα τα καταφέρετε.
Σχετικά άρθρα