Ο θηλασμός απαιτεί κάποιες «τεχνικές» γνώσεις.
Η σωστή στάση του σώματός σου, καθώς και το πώς κρατάς το μωρό στο στήθος σου, είναι οι παράγοντες που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις σταδιακά την ποιότητα του θηλασμού και την παραγωγή γάλακτος. Στην αρχή, ενδεχομένως να αισθανθείς ενόχληση στην πλάτη και τις θηλές, η οποία όμως σύντομα θα φύγει και μόνο συναισθήματα απόλυτης ευτυχίας θα σε κατακλύζουν κάθε φορά που θηλάζεις!
Στάσεις για εύκολο και αποδοτικό θηλασμό.
Η κλασική στάση. Τοποθέτησε το μωρό σου μπροστά σου, με την κοιλιά του να ακουμπάει στη δική σου. Αν δώσεις το αριστερό στήθος, στήριξε το μωρό με τον αριστερό σου πήχη κάτω από την πλάτη του και βάλε την παλάμη σου κάτω από τον πωπό του. Ακούμπησε τον αριστερό σου αγκώνα στο μπράτσο της πολυθρόνας ή σε ένα μαξιλάρι, με λίγα λόγια φρόντισε να στηρίζεσαι άνετα. Με το δεξί χέρι, θα κρατήσεις το αριστερό σου στήθος για να το βάλεις στο στόμα του μωρού. Ο αριστερός σου πήχης θα καθορίσει την κλίση του κεφαλιού του μωρού. Τώρα τσέκαρε αν το πηγούνι του αγγίζει το στήθος σου και αν η μύτη του ακουμπάει στη θηλή σου. Εάν ναι... αποστολή εξετελέσθη!
- Στάση «μπάλα του ράγκμπι». Είναι η ιδανική στάση θηλασμού για τους πρώτους μήνες, μετά από δύσκολο τοκετό ή τη νύχτα. Το μωρό σου κάθεται καβαλικευτά στο πλευρό σου, στο ύψος της μέσης σου και στηρίζεται στο χέρι σου, ακριβώς όπως θα κρατούσες με το ένα χέρι μια μπάλα του ράγκμπι. Ο αυχένας του στηρίζεται στην παλάμη του άλλου χεριού. Για να θηλάσεις στο κρεβάτι, ξάπλωσε στο πλάι, με το μωρό αυτή τη φορά μπροστά σου, επίσης στο πλάι και με το στόμα του στο ύψος της θηλής. Το πλεονέκτημα με αυτή τη στάση είναι ότι μόλις το μωρό στηριχθεί σωστά, αυτή η στάση ελευθερώνει το ένα σου χέρι. Πρακτικό δεν είναι;
Με τον καιρό απλά θα αυτοσχεδιάζεις μέχρι να βρεις εκείνη τη στάση που σου ταιριάζει περισσότερο. Δοκίμασε λοιπόν κι άλλες στάσεις όπως οκλαδόν, με ένα μαξιλάρι στα γόνατα, μισοξαπλωμένη, στην άνετη πολυθρόνα …
Ήξερες ότι;
Όταν το μωρό πεινάει, ανοίγει διάπλατα το στόμα του και συστρέφει το σώμα του για να βρει το στήθος σου. Μην ανησυχείς, ο θηλασμός είναι ανώδυνος.
Πώς λειτουργεί αυτό;
- Όταν αρχίζει ο θηλασμός, το μωρό ανοίγει διάπλατα το στόμα και αρπάζει τη θηλή και ένα μέρος της θηλαίας άλω. Η γλώσσα του βρίσκεται κάτω από τη θηλή. Το μωρό δυσκολεύεται; Πίεσε τη θηλή και τη θηλαία άλω, ώστε να σχηματίσουν ένα U, για να τοποθετηθούν καλύτερα στο στόμα του.
- Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, το κάτω χείλος του μωρού είναι ανασηκωμένο. Η μύτη του ακουμπάει στο στήθος σου. Παρατηρείς μια συνεχή κίνηση της κάτω σιαγόνας του μωρού, που εναλλάσσει θηλασμό, κατάποση και αναπνοή. Δεν είναι και τόσο τρομερό, έτσι;
Πώς να θηλάζεις αν έχεις δίδυμα.
Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πώς να θηλάσεις τα δίδυμά σου. Και εδώ, θα σου προτείνουμε να πάρεις το χρόνο σου και να βρεις τις ισορροπίες με το κάθε παιδί.
Εάν για παράδειγμα το ένα μωρό δυσκολεύεται ή εάν θέλεις να δημιουργήσεις μία ιδιαίτερη σχέση με το καθένα, τότε θήλασε τα παιδιά σου χωριστά. Το ίδιο μπορείς να κάνεις αν το ένα πεινάει περισσότερο από το άλλο. Αν το ένα μωρό είναι πιο υπομονετικό ή του αρέσει να κοιμάται στο στήθος σου, καλύτερα να το αφήσεις για το τέλος.
Ο ταυτόχρονος θηλασμός είναι πρακτικός για λόγους χρονικού προγραμματισμού. Για ταυτόχρονο θηλασμό, επίλεξε τη στάση της «μπάλας του ράγκμπι», με τα μικρά το ένα απέναντι από το άλλο. Αυτό χρειάζεται λίγη εξάσκηση, όμως γρήγορα θα αποδειχτεί πολύ πρακτικό και αποτελεσματικό!
Συγκεντρωμένη και οργανωμένη!
Αυτό που προέχει στο θηλασμό είναι η άνεσή σου. Μπορείς να θηλάσεις όρθια, ξαπλωμένη, καθιστή, σε όποια στάση σε βολεύει. Βρες εκείνο το σημείο που θα σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, στην πολυθρόνα, τη γωνία ενός καναπέ, το κρεβάτι σου. Εάν ο αυχένας σου ή η πλάτη «τραβάει», το μωρό μπορεί να διακόψει το θηλασμό γιατί θα το αισθανθεί και θα προσπαθήσει να σε ανακουφίσει.
Οργανώσου. Φρόντισε να έχεις δίπλα σου ένα μαξιλάρι ή ένα μαξιλάρι θηλασμού (που προσαρμόζεται γύρω από τη μέση σου), μία κουβέρτα, ένα τηλέφωνο για να μην σηκώνεσαι και νερό, πάντα νερό, γιατί ο θηλασμός προκαλεί δίψα!
Το μωρό έχει χορτάσει;
Υπάρχουν και εκείνες οι φορές που ο θηλασμός μπορεί να μην λειτουργήσει σωστά. Ανησύχησε εάν παρατηρήσεις τα εξής:
- Λιγότερους από 5 θηλασμούς την ημέρα
- Απότομη αλλαγή του ρυθμού του θηλασμού
- Λιγότερο συχνή ή ακανόνιστη κατάποση
- Το μωρό κλαίει συνέχεια ή κοιμάται σχεδόν όλη τη μέρα
Έλεγχε την καμπύλη του βάρους του η οποία πρέπει να είναι φυσιολογική.
Για να βεβαιωθείς ότι ο θηλασμός εξελίσσεται σωστά, αρκεί να νιώθεις τη μήτρα σου να συσπάται και να αισθάνεσαι μια αίσθηση ζέστης και έντασης στο στήθος με το οποίο θηλάζεις. Μην φοβάσαι, δεν είναι πόνος. Όλες οι γυναίκες που θηλάζουν αισθάνονται στο τέλος του θηλασμού μια αίσθηση γαλήνης. Το μωρό είναι ήρεμο και ανακουφισμένο. Είναι στιγμές αρμονίας και αγαλλίασης που αξίζει να τις ζήσεις!
Πωλίνα, μαμά του Ηλία, 5 μηνών.
Για να θυμάμαι ποιο στήθος του έδωσα την τελευταία φορά, φοράω ένα βραχιόλι που αντιστοιχεί στο στήθος με το οποίο θήλασα. Είναι πολύ πρακτικό, κυρίως στην αρχή, όταν ο γιος μου έτρωγε κάθε τρεις ώρες!
Σχετικά άρθρα