Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σε φυσιολογικές συνθήκες υγείας και υγιεινής, ο μαστικός αδένας έχει μεγάλη ικανότητα γαλουχίας. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να σου δώσουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της γαλουχίας, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για να έχεις άφθονο γάλα.
Τα στάδια του μητρικού γάλακτος
Η παραγωγή του γάλακτος είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και προσαρμόζεται ανάλογα με τη ζήτηση. Δύο ορμόνες - η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη - είναι υπεύθυνες για την παραγωγή και την έκκριση του γάλακτος και απελευθερώνονται από την υπόφυση. Αυτός ο φυσικός μηχανισμός τίθεται σε λειτουργία στα μέσα της εγκυμοσύνης, ώστε όλο το «σύστημα» να είναι λειτουργικό όταν το μωρό έρθει στον κόσμο, αλλά και πριν από τη γέννησή του.
- Τη στιγμή του τοκετού (και κάποιες φορές αμέσως πριν), οι γυναίκες εκκρίνουν πρωτόγαλα, ένα παχύρρευστο και πολύ γλυκό «γάλα», ειδικό για τα νεογέννητα βρέφη.
- Στη συνέχεια, ακολουθεί το λεγόμενο μεταβατικό γάλα, δηλαδή η 1η έκκριση γάλακτος, μεταξύ 2ης και 5ης ημέρας μετά τη γέννηση. Θα νιώσεις το στήθος σου βαρύ, ζεστό, πιεσμένο κι ενδεχομένως ένα πρωτόγνωρο αίσθημα αναβρασμού. Μην αγχωθείς, είναι απολύτως φυσιολογικό!
- Όταν περάσουν οι πρώτες 15 ημέρες θηλασμού, το γάλα που παράγεται γίνεται ώριμο. Το μαγικό είναι ότι η σύστασή του αλλάζει ενώ θηλάζεις και καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου του θηλασμού, ώστε να καλύπτει μόνιμα τις ανάγκες της ανάπτυξης του μωρού!
Σημαντική συμβουλή!
Να αλλάζεις στήθος σε κάθε θηλασμό (για να αδειάζει) ή, εναλλακτικά, άλλαζε στήθος κατά τη διάρκεια του ίδιου θηλασμού. Δεν υπάρχει κανόνας. Κάθε μαμά μπορεί να κάνει αυτό που της ταιριάζει καλύτερα και τη βοηθάει περισσότερο στη γαλουχία.
Το μωρό έχει το δικό του ρυθμό!
Μόλις βεβαιωθείς ότι μπορείς να παράγεις την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος, θα αρχίσεις να αναρωτιέσαι αν το μωρό σου θηλάζει αρκετά…
Κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Δεν υπάρχει κανόνας ως προς τη διάρκεια και την ποσότητα, δεν υπάρχει μέγιστος ή ελάχιστος αριθμός θηλασμών, ούτε υπάρχει μεσοδιάστημα σταθερό μεταξύ των θηλασμών!
Να γνωρίζεις ότι:
- Τους δύο πρώτους μήνες, το μωρό θηλάζει κατά μέσο όρο 8 με 12 φορές κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου.
- Όταν το μωρό προσαρμοστεί στο θηλασμό, τρέφεται με έναν τακτικό ρυθμό που είναι αποκλειστικά δικός του.
- Σύντομος ή παρατεταμένος θηλασμός; Δεν εξαρτάται από εσένα, αλλά από το πόσο γρήγορα τρώει το μωρό. Να υπολογίζεις ότι χρειάζεται 10-30 λεπτά περίπου. Εκείνο θα ορίσει πόσο τακτικά και πλούσια θα είναι τα γεύματά του!
8 σημαντικά βήματα για υγιή θηλασμό
- Απόφυγε εντελώς το αλκοόλ και το κάπνισμα.
- Ξεκουράσου. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια στο μαγείρεμα για την οικογένεια και στην καθαριότητα του σπιτιού.
- Δεν είναι η ώρα για δίαιτα! Εξάλλου, ο θηλασμός θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος με φυσικό τρόπο.
- Μην παραλείπεις γεύματα (ακόμη και αν ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα ωράρια).
- Περιόρισε την κατανάλωση καφέ και τσαγιού και πίνε περισσότερα αφεψήματα και νερό.
- Ακολούθησε πλούσια και ισορροπημένη διατροφή. Βάλε στο καθημερινό σου διαιτολόγιο δημητριακά ολικής αλέσεως, αμυλούχες τροφές, κρέας, αβγά ή ψάρι (κυρίως ψάρια πλούσια Ωμέγα 3: σαρδέλα, σκουμπρί, σολομό), φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά/γάλα και πολλές φορές την εβδομάδα όσπρια (φακές, ρεβίθια, κουκιά, μπιζέλια).
- Να πίνεις πολλά υγρά, είναι απαραίτητο για να παράγεις γάλα. Νερό με ή χωρίς ανθρακικό, αφεψήματα, όλα κάνουν καλό!
Και για το τέλος, το καλύτερο!
«Κοιμήσου, μωρό μου, κοιμήσου… Το γάλα περιέχει μια ορμόνη, τη χολοκυστοκινίνη, που βοηθάει το μωρό να χορτάσει και να κοιμηθεί στο τέλος του θηλασμού.»
Σχετικά άρθρα