4η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Η ανάπτυξη του μωρού και συμβουλές διατροφής
Σχεδόν ενός μηνός! Συμβαίνουν πολλά πράγματα μέσα σου αυτή την εβδομάδα.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΟΥ
Το μωρό σου αρχίζει να διαμορφώνει το τρισδιάστο του σώμα! Αυτή η εβδομάδα είναι επίσης ένα σημαντικό ορόσημο στην εμβρυική του ανάπτυξη: Είναι το ξεκίνημα αυτού που λέμε οργανογένεση: το περίγραμμα πολλών εσωτερικών οργάνων αρχίζουν να σχηματίζονται, όπως και το δίκτυο κυκλοφορίας του αίματος του. Στο τέλος της τέταρτης εβδομάδας, το μωρό σου έχει μήκος 4-6 χιλιοστά (περίπου στο μέγεθος μιας φακής), ενώ ο πλακούντας έχει σχηματιστεί και ήδη λειτουργεί. Από τη σύλληψη του και μετά, με εντυπωσιακό τρόπο, το βάρος του έχει πολλαπλασιαστεί επί 10.000!
ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ
Έξι εβδομάδες από την τελευταία σου περίοδο, είσαι πλέον στη 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου. Ένα κύμα ορμονών αρχίζει να παράγεται. Είναι αναγκαίες για το μωρό σου, για να εξασφαλιστεί ότι έχει ό,τι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του. Αυτές οι ορμόνες θα αποτρέψουν να έρθει περίοδος καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου. Συνδυαστικά βοηθούν στο σχηματισμό του πλακούντα. Τι ακριβώς κάνει ο πλακούντας; Προμηθεύει το μωρό με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και το προστατεύει από πολλά μικρόβια και ρύπους. Αλλά όχι όλα- στη περίπτωση που καπνίζεις και δεν το έχεις κόψει ακόμα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνεις! (To ίδιο ισχύει και για τους μπαμπάδες!)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Όλοι λένε να τρως «υγιεινά» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά καμιά φορά μπορεί να μοιάζει με δύσκολη και ασαφή επεξήγηση. Μια καλή βασική αρχή είναι να επικεντρωθείς στη ποιότητα- θα σε βοηθήσει να εντάξεις καλές διατροφικές συνήθειες από την αρχή της εγκυμοσύνης σου. Μπορείς επίσης να συγκεντρωθείς στο να προσέξεις ιδιαίτερα στη προετοιμασία του φαγητού σου για να αποφύγεις το ρίσκο τροφικής δηλητηρίασης για εσένα αλλά και το μωρό σου. Μαγείρευε καλά το κρέας: Το φιλέτο ταρτάρ και το μισοψημένο κρέας απαγορεύονται! Πλένε καλά τα χέρια σου μετά από κηπευτικές δουλείες ή αφού βάλεις φαγητό στα κατοικίδια, πριν το μαγείρεμα και σιγουρέψου πως έχεις πλύνει τα φρούτα και τα λαχανικά σου πολύ καλά. Εάν έχεις παραπάνω χρόνο συνιστάται να καθαρίζεις συχνά το εσωτερικό του ψυγείου με σαπούνι και νερό ακόμα και χλωρίνη. Απόφυγε τη κατανάλωση φαγητού προηγούμενης ημέρας που δεν έχει αποθηκευτεί και ψυχθεί άμεσα γιατί πιθανόν να αναπτυχθούν βακτήρια σε αυτό. Λίγη προσοχή μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να αισθάνεσαι καλά εσύ και το μωρό σου!
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Είναι καλή ιδέα να παίρνεις συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης;
Οι έγκυες γυναίκες έχουν υψηλότερες διαιτητικές συστάσεις για πολλά θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης, του σιδήρου, του ψευδάργυρου, του εικοσιδιεξαενοϊκού οξέως (γνωστό και ως DHA- ακόρεστα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ψάρια και σε ορισμένες ζωικές τροφές) και του φολικού οξέως και όχι μόνο. Η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορεί να βοηθήσει στο να συμπληρωθούν κάποια κενά στη διατροφή σου. Όπως και με τα φάρμακα, συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν πάρεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου. Ο γιατρός σου, μπορεί να σου συνταγογραφήσει κάποιο συμπλήρωμα που θα εξυπηρετεί την εγκυμοσύνη σου. Προσοχή: Μην παίζεις τον ρόλο του Φαρμακοποιού! Λανθασμένες δόσεις από ορισμένα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, σελήνιο, φθόριο) μπορούν να κάνουν κακό στο μωρό σου!
Παρεμπιπτόντως, έχεις επισκεφθεί τον γυναικολόγο σου; Μια πρώτη επίσκεψη πριν το τέλος του τρίτου μήνα της εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητη. Ο γιατρός σου, θα προγραμματίσει εξετάσεις αίματος στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης και τον πρώτο σου υπέρηχο περίπου τη 12η εβδομάδα της κύησης σου.
Σχετικά άρθρα