Μάθε στο μωρό σου τον κόσμο των γεύσεων
Λένε ότι τα βρέφη προτιμούν το γλυκό από το αλμυρό, ότι οι γεύσεις διαμορφώνονται ήδη από τότε που βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς, ότι οι γλωσσικοί κάλυκες εκπαιδεύονται από τότε που πραγματοποιείται η εισαγωγή στερεών τροφών. Μάθε πώς να κάνεις το μωρό σου έναν πραγματικό "foodie" που να ξέρει να εκτιμά διάφορα είδη τροφών!
Η γεύση είναι έμφυτη ή επίκτητη;
To αν η γεύση είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε ή το κερδίζουμε με την πάροδο του χρόνου παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα.
Λένε λοιπόν, ότι το μωρό έρχεται στον κόσμο με ένα γευστικό απόθεμα, τη γλυκιά γεύση. Δεν είναι τυχαίο ότι με το που θα δοκιμάσει πολτοποιημένο μήλο για παράδειγμα, θα χαμογελάσει, κάτι που δεν θα συμβεί αν φάει κάτι πικρό ή ξινό. Η έμφυτη γευστική παλέτα είναι αρκετά «πρωτόγονη» και περιορισμένη, αλλά εμπλουτίζεται με την εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του.
Το ταξίδι των γεύσεων ξεκινά από τη ζωή του μέσα στη μήτρα
Τα όργανα της γεύσης, οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας, αναπτύσσονται πολύ νωρίς. Από τον 5ο κιόλας μήνα της εγκυμοσύνης, το έμβρυο εκπαιδεύει τους γευστικούς του κάλυκες και ανάλογα με το τι τρώει η μαμά, αρχίζει να ανακαλύπτει τις διαφορές των γεύσεων. Είναι πλέον αποδεδειγμένο, ότι η διατροφή της μητέρας επηρεάζει τη γεύση του αμνιακού υγρού και ότι όσο πιο γλυκό είναι το αμνιακό υγρό, τόσο πιο πολύ καταπίνει το μωρό. Έτσι, εξηγείται και η αυθόρμητη προτίμησή του για τη γλυκιά γεύση ήδη από τη γέννησή του.
Ο μικρός λιχούδης!
Όσο προχωρά το διατροφικό του ταξίδι, το μωρό σου εξελίσσει συνεχώς τις προτιμήσεις του. Χάρη στο μητρικό γάλα, που αποκτά επίγευση από τις διατροφικές συνήθειες της μαμάς, αλλά στις στέρεες τροφές που εισάγονται στη διατροφή του, το μωρό μπορεί να διαμορφώσει έναν δικό του διατροφικό χαρακτήρα, το δικό του διατροφικό «εγώ»!
Ο μικρός σου παμφάγος.
Ο άνθρωπος μπορεί να καταναλώνει ποικίλες τροφές και επομένως έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Το γεγονός αυτό τον έκανε κυρίαρχο στη φύση. Πώς να το κάνουμε, είμαστε παμφάγα όντα και έτσι και το μωρό σου. «Υποφέρει» όμως, όπως και όλοι μας, από αυτό που ορισμένοι ερευνητές ονομάζουν το «παράδοξο του παμφάγου».
Πράγματι, είμαστε διχασμένοι ανάμεσα στην ανακάλυψη των τροφών και στην κλίση σε αυτό που μας είναι οικείο. Ακόμη, είμαστε διχασμένοι ανάμεσα στην ανάγκη αναζήτησης νέων τροφών, κατάλληλων για το σώμα, και στους κινδύνους που μπορεί να ενέχει κάτι τέτοιο (π.χ. δηλητηρίαση). Όπως και εμείς, το μωρό είναι από τη φύση του διχασμένο ανάμεσα στην περιέργεια και την απόρριψη! Αυτό εξηγεί και την τροφική νεοφοβία.
Εκεί λοιπόν, γύρω στα 2 του χρόνια, το μωρό περνάει μία περίοδο όπου αρνείται συστηματικά κάθε νέα τροφή, μόνο και μόνο επειδή φοβάται το άγνωστο. Η μεταβατική αυτή περίοδος δεν είναι πάντα εύκολη να ξεπεραστεί. Υπομονή αγαπητή μας μαμά. Είναι μία απαραίτητη περίοδος και κομμάτι της ψυχολογικής ανάπτυξης του παιδιού σου. Προσπάθησε ξανά και ξανά, αφήνοντας μερικές μέρες να περάσουν ανάμεσα στις προσπάθειες και με μόνο μία τροφή που ίσως αποστρέφεται. Στο τέλος, ίσως και να βγεις νικήτρια!
Το μωρό ανήκει πρώτα από όλα σε κάποια κουλτούρα
Εκτός από παμφάγα όντα, είμαστε και το μοναδικό είδος που επεξεργάζεται την τροφή του για να την φάει. Για λόγους υγείας λοιπόν, μαγειρεύουμε, κατεργαζόμαστε το φαγητό και το φέρνουμε στην «πολιτισμένη» του μορφή.
Προοδεύοντας γευστικά, το μωρό αφομοιώνει τις διατροφικές αξίες της κοινωνίας μέσα στην οποία μεγαλώνει. Η συναναστροφή με τους οικείους του το μαθαίνουν να ξεχωρίζει το βρώσιμο από το μη, την καλή γεύση από την κακή και έτσι θα καταλήξει σταδιακά να λατρεύει συγκεκριμένα φαγητά που θα τα αναγάγει σε τοπική ή οικογενειακή παράδοση! Γιατί η γεύση είναι πραγματικά πολιτισμική μάθηση.
Η στιγμή ορόσημο για τη διεύρυνση της γκάμας των γεύσεων, είναι όταν μπουν στη διατροφή του οι στερεές τροφές. Αν και έχει ξεκινήσει από την κύηση και εξελίσσεται με τον θηλασμό, η γευστική απογείωση έρχεται στην ηλικία των 5-6 μηνών.
Απογείωσε τον ουρανίσκο του!
Εκπαίδευσέ το λοιπόν. Μη μένεις στα ίδια και τα ίδια. «Γαργάλησέ» του τον ουρανίσκο διαφοροποιώντας τη διατροφή του από μήνα σε μήνα, ανάλογα με το τι του επιτρέπεται να τρώει. Μην ξεχνάς ότι προτείνοντάς του νέες τροφές, πριν από τη φάση της τροφικής νεοφοβίας (που εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 2 ετών) τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να τις αποδεχτεί κατά τη διάρκεια ή μετά από αυτή τη φάση.
Η πιο ολοκληρωμένη παλέτα αισθήσεων. Η γεύση!
Μην μένεις μόνο στις τέσσερις βασικές γεύσεις, αλμυρό, πικρό, γλυκό, ξινό. Βάλε του και άλλα να το «προβληματίσουν»… Μετάβαλε τις θερμικές του αισθήσεις, ζεστό, χλιαρό, κρύο, τις απτικές αισθήσεις, μαλακό, τραγανό, λιωμένο, αφρώδες και φυσικά τις οπτικές, σχήμα, χρώμα. Αυτοσχεδίασε και δες το μωρό σου να μεταμορφώνεται από επίμονος λιχούδης σε έναν εξαιρετικό καλοφαγά.
Σχετικά άρθρα