Σε τι χρησιμεύουν οι υδατάνθρακες;
Οι υδατάνθρακες είναι, μαζί με τα λιπίδια, οι κύριες πηγές ενέργειας για εσένα και το μωρό σου. Όταν η ποσότητά τους είναι ανεπαρκής, είναι πιθανό να εμφανίζονται εξάντληση, κόπωση και λιγούρες καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου, οι ανάγκες σε ινσουλίνη είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερες από το κανονικό, υπό την επίδραση των ορμονών της εγκυμοσύνης, που προκαλούν σε ένα βαθμό αντίσταση. Όμως, η ινσουλίνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο: Αυτή επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες, κυρίως μετατρέποντάς τους, για να αποθηκευτούν στον λιπώδη ιστό, και έτσι η γλυκόζη διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παραγάγει αυτή την επιπλέον ποσότητα ινσουλίνης, εμφανίζεται μια μορφή διαβήτη που διαρκεί μόνο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης: ο διαβήτης κύησης ή διαβήτης της εγκυμοσύνης. Όταν μια γυναίκα πάσχει από διαβήτη κύησης, πρέπει να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα διατροφής.
Στο πιάτο μου
Υπάρχουν δύο τύποι υδατανθράκων:
- Τα προϊόντα με γλυκιά γεύση: ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδες, σοκολάτα, καραμέλες, γλυκά, αλλά και φρούτα. Τα περισσότερα περιέχουν απλά σάκχαρα, που απορροφώνται αρκετά γρήγορα από τον οργανισμό.
- Οι αμυλούχες τροφές (ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες), τα δημητριακά (σιτάρι, πλιγούρι) και τα όσπρια (φακές, κόκκινα φασόλια, ρεβίθια), που περιέχουν περισσότερα σύνθετα σάκχαρα, τα οποία συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού, γιατί αφομοιώνονται πιο αργά. Μέσα σε αυτή την οικογένεια, δεν έχουν όλες οι τροφές την ίδια αξία.
Το ήξερες; Οι διαφορετικές πηγές πρωτεϊνών δεν περιέχουν όλες το ίδιο είδος λιπιδίων. Να προτιμάς τα ωμέγα-3, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και εμποδίζουν την εμφάνιση επιλόχειου μελαγχολίας. Υπάρχουν κυρίως στα παχιά ψάρια: Στα σκουμπριά, στις σαρδέλες, στον τόνο, στον σολομό.
*Το μέλι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της γεύσης, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής, καθώς εισάγει τα βρέφη σε ένα ευρύ φάσμα γεύσεων και βοηθά στο σχηματισμό του γευστικού τους προφίλ.
Ωστόσο, το μέλι μπορεί να περιέχει βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν βρεφική αλλαντίαση. Συνεπώς, το μέλι δεν πρέπει να εισάγεται πριν από την ηλικία των 12 μηνών, εκτός εάν οι σπόροι του Clostridium botulinum έχουν αδρανοποιηθεί με κατάλληλη επεξεργασία υψηλής πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας, όπως χρησιμοποιείται στη βιομηχανία.
Κάθε φορά που χρησιμοποιείται μέλι στα προϊόντα μας, υποβάλλεται σε εξωτερικά επικυρωμένη επεξεργασία που διασφαλίζει ότι τα προϊόντα μας είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Σχετικά άρθρα