Κάθε γυναίκα βιώνει με το δικό της, διαφορετικό τρόπο τα πρώτα σημάδια μιας εγκυμοσύνης. Η πρωινή αδιαθεσία, η οποία δεν είναι φυσικά δεδομένη σε όλες τις γυναίκες, η αύξηση της όρεξης είναι ορισμένες ενδείξεις που μπορεί να υποψιάσουν τη μέλλουσα μαμά. Οι γιατροί τα αποκαλούν «συμπαθητικά σημάδια εγκυμοσύνης» και οφείλονται στο κύμα των ορμονών που κατακλύζει το σώμα. Σημάδια που σε ορισμένες γυναίκες είναι χαριτωμένα ευχάριστα, σε άλλες όχι τόσο.
5 σημάδια εγκυμοσύνης, και άλλα…!
- Το στήθος σου πονάει; Το πρησμένο, σκληρό και ευαίσθητο στήθος, με τις θηλές να σκουραίνουν και τις φλέβες να φαίνονται, είναι το πιο συχνό σημάδι που προαναγγέλλει την εγκυμοσύνη. Η φυσιολογική αυτή αλλαγή, οφείλεται στις προγεστερόνες και τα οιστρογόνα, δύο ορμόνες που απελευθερώνονται από την αρχή της εγκυμοσύνης και προετοιμάζουν το στήθος για το θηλασμό!
- Έχεις ναυτίες; Οι ναυτίες είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα. Εμφανίζονται δύο εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση και εκδηλώνονται το πρωί και κάποιες φορές μετά τα γεύματα. Εικάζεται ότι οφείλονται στη χοριακή (HCG) ορμόνη, η οποία εκκρίνεται από τον πλακούντα κατά το σχηματισμό του. Τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν αυτήν ακριβώς την ορμόνη και αποδεικνύουν ότι μια γυναίκα είναι έγκυος. Οι τιμές της χοριακής, φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδά τους μεταξύ της 8ης και 10ης εβδομάδας και στη συνέχεια μειώνονται, προς μεγάλη ανακούφιση των μαμάδων.
Συμβουλή: Παρά τις ναυτίες, μην παραλείπεις γεύματα, αλλά προτίμησε μικρά και συχνά γεύματα και σνακ!
- Νιώθεις λιγούρες; Υπάρχουν έγκυες που νιώθουν λιγούρες, άλλες που ανακατεύονται από μυρωδιές και τρόφιμα και άλλες που τους συμβαίνουν και τα δυο! Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το 73% των μελλοντικών μαμάδων, νιώθουν μία ακαταμάχητη επιθυμία για κάποια συγκεκριμένη τροφή….
- Αισθάνεσαι κούραση και υπνηλία; Μην ανησυχείς! Η κούραση και η υπνηλία είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης.
- Έχεις συχνοουρία; Πάρε το απόφαση. Οι ορμόνες σου για το επόμενο διάστημα θα κάνουν πάρτι στον οργανισμό σου και οι συχνοουρίες θα είναι ένα αποτέλεσμα αυτού του ξέφρενου γλεντιού!
Υπάρχουν κι άλλα: Στομαχόπονοι ή πονοκέφαλοι, κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς, μεταλλική γεύση στο στόμα, περισσότερη έκκριση σάλιου…
Έχεις καθυστέρηση; Μην βιάζεσαι, δεν σημαίνει ότι είσαι έγκυος!
Όχι, δεν είναι η καθυστέρηση της περιόδου 100% αξιόπιστο σημάδι μιας εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συντελέσουν σε μία καθυστέρηση. Από τη διακοπή του αντισυλληπτικού χαπιού μέχρι και μία αναστάτωση στην καθημερινότητά σου (ταξίδι, συγκίνηση) ή ακόμη και η επιθυμία να μείνεις έγκυος, μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση. Υπάρχουν και γυναίκες, οι οποίες μπορεί να παρατηρήσουν αίμα λίγες μέρες μετά τη γονιμοποίηση. Μην πανικοβληθείς. Είναι ένα συνηθισμένο και απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο.
Για να είσαι όμως σίγουρη για το αν αυτή η καθυστέρηση οφείλετε σε εγκυμοσύνη, προμηθεύσου ένα τεστ εγκυμοσύνης και επιβεβαίωσε το! Και μην ξεχνάς ότι το τεστ ούρων είναι κατά 99% αξιόπιστο, το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να επιβεβαιωθεί με μία εξέταση αίματος.
Αλίκη, 29 ετών, μαμά του Θοδωρή:
Τι μου έβαλε ψύλλους στα αυτιά; Από τότε που ήμουν μικρή, η γιαγιά μου, μου έφτιαχνε το αγαπημένο μου γλυκό, τηγανίτες με μέλι. Το καταβρόχθιζα πάντα χωρίς δεύτερη σκέψη! Και εκείνη τη φορά, με την πρώτη μπουκιά ανακατεύτηκα… Με πολλή σιγουριά, η γιαγιά μου είπε αμέσως, «Ξεκινάς με ένα φιλί και καταλήγεις με παιδί». Έμεινα με το στόμα ορθάνοιχτο…
*Το μέλι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της γεύσης, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής, καθώς εισάγει τα βρέφη σε ένα ευρύ φάσμα γεύσεων και βοηθά στο σχηματισμό του γευστικού τους προφίλ.
Ωστόσο, το μέλι μπορεί να περιέχει βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν βρεφική αλλαντίαση. Συνεπώς, το μέλι δεν πρέπει να εισάγεται πριν από την ηλικία των 12 μηνών, εκτός εάν οι σπόροι του Clostridium botulinum έχουν αδρανοποιηθεί με κατάλληλη επεξεργασία υψηλής πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας, όπως χρησιμοποιείται στη βιομηχανία.
Κάθε φορά που χρησιμοποιείται μέλι στα προϊόντα μας, υποβάλλεται σε εξωτερικά επικυρωμένη επεξεργασία που διασφαλίζει ότι τα προϊόντα μας είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Σχετικά άρθρα