Πώς να προετοιμαστείτε συναισθηματικά πριν γίνετε μαμά
Καταπληκτικά νέα! Περιμένετε το πρώτο σας μωρό. Τι μπορείτε, όμως, να κάνετε για να προετοιμαστείτε συναισθηματικά για να γίνετε γονείς; Ακολουθήστε αυτά τα πέντε εύκολα βήματα πριν γίνετε μαμά και θα είστε όσο καλύτερα προετοιμασμένη γίνεται για τη ζωή με ένα νεογέννητο μωρό, όταν θα έρθει η πολυπόθητη αυτή στιγμή.
Μην έχετε παράλογες προσδοκίες για τη γονεϊκότητα.
Ξεκινήστε επαναλαμβάνοντας τη φράση «Δεν υπάρχει τέλειος γονιός». Είναι βέβαιο ότι θα κάνετε λάθη ως μαμά και γι’ αυτό είναι καλύτερα να αποδεχτείτε από τώρα αυτό το γεγονός. Μην είστε πολύ αυστηρή με τον εαυτό σας! Μπορεί να έχετε ένα μωρό υψηλών απαιτήσεων ή ένα εύκολο μωρό. Μπορεί να θηλάσετε με ευκολία το μωρό σας ή να χρειαστεί να επιμείνετε λίγο για να τα καταφέρετε. Μέχρι να πάρετε στην αγκαλιά σας το μωρό, δεν μπορείτε να ξέρετε τον χαρακτήρα του ή τις συνήθειές του σε σχέση με το φαγητό ή τον ύπνο. Αποδεχτείτε το άγνωστο και μην αφήνετε το άγχος να σας καταβάλει.
Ρίξτε τους ρυθμούς σας.
Αποδεχτείτε από τώρα το γεγονός ότι θα χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να κάνετε οτιδήποτε. Είτε πρόκειται για την ανάρρωση από τον τοκετό, σε πρώτη φάση, είτε για μια βόλτα για να πάρετε καθαρό αέρα, δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να προσαρμοστεί στον νέο του ρόλο. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Όλα μπορούν να περιμένουν. Είχατε ραντεβού με μια άλλη μαμά στις 11 π.μ. και τελικά πήγατε στις 12 μ.μ. επειδή το μωρό σας αποφάσισε ότι πείναγε ξαφνικά; Κανένα πρόβλημα! Όλοι θα δείξουν κατανόηση, έτσι είναι η ζωή με ένα νεογέννητο.
Φροντίστε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μην ξεχνάτε να αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε μαθήματα προγεννητικής γιόγκα (είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώσετε και να γνωρίζετε και άλλες μέλλουσες μαμάδες). Επίσης, τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας, θα πρέπει να κοιμάστε όσο περισσότερο μπορείτε... Θα σας λείψει ο ύπνος για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό και μετά, γι’ αυτό αυτή είναι η ιδανική περίοδος να απολαμβάνετε μερικές ώρες χαλάρωσης παραπάνω τα σαββατοκύριακα.
Συζητήσετε τις αρμοδιότητες ανατροφής του παιδιού.
Κάντε μια ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφό σας για όσα περιμένει ο καθένας σας όταν θα γίνετε πλέον γονείς. Συζητήστε αναλυτικά τις αρμοδιότητες ανατροφής του παιδιού και τα θέματα που σχετίζονται με τις δουλειές του σπιτιού, και πώς θεωρείτε ότι θα πρέπει να επιμεριστούν. Η συναισθηματική υποστήριξη είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντική για τους νέους γονείς. Όταν αισθάνονται ότι δεν έχουν τη συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη που χρειάζονται, ανακύπτουν προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού. Γι’ αυτό, είναι καλύτερα να μιλήσετε για όλα με ειλικρίνεια εκ των προτέρων. Διαβάστε τις συμβουλές για νέους μπαμπάδες (ή ζητήστε από τον σύντροφό σας να τις διαβάσει!) για να δείτε με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να συνεισφέρει ο σύντροφός σας.
Προετοιμάστε ένα δίκτυο υποστήριξης από τώρα.
Οι συγγενείς και οι φίλοι σας μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και αφού γεννηθεί το μωρό σας. Ελάτε σε επαφή και με άλλους μέλλοντες γονείς που έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης με εσάς. Αναζητήστε ομάδες νέων γονέων και μαθήματα για εγκύους στην περιοχή σας. Συνδυάστε τα παραπάνω με ένα χόμπι, π.χ. προγεννητικά μαθήματα. Θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε φόρμα και, παράλληλα, θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε άλλες μέλλουσες μαμάδες στην περιοχή σας.
Σχετικά άρθρα