Κανόνας νούμερο 1: Να τηρείς τις αρχές υγιεινής τροφίμων
Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σου είναι λιγότερο ανεπτυγμένο από το δικό σου με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτο στα βακτήρια και στην τροφική δηλητηρίαση. Για αυτό είναι σημαντικό να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική όταν ετοιμάζεις, μαγειρεύεις και αποθηκεύεις το φαγητό του μωρού σου. Δεν χρειάζεται η κουζίνα σου να είναι εντελώς αποστειρωμένη, αλλά πρέπει να ακολουθείς βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών σου πριν από την προετοιμασία του φαγητού και αφού ακουμπήσεις ωμό κρέας.
Κανόνας νούμερο 2: Καθάριζε σχολαστικά τα μπολάκια και τα εργαλεία της κουζίνας
Βεβαιώσου ότι έχεις πλύνει πολύ σχολαστικά τα πιάτα, τα μπολάκια και τα κουτάλια με ζεστό νερό και μην τα ξαναχρησιμοποιείς μετά από κάποιο γεύμα. Μια καλή ιδέα είναι να έχεις έτοιμα μερικά επιπλέον καθαρά κουτάλια σε περίπτωση που το πρώτο πέσει στο πάτωμα. Αν το μωρό σου σου δείχνει σημάδια ότι έχει χορτάσει πριν τελειώσει όλο το φαγητό που υπάρχει στο πιάτο ή το μπολάκι του, άφησέ το για λίγο στην άκρη σε περίπτωση που ενδιαφερθεί ξανά.
Κανόνας νούμερο 3: Πλένε τα χέρια σου
Πλένε σχολαστικά τα χέρια σου πριν από το τρίψιμο ή το ξεφλούδισμα φρούτων ή λαχανικών. Πάντα να πλένεις τα χέρια σου αφού ακουμπήσεις ωμό κρέας και να χρησιμοποιείς διαφορετικά μαχαίρια και σανίδες κοπής.
Κανόνας νούμερο 4: Έλεγχε πριν αγοράσεις
Να ελέγχεις πάντα την ετικέτα για να δεις αν η τροφή είναι κατάλληλη για το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται το μωρό σου. Γενικά, όσο λιγότερα συστατικά έχει ένα προϊόν, τόσο το καλύτερο, οπότε αφιέρωσε λίγα λεπτά για να διαβάσεις τη λίστα συστατικών πριν το αγοράσεις. Επίλεξε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής με άψογη εμφάνιση. Όταν αγοράζεις από κατάστημα, έλεγχε την ημερομηνία λήξης. Εάν χρησιμοποιείς επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά, προσπάθησε να βρεις προϊόντα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι ή άμυλο — τα κονσερβοποιημένα φρούτα, για παράδειγμα, μερικές φορές είναι συσκευασμένα σε σιρόπι που δεν είναι κατάλληλο για το μωρό σου.
Κανόνας νούμερο 5: Επίλεξε αξιόπιστες πηγές
Οι βρεφικές τροφές που αγοράζεις από το κατάστημα μπορεί να είναι πολύ θρεπτικές. Μερικές φορές μάλιστα είναι εμπλουτισμένες με θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, τα οποία τις καθιστούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή. Επιπλέον, το πλεονέκτημα είναι ότι οι βρεφικές τροφές από αξιόπιστες εταιρείες παρασκευάζονται σε εργοστάσια με πολύ αυστηρές διαδικασίες υγιεινής, ώστε να είσαι σίγουρη ότι είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Βάσει νόμου σε πολλές χώρες, οι παρασκευαστές τροφίμων πρέπει να τηρούν αυστηρά πρότυπα ασφάλειας για τις βρεφικές τροφές, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλον τον περιορισμό της χρήσης παρασιτοκτόνων κατά την ωρίμανση των φρούτων και των λαχανικών. Τα συστατικά επιλέγονται και πλένονται με προσοχή, προετοιμάζονται με φυσικό τρόπο και συσκευάζονται σύμφωνα με διαδικασίες ελέγχου ειδικές για μωρά. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν νέοι και έξυπνοι τρόποι προετοιμασίας και συσκευασίας βρεφικών τροφών, επομένως η ανάγκη για συντηρητικά είναι μειωμένη. Σε αυτούς τους τρόπους συγκαταλέγεται η θερμική αποστείρωση των τροφίμων σε κλειστό σύστημα μαγειρέματος με ατμό για την απομάκρυνση των μικροοργανισμών.
Κανόνας νούμερο 6: Προσάρμοσε το φαγητό στις ανάγκες του μωρού σου
Εάν το φαγητό που τρως εσύ και η υπόλοιπη οικογένειά σου έχει την κατάλληλη υφή και δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι, συχνά είναι κατάλληλο και για το μωρό σου. Πρόσεχε ώστε το φαγητό που προσφέρεις στο μωρό σου να μη συνιστά κίνδυνο πνιγμού. Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με τις σκληρές, στρογγυλές τροφές, όπως τα καρύδια και τα ωμά καρότα, τις τροφές με ινώδη ή τραχιά υφή, όπως τη μπριζόλα και το κοτόπουλο, τις τροφές με φλούδα ή κέλυφος, συμπεριλαμβανομένων των μη αποφλοιωμένων φρούτων, των σπόρων και του ποπ κορν, καθώς και τις τροφές με στρογγυλό σχήμα όπως τα σταφύλια, τα χοτ ντογκ και τα λουκάνικα. Ορισμένα φαγητά από το οικογενειακό τραπέζι μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν, πράγμα που σε γλιτώνει από τον χρόνο που θα χρειαζόσουν για να ετοιμάσεις διαφορετικά φαγητά. Ωστόσο, κάποια άλλα γεύματα ή αγαπημένες συνταγές ίσως να μην μπορούν να προσαρμοστούν τόσο εύκολα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια αγορασμένη από κατάστημα εκδοχή του ίδιου φαγητού σε βρεφική τροφή ίσως είναι πιο θρεπτική επιλογή για το μωρό σου σε σύγκριση με αυτό που τρώει η υπόλοιπη οικογένεια. Άφησε το φαγητό του μωρού σου να κρυώσει πρώτα και κόψε κομματάκια σε μέγεθος μπουκιάς, αν χρειάζεται.
Κανόνας νούμερο 7: Τι πρέπει να θυμάσαι
Πάντα να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό να διασφαλίζεις ότι το φαγητό που δίνεις στο μωρό σου είναι όσο πιο θρεπτικό γίνεται και ότι είναι ασφαλές για το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Δεν υπάρχει λόγος η τροφή να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι. Σε κάθε γεύμα, να του δίνεις καθαρό, φρέσκο νερό ως ρόφημα. Μην ταΐζεις ποτέ το μωρό σου με γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν παραχθεί από ωμό, μη παστεριωμένο γάλα, επειδή μπορεί να περιέχουν βακτήρια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μη δίνεις στο μωρό σου τροφές των οποίων η ημερομηνία λήξης έχεις παρέλθει. Να ελέγχεις πάντα τη συσκευασία και να αποφεύγεις τροφές που είναι σε χτυπημένα, σκουριασμένα βάζα ή κονσέρβες, ή που έχουν εξογκώματα ή διαρροές, ή που βρίσκονται σε πλαστικές σακούλες οι οποίες έχουν φουσκώσει ή στάζουν.
Πηγές
https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/…
(Πρόσβαση στις 21 Δεκεμβρίου 2017)
Τελευταία αναθεώρηση: Δεκέμβριος 2017
Σχετικά άρθρα