Πρόωρα Μωρά & Ανάγκη σε Πρωτεΐνες
Κάθε μέλλουσα μαμά ξέρει ότι δεν υπάρχει πιο ασφαλές περιβάλλον για το μωρό της από την κοιλίτσα της. Εκεί, το μωρό λαμβάνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.Τι γίνεται όμως αν το μικρό σου έρθει νωρίτερα στον κόσμο από ό,τι περιμένεις; Τι πρέπει να προσέξεις στη διατροφή του;
Πρόωρα θεωρούνται τα μωράκια που γεννιούνται πριν την 37η εβδομάδα κύησης, τα οποία συνήθως έχουν μικρότερο βάρος και συχνά τα όργανά τους δεν έχουν προλάβει να αναπτυχθούν πλήρως. Αυτά τα μωρά έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και θέλουν μία παραπάνω βοήθεια για να καταφέρουν να αναπληρώσουν την ανάπτυξη που θα είχαν μέσα στη μήτρα. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζεις ποια τροφή είναι η καλύτερη για το πρόωρο μωράκι σου κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων σημαντικών εβδομάδων.
Το πιο σημαντικό είναι το μωρό σου να λαμβάνει όλες τις πρωτεΐνες και την ενέργεια που χρειάζεται για να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, Έτσι θα μπορέσει ο εγκέφαλός του να μεγαλώσει και η γνωσιακή του λειτουργία να αναπτυχθεί. Μη επαρκής λήψη πρωτεϊνών και θερμίδων κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η νευρο-γνωσιακή ανάπτυξη του μωρού να καθυστερήσει.
Ο πρώτος στόχος στα πρόωρα βρέφη είναι να ενισχύσεις την ανάπτυξη τους και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών ώστε να φτάσεις στα αντίστοιχα επίπεδα που συναντάμε εντός της μήτρας. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης, η συμβολή των πρωτεϊνών στην ανάπτυξη του βάρους του μωρού φτάνει στο μέγιστο. Γι’ αυτό και οι ανάγκες σε πρωτεΐνη των πρόωρων βρεφών είναι σαφώς πιο μεγάλες από ότι στα τελειόμηνα βρέφη και στα νήπια. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών για τα πρόωρα μωρά είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, επειδή η νεφρική του λειτουργία και ο μεταβολισμός του δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο για το τι θεωρείται επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης ώστε να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις από την ελλιπή ή αντίθετα την υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης.
Η ποιότητα των πρωτεϊνών είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα που λαμβάνει ένα πρόωρο μωρό. Μερικά αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό των τελειόμηνων βρεφών φυσιολογικά. Τα πρόωρα όμως βρέφη, δεν έχουν αναπτύξει ακόμη πλήρως τη αντίστοιχη λειτουργία των ένζυμων που απαιτούνται για να παράχθούν αμινοξέα, επομένως αυτά θα πρέπει να προσλαμβάνονται από τη διατροφή τους.
Είναι λοιπόν σημαντικό να δώσουμε στα πρόωρα βρέφη επαρκής ποσότητα και υψηλή ποιότητα πρωτεΐνης στο ξεκίνημα της ζωής τους. Αυτό δίνει στα μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης μία αυξημένη πιθανότητα να αναπληρώσουν το βάρος που έχασαν λόγω της πρόωρης γέννησης τους. Πρόσληψη υψηλή ποσότητας πρωτεΐνης στα πρόωρα βρέφη βοηθά τον εγκέφαλο τους να μεγαλώσει καθώς επίσης βελτιώνει τις γνωσιακές λειτουργίες αργότερα στη ζωή. Ταυτόχρονα ισοσκελίζει οποιαδήποτε έλλειψη σε πρωτεΐνη μπορεί να είχε ο οργανισμός του βρέφους αθροιστικά. Συμπληρωματικά στα παραπάνω, μία πρόσληψη αυξημένης ποσότητας πρωτεΐνης (σε αντίθεση με την αυξημένη πρόσληψη ενέργειας) ενδείκνυται για την απαραίτητη εναπόθεση πρωτεΐνης στο σώμα των πρόωρων βρεφών.
Ενισχυτικά μητρικού γάλακτος (human milk fortifier) το οποίο προστίθεται στο μητρικό γάλα και περιέχουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών για το πρόωρο μωρό. Έχει παρατηρηθεί ότι τα πρόωρα μωρά που λαμβάνουν ενισχυτικό μητρικού γάλακτος (human milk fortifier) αναπτύσσονται με τους ίδιους ρυθμούς που μεγαλώνουν τα τελειόμηνα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά. Επίσης, δεν διαταράσσουν το στομάχι τους. Είναι ανακουφιστικό για μια μαμά να γνωρίζει ότι μπορεί να προσφέρει στο μωρό της επιπλέον πρωτεΐνη ώστε να διασφαλίσει πλήρης σωματική και πνευματική ανάπτυξη.
Σχετικά άρθρα