Λύσεις για τα προβλήματα ύπνου στα παιδιά νηπιακής ηλικίας
Ακόμα και με μια καλά διαμορφωμένη ρουτίνα πριν από τον ύπνο, είναι πιθανό να υπάρξουν φορές που ο ύπνος του παιδιού σου θα διαταραχτεί. Δοκίμασε τις παρακάτω ιδέες για να αντιμετωπίσεις ορισμένες από τις πιο κοινές αιτίες, ώστε τόσο εσύ όσο και το μικρό σου να μπορείτε να απολαύσετε έναν ήρεμο νυχτερινό ύπνο.
Βοήθεια! Το παιδί μου αποκοιμιέται στην αγκαλιά μου όταν του διαβάζω παραμύθι στο τέλος της βραδινής ρουτίνας μας. Παλιότερα μπορούσα να το πάω στην κούνια του και αποκοιμιόταν αμέσως. Τώρα, όταν δοκιμάζω να το αφήσω, ξυπνά εντελώς και αρχίζει να κλαίει μέχρι να το πάρω ξανά αγκαλιά. Τι να κάνω;
Δοκίμασε... να το αφήσεις στην κούνια μόλις προσέξεις ότι αρχίζει να νυστάζει, προτού αποκοιμηθεί. Δώσε του το αγαπημένο του λούτρινο παιχνίδι και μείνε μαζί του στο δωμάτιο για να χαλαρώσει. Το παιδί σου μπορεί να στηρίζεται στην αγκαλιά για να αποκοιμηθεί και δυσκολεύεται να το κάνει μόνο του. Όσο βρίσκεσαι στο δωμάτιο, το παιδί παίρνει την επιβεβαίωση ότι είσαι κοντά του και δεν έχει ανάγκη να το κρατάς. Σταδιακά, άρχισε να μειώνεις τον χρόνο παραμονής σου στο δωμάτιο. Πήγαινε να το ελέγξεις όταν χρειάζεται. Την πρώτη φορά μπορεί να μην πιάσει, αλλά συνέχισε να προσπαθείς να το εντάξεις στη ρουτίνα σας και, με τον καιρό, το παιδί θα μάθει να αποκοιμιέται μόνο του.
Βοήθεια! Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βάλω το παιδί μου για ύπνο όταν του λέω ότι ήρθε η ώρα. Ξεκίνησε από παρακάλια για ένα παραμύθι και τώρα έχουμε φτάσει να μου ζητάει τρία παραμύθια, ένα μπιμπερό με νερό και όλα τα λούτρινα που χωράει η κούνια του! Οι επιθυμίες του δεν έχουν τελειωμό.
Δοκίμασε... να πραγματοποιήσεις ορισμένες από τις επιθυμίες του νωρίτερα και να τις ενσωματώσεις στην τακτική βραδινή ρουτίνα του ώστε να νιώθει ικανοποίηση. Αυτή η συμπεριφορά είναι συχνή και είναι σημάδι ότι το παιδί σου γίνεται περισσότερο αυτόνομο. Αποκτά δική του άποψη και μαθαίνει πώς να δοκιμάζει τα όρια. Βεβαιώσου ότι αναγνωρίζεις τι συμβαίνει και θέσε όρια στις απαιτήσεις του.
Βοήθεια! Έπειτα από μήνες που κοιμόταν συνεχόμενα όλη τη νύχτα, το παιδί μου έχει αρχίσει να ξυπνάει ξανά. Αναστατώνεται και με φωνάζει μέχρι να πάω στο δωμάτιο και να το πάρω αγκαλιά. Πίστευα ότι έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Τι να κάνω; Έχω εξαντληθεί!
Δοκίμασε.... να καθησυχάσεις το παιδί σου δείχνοντάς του ότι βρίσκεσαι κοντά του. Μια από τις βασικές αιτίες που το παιδί ξυπνάει τη νύχτα είναι η αλλαγή στη ρουτίνα, οπότε σκέψου: μήπως πρόσφατα αρρώστησε, μήπως πρόσφατα έλειπες από το σπίτι ή μήπως άλλαξε υπνοδωμάτιο; Εάν βρίσκεται σε περιβάλλον που δεν του είναι οικείο, μπορεί να χρειάζεται επιπλέον καθησυχασμό. Προσπάθησε να μην ενδώσεις στον πειρασμό να το πάρεις αγκαλιά, καθώς έτσι θα συνδέσει τον ύπνο με την αγκαλιά σου και ίσως δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί μόνο του. Εάν ήταν άρρωστο, τότε σίγουρα του έδινες περισσότερη προσοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας και ίσως το έχει συνηθίσει. Από τη στιγμή που η συνήθης βραδινή ρουτίνα του διαταράχτηκε, επιστρέψτε σταδιακά στο πρόγραμμα που του ήταν οικείο.
Βοήθεια! Το σχεδόν δίχρονο παιδί μου κοιμάται ακόμα δύο φορές μέσα στην ημέρα. Ξέρω ότι θα έπρεπε να κοιμάται μία φορά, αλλά αυτές οι «μπόνους» ώρες όσο κοιμάται είναι πολύ χρήσιμες για να ξεμπερδέψω με διάφορες υποχρεώσεις. Πειράζει να το συνεχίσω;
Δοκίμασε... να διαβάζεις τα μηνύματα που σου στέλνει σχετικά με τον ύπνο. Εάν κοιμάται δύο φορές μέσα στην ημέρα και συνεχίζει να κοιμάται καλά τη νύχτα, τότε δεν υπάρχει λόγος να κάνεις αλλαγές. Κάποια παιδιά μειώνουν τον ύπνο μέσα στην ημέρα σε μία φορά γύρω στην ηλικία των 18 μηνών, αλλά δεν υπάρχει κανόνας.
Βοήθεια! Το παιδί μου ξυπνάει υπερβολικά νωρίς. Μπορεί εκείνο να νιώθει ότι 5 π.μ. είναι μια καλή ώρα για να ξεκινήσει την ημέρα του, εγώ, όμως, όχι!
Δοκίμασε... να πηγαίνεις στο δωμάτιο όταν κλαίει για να το ηρεμείς και να βεβαιώνεσαι ότι είναι καλά. Μπορεί να μην έχει πρόβλημα να παίξει με ένα παιχνίδι για λίγο, εφόσον δείχνει ότι δεν νυστάζει άλλο. Εάν δεν έχεις βάλει ήδη, σκέψου μήπως χρειάζεται να βάλεις κουρτίνες συσκότισης, που ενδεχομένως να βοηθήσουν το παιδί να κοιμάται περισσότερο, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού που υπάρχει περισσότερο φως. Πρόσθεσε τις ώρες που το παιδί κοιμάται μέσα στην ημέρα. Εάν ξυπνά στις 5 π.μ. έχοντας κοιμηθεί συνολικά 11-14 ώρες μέσα σε 24 ώρες, τότε ίσως απλώς να είναι έτσι το βιολογικό ρολόι του. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως χρειάζεται να κοιμάσαι λίγο νωρίτερα, εφόσον είναι εφικτό, ώστε να ξεκουράζεσαι επαρκώς.
Βοήθεια! Διάβασα ότι τα παιδιά νηπιακής ηλικίας πρέπει να κοιμούνται 11-14 ώρες καθημερινά. Το δικό μου δεν το κάνει. Να ανησυχήσω;
Δοκίμασε... να εφαρμόζεις μια τακτική βραδινή ρουτίνα πριν από τον ύπνο για το παιδί σου, σε περίπτωση που δεν το κάνεις ήδη. Να θυμάσαι ότι αυτή η οδηγία των 11-14 ωρών αφορά τον συνολικό ύπνο σε διάστημα 24 ωρών, επομένως συμπεριλαμβάνει και τον ύπνο μέσα στην ημέρα. Εάν προσθέσεις όλες τις ώρες που το παιδί κοιμάται, ίσως διαπιστώσεις προς έκπληξή σου ότι είναι περισσότερες από όσες φανταζόσουν. Η τακτική ώρα ύπνου και η συνεπής προετοιμασία με τον ίδιο τρόπο κάθε βράδυ θα βοηθήσει το παιδί σου να ξέρει τι να περιμένει. Στο πλαίσιο αυτής της ρουτίνας, θα μπορούσες να του κάνεις μπάνιο, έπειτα μασάζ και τέλος να του φορέσεις πιτζάμες. Έπειτα, μπορείς να του δώσεις να πιει λίγο νερό όσο εσύ του διαβάζεις ένα παραμύθι ή του λες ένα νανούρισμα και να αφήσεις δίπλα του το αγαπημένο του λούτρινο παιχνίδι για να του κρατά συντροφιά. Τέλος, πάρ’ το μια μεγάλη αγκαλιά και δώσε του ένα φιλί για καληνύχτα. Εάν το παιδί σου εκφράσει συγκεκριμένες απαιτήσεις, μπορείς να τις εντάξεις κι αυτές στη ρουτίνα σας — το σημαντικό είναι να κάνετε το ίδιο πράγμα κάθε βράδυ.
Σχετικά άρθρα