Ψηφιακή δεοντολογία: Οδηγός διαδικτυακής ευγένειας για γονείς
Η ευγένεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια θετική κοινωνική αλληλεπίδραση τόσο στον πραγματικό όσο και στον ψηφιακό κόσμο. Όταν όμως κάποιος γίνεται γονέας, ορισμένες διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις γίνονται πιο περίπλοκες. Ξαφνικά βρίσκεστε σε έναν κόσμο όπου ο καθένας έχει άποψη για τον «σωστό» τρόπο ανατροφής των παιδιών, οι επικριτικοί γονείς και το mom shaming αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο, και οι έντονες συζητήσεις για οποιοδήποτε θέμα, από τις επιλογές ταΐσματος μέχρι τις μεθόδους ανατροφής, βγαίνουν εκτός ελέγχου. Όλα αυτά μπορεί να αυξήσουν την πίεση που νιώθουν πολλοί γονείς. Η ευγένεια στο διαδίκτυο θα σας οδηγήσει σε περισσότερα θετικά αποτελέσματα για εσάς και τους άλλους γονείς μακροπρόθεσμα, ενώ ταυτόχρονα θα δίνετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας καθώς μεγαλώνουν. Δοκιμάστε τις προτάσεις μας σχετικά με την ψηφιακή δεοντολογία.
Υιοθετήστε μια θετική, ενθαρρυντική στάση που δείχνει σεβασμό
Η ευγενική συμπεριφορά στο διαδίκτυο σε ό,τι αφορά την ιδιότητά σας ως γονέα δεν περιορίζεται στην αποφυγή τακτικών όπως το τρολάρισμα και το mom shaming. Θα πρέπει να συμπεριφέρεστε στους άλλους όπως θα θέλατε να σας συμπεριφέρονται και, έχοντας αυτό ως βάση, να γίνετε τελικά μέλος μιας διαδικτυακής υποστηρικτικής κοινότητας, είτε αυτή είναι μια ομάδα συνομιλίας με άτομα που γνωρίζετε από τα προγεννητικά μαθήματα είτε ένα φόρουμ για γονείς. Γι’ αυτό, θα πρέπει να επιδεικνύετε θετική στάση και αποδοχή, να σέβεστε τις πολιτιστικές και θρησκευτικές διαφορές, να υποστηρίζετε τη διαδικτυακή ασφάλεια, να πανηγυρίζετε τις επιτυχίες των άλλων γονέων και να δείχνετε κατανόηση για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν.
Θέστε όρια και σεβαστείτε τα όρια των άλλων
Μια σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, και τον καθορισμό συγκεκριμένων ορίων. Όλοι χρειάζονται κάποιον χρόνο μακριά από την οθόνη. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να ορίσετε χρονικές περιόδους εντός της ημέρας (και της νύχτας) κατά τις οποίες δεν θα συμμετέχετε σε διαδικτυακές συζητήσεις και δεν θα είστε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο διαθέσιμες, και φροντίστε να έχετε επίγνωση των ορίων των άλλων. Δεν θα τηλεφωνούσατε σε κάποιον στη μέση της νύχτας, αν δεν ήταν έκτακτη ανάγκη. Συνεπώς, προσπαθήστε να εφαρμόσετε τον ίδιο κανόνα και στην ανταλλαγή μηνυμάτων. Βέβαια, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων αργά τη νύχτα σάς βοηθά τελικά να αντέξετε τις βραδινές βάρδιες με το μωρό! Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να είστε προσεκτικές με την επιλογή των συνομιλητών σας και να επικοινωνείτε μόνο με όσους είναι πιθανό να μην κοιμούνται είτε γιατί βρίσκονται σε άλλη ζώνη ώρας είτε γιατί είναι αναγκασμένοι να μείνουν ξύπνιοι. Σεβαστείτε τον χρόνο και την προσοχή των άλλων. Μην τους βομβαρδίζετε με πληροφορίες ή αμέτρητες λεπτομέρειες από τη ζωή των παιδιών σας. Και, φυσικά, θα πρέπει πάντα να σέβεστε την ιδιωτικότητα των συνομιλητών σας στο διαδίκτυο. Ποτέ μην κοινοποιείτε και μην προσθέτετε ετικέτες σε φωτογραφίες άλλων (ειδικά αν πρόκειται για φωτογραφίες παιδιών), και μην προωθείτε προσωπικά στοιχεία χωρίς την άδεια του ενδιαφερόμενου.
Ελάτε σε επαφή με τα συναισθήματά σας (και την ψυχική σας κατάσταση)
Κατακλύζεστε από έντονα συναισθήματα; Νιώθετε ότι σας προκαλούν; Είστε εξαντλημένη και δεν σκέφτεστε καθαρά; Θυμηθείτε αυτή τη σημαντική συμβουλή για τη διαδικτυακή δεοντολογία: κάντε ένα μικρό διάλειμμα πριν αντιδράσετε. Ακόμη καλύτερα, κοιμηθείτε και επανέλθετε στο θέμα την επόμενη ημέρα. Από τη στιγμή που θα στείλετε ένα μήνυμα, δεν μπορείτε να το πάρετε πίσω. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να έχετε επίγνωση της διαδικτυακής συμπεριφοράς σας. Είναι προτιμότερο να αντιδράτε άμεσα και μελετημένα, παρά αντιδραστικά και σπασμωδικά. Επίσης, αν δεν θα λέγατε κάτι κατά πρόσωπο, μην το πείτε διαδικτυακά, ούτε στα μηνύματά σας ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μην κάνετε like και μην κοινοποιείτε αγενείς δημοσιεύσεις
Το τρολάρισμα και η διαπόμπευση γονέων δεν έχουν θέση στην καλή ψηφιακή δεοντολογία. Συνεπώς, μην ενθαρρύνετε και μην τροφοδοτείτε τοξικές συμπεριφορές κάνοντας like ή κοινοποιώντας μοχθηρές δημοσιεύσεις ή σχόλια, και μην συμβάλετε στη διάδοση φημών ή λανθασμένων πληροφοριών. Σας ενοχλεί κάποιο τρολ; Ίσως είναι καλύτερα να μην απαντήσετε καθόλου. Αν του δώσετε σημασία, του δίνετε και βήμα. Και αυτό είναι κάτι που δεν θέλετε. Αντ’ αυτού, εξετάστε το ενδεχόμενο να μπλοκάρετε το συγκεκριμένο άτομο ή να υποβάλετε αναφορά για αρνητική ή προσβλητική διαδικτυακή συμπεριφορά. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε να συμμετάσχετε μόνο σε καλά συντονισμένα φόρουμ και ομάδες.
Μην δίνετε συμβουλές, αν δεν σας ζητηθεί
Γνωρίζετε πόσο ενοχλητικό είναι όταν κάποιος συγγενής, φίλος, συνάδελφος ή ακόμα και κάποιος άγνωστος σας δίνει συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών σας, χωρίς να τις έχετε ζητήσει; Το ίδιο ισχύει και για εσάς. Μην είστε αυτό το άτομο. Αν θέλετε να στηρίξετε τους άλλους γονείς και να δείξετε καλή διαδικτυακή συμπεριφορά, απλά ακούστε τις ανησυχίες τους και εμψυχώστε τους. Δεν χρειάζεται να «διορθώσετε» το πρόβλημα. Αν το επιχειρήσετε, η στάση σας μπορεί να εκληφθεί ως έμμεση κριτική των επιλογών και των ενεργειών του συνομιλητή σας. Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος ανατροφής. Σας ρίχνουν την ψυχολογία οι επικριτικοί γονείς; Διαβάστε τον οδηγό μας για το Πώς να αντιμετωπίσετε τους επικριτικούς γονείς.
Γνωρίστε το διαδικτυακό κοινό σας
Η προσαρμογή της συμπεριφοράς μας ανάλογα με το κοινό μας είναι μια πρακτική που έχει εφαρμογή και στην ψηφιακή δεοντολογία, εκτός από τις διαπροσωπικές επαφές. Κάτι που θα ήταν αστείο ή ενδιαφέρον να μοιραστείτε με την ομάδα μαμάδων ίσως δεν είναι το ίδιο για το νήμα μηνυμάτων που έχετε με την οικογένειά σας, και το αντίστροφο. Συμμετέχετε σε πολλά νήματα μηνυμάτων ή φόρουμ; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο σωστό πριν κοινοποιήσετε κάτι.
Προσέξτε τη διατύπωσή σας
Θα πρέπει να θυμάστε ότι, χωρίς τις εκφράσεις του προσώπου ή τον τόνο της φωνής, πολλά στοιχεία του γραπτού κειμένου μπορεί να παρερμηνευτούν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση στον παραλήπτη ή και να αισθανθεί προσβεβλημένος. Συνεπώς, χωρίς να αγχώνεστε υπερβολικά, θα πρέπει ωστόσο να προσέχετε λίγο τη διατύπωσή σας. Η χρήση προσεκτικά επιλεγμένων λέξεων, σημείων στίξης και emoji κατάλληλων για το κοινό σας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς θα εκλάβουν τα λεγόμενά σας οι συνομιλητές σας και αν θα θεωρήσουν τη στάση σας φιλική και ανθρώπινη ή απόμακρη και αρνητική. Άλλωστε, το όλο νόημα της ορθής διαδικτυακής δεοντολογίας είναι η δημιουργία θετικών εντυπώσεων και γνήσιων κοινωνικών σχέσεων.
Σχετικά άρθρα