Τι είναι το co-parenting; Συν 8 συμβουλές για αποτελεσματική εφαρμογή
Τι είναι το co-parenting και πώς μπορείτε να το εφαρμόσετε επιτυχώς; Είτε είστε σε διάσταση, έχετε πάρει διαζύγιο ή θέλετε να μεγαλώσετε ένα παιδί εκτός της παραδοσιακής γονεϊκής σύνθεσης, ίσως ψάχνετε τρόπους να μοιραστείτε τις ευθύνες ανατροφής του παιδιού σας με ένα άτομο με το οποίο δεν έχετε ερωτική σχέση. Αυτή είναι η σημασία του co-parenting και ό,τι κάνετε για την επιτυχημένη εφαρμογή του θα βοηθήσει την ευημερία του παιδιού σας τώρα και στο μέλλον. Ακολουθήστε τον πρακτικό οδηγό μας για να ανακαλύψετε τι συνεπάγεται το co-parenting και να βρείτε συμβουλές –από τις βασικές αρχές συμφωνίας μέχρι τη χρήση κάποιας εφαρμογής co-parenting– για την επιτυχημένη εφαρμογή του.
Ο ορισμός μας για το co-parenting
Αν κοιτάξετε τον όρο «co-parenting» σε κάποιο λεξικό ή ψάξετε «τι είναι το co-parenting» στο διαδίκτυο, ίσως βρείτε ότι ορίζεται ως η κοινή ανατροφή και συνεπιμέλεια ενός παιδιού από τους διαζευγμένους ή εν διαστάσει γονείς του. Στις μέρες μας, όμως, ο ορισμός του co-parenting έχει πλέον διευρυνθεί και συμπεριλαμβάνει διαφορετικούς τύπους γονεϊκών συνθέσεων και οικογενειακών δομών, όπως το κατ’ επιλογή co-parenting ή τις περιπτώσεις όπου οι γονείς βασίζονται στους δικούς τους γονείς για βοήθεια. Σε χώρες όπως η Ινδία και η Σαουδική Αραβία, όπου συνηθίζεται να ζουν στο ίδιο σπίτι η γιαγιά και ο παππούς ή η ευρύτερη οικογένεια να ζει κοντά, μπορεί να παίζουν βασικό ρόλο στην ανατροφή ενός παιδιού και άλλα μέλη της οικογένειας, ακόμη κι αν δεν τους αποδίδεται ο επίσημος τίτλος του «co-parent». Οι συνθέσεις του co-parenting μπορεί να μην είναι πάντα ίδιες, αλλά το κοινό θέμα είναι ότι οι δύο γονείς επικεντρώνονται στην ευημερία του παιδιού και όχι στη μεταξύ τους σχέση και προσπαθούν, κατά το δυνατόν, να μην έχουν συγκρούσεις και να συνεργάζονται.
Διαμορφώστε το δικό σας πλάνο co-parenting με επίκεντρο το παιδί σας
Μία από τις βασικές μας συμβουλές για το co-parenting είναι ότι το δικαίωμα του παιδιού να απολαμβάνει τη φροντίδα και των δύο (ή περισσότερων) γονέων, ανεξάρτητα από τη μεταξύ τους σχέση, έχει απόλυτη προτεραιότητα. Αυτή η κατευθυντήρια αρχή μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση των εντάσεων και την αποφυγή διαφωνιών, καθώς και να συμβάλει στην από κοινού λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων. Θέτοντας ως κοινό στόχο τις ανάγκες και την ευημερία του παιδιού σας, ανοίγετε τον δρόμο προς την ομαλότερη επίλυση προβλημάτων, λιγότερες διαφωνίες και ένα υγιέστερο πλάνο co-parenting, είτε αυτό αφορά πόσες νύχτες θα μένει το παιδί με κάθε γονιό είτε μια απόφαση για το αν είναι καλύτερο για το παιδί να έχει ένα ή περισσότερα σπίτια (ορισμένες φορές αναφέρεται και ως «bird-nesting» ή «bird’s nest co-parenting») ή την επιλογή παιδικού σταθμού ή σχολείου.
Η συνεργασία είναι το κλειδί
Παρότι η σχέση σας με τον άλλον γονιό (ή τους άλλους γονείς) δεν είναι ερωτική, εξακολουθεί να είναι μια ουσιαστική σχέση. Και για να λειτουργεί σωστά αυτή η σχέση, θα πρέπει να συνεργάζεστε όσο καλύτερα μπορείτε. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά απλό, αν είστε κατ’ επιλογή co-parent και έχετε διευθετήσει το μεγαλύτερο μέρος του πλάνου co-parenting πριν από τη γέννηση ή τη σύλληψη του μωρού. Από την άλλη πλευρά, αυτή η σχέση συνεργασίας μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη, ιδιαιτέρως αν βιώνετε ή βιώσατε πρόσφατα έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο, ή αν υπάρχουν ζητήματα με τον νέο ή τη νέα σύντροφο του ενός γονέα. Όσο δύσκολο κι αν είναι, μία από τις καλύτερες συμβουλές co-parenting είναι να προσπαθήσετε να βάλετε στην άκρη τις προσωπικές σας διαφορές, να συμπεριφέρεστε στον άλλον γονιό με το ίδιο τουλάχιστον επίπεδο σεβασμού που θα δείχνατε σε έναν συνεργάτη, και να επικεντρωθείτε στον στόχο: την ευημερία του παιδιού σας.
Επιδιώξτε τη σταθερότητα
Τα παιδιά χρειάζονται τη ρουτίνα και τη σταθερότητα. Γι’ αυτό, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε ώστε να παρέχετε σταθερότητα, αποδεχόμενη ταυτόχρονα το γεγονός ότι θα υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα στα διαφορετικά σπίτια και στους διαφορετικούς γονείς. Ακολουθώντας παρόμοια προγράμματα και προσεγγίσεις στα θέματα ανατροφής, θα βοηθήσετε το παιδί σας να αισθάνεται ασφάλεια με όποιον γονιό κι αν είναι. Παρομοίως, αν είστε σταθεροί στη συνεργασία, την επικοινωνία και την κατανόηση που δείχνετε ως co-parent, θα αποτελέσετε σημαντικό πρότυπο για το παιδί σας όσον αφορά τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων και ανθρώπων στη ζωή του, δείχνοντάς του παράλληλα ότι είναι δυνατόν να υπάρχει αγαπημένη οικογένεια με γονείς που ζουν χωριστά.
Δώστε προτεραιότητα στην καλή οργάνωση και επικοινωνία
Η ζωή σε διαφορετικά σπίτια αυξάνει τις πιθανότητες χάους, όπως να χάνονται ραντεβού ή να ξεχνιούνται οι εργασίες για το σπίτι. Και φυσικά, θα θέλετε να ξέρετε τι συμβαίνει στο παιδί σας όταν δεν είστε μαζί του. Γι’ αυτό, βρείτε τρόπους ώστε να κάνετε την επικοινωνία και την οργάνωση κατά το δυνατόν ομαλότερες. Αν δεν θέλετε να ασχολείστε με email, γράμματα, μηνύματα και ημερολόγια, μπορεί να σας βοηθήσει μια καλή εφαρμογή co-parenting. Πολλές εφαρμογές περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως ένα κοινό οικογενειακό πρόγραμμα, λίστες υποχρεώσεων, καταγραφή εξόδων και ημερολόγιο. Θα χρειαστεί, επίσης, να αποφασίσετε πώς θα επικοινωνεί το παιδί με τον άλλο γονιό όταν θα είναι μαζί σας. Προσπαθήστε να επιτρέψετε τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα σε εύλογες ώρες και εντός εύλογων ορίων και χρονικών περιθωρίων. Ακόμη, θα πρέπει πάντα να σέβεστε τα όρια του άλλου γονιού όταν επικοινωνεί με το παιδί. Είναι σημαντικό να τους αφήνετε να απολαμβάνουν τον χρόνο που περνάνε μαζί. Και τέλος, ποτέ μην κάνετε το παιδί σας μεσολαβητή για να ανταλλάσσετε μηνύματα. Όχι μόνο μπορεί να γίνουν παρανοήσεις, αλλά βάζετε το παιδί σας στην άδικη θέση να εισπράττει ενδεχομένως τη δυσαρέσκεια του άλλου γονιού όταν μεταφέρει μηνύματα
Προετοιμαστείτε για συμβιβασμούς
Ο συμβιβασμός είναι σημαντικός για οποιαδήποτε επιτυχημένη σχέση, πόσο μάλλον για μια σχέση co-parenting. Όπως θα κάνατε στην περίπτωση της ισότιμης κοινής ανατροφής στο ίδιο νοικοκυριό, θα πρέπει να αποδεχτείτε ότι θα υπάρχουν διαφορές στον τρόπο ανατροφής του παιδιού. Όσο είστε κατά κύριο λόγο σταθεροί στην προσέγγισή σας, το παιδί θα είναι μια χαρά. Να θυμάστε, επίσης, ότι οι προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες σας μπορεί να αλλάζουν κατά διαστήματα. Γι’ αυτό, σε όποιο πλάνο co-parenting κι αν καταλήξετε, προσπαθήστε να μην είναι υπερβολικά αυστηρό και να είστε προετοιμασμένη για μικροαλλαγές. Αν ο άλλος γονιός και το παιδί θέλουν να περάσουν χρόνο μια ημέρα που συνήθως το παιδί είναι μαζί σας, π.χ. για τα γενέθλια του άλλου γονιού, αναρωτηθείτε αν πραγματικά επωφελείστε όλοι από το να μείνετε πιστοί στο πλάνο ή αν θα ήταν καλύτερο να το προσαρμόσετε.
Δείξτε κατανόηση στον άλλο γονέα και στο παιδί
Προσπαθήστε να έρθετε στη θέση του co-parent και του παιδιού σας. Μπορεί να πασχίζουν να προσαρμοστούν σε μια νέα οικογενειακή δομή ή ρουτίνα ή να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Ίσως αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση στη δουλειά ή στο σχολείο, ή απλώς δυσκολεύονται να διαχειριστούν την πίεση που συνεπάγεται η ζωή σε διαφορετικά σπίτια. Είναι πιθανό να λείπει ο ένας στον άλλον πολύ. Δώστε τους το περιθώριο να εκφράσουν τα συναισθήματα και την αναστάτωση που νιώθουν, και συμπεριφερθείτε τους με την ίδια καλοσύνη και τον ίδιο σεβασμό που θα θέλατε να δείξουν και σε εσάς.
Αν μπορείτε, φροντίστε να περνάτε χρόνο όλοι μαζί
Αν έχετε φιλική σχέση με τον co-parent, ίσως θα ήταν σκόπιμο να προγραμματίσετε κάποιο τακτικό κοινό γεύμα ή κάποια οικογενειακή εξόρμηση, ή να φροντίζετε τουλάχιστον να περνάτε χρόνο μαζί στη διάρκεια των γιορτών ή άλλων σημαντικών γεγονότων. Έτσι, δυναμώνει η σχέση σας και ταυτόχρονα προσφέρετε στο παιδί σας χαρούμενες αναμνήσεις και αίσθηση ασφάλειας. Επίσης, με τον τρόπο αυτό, θα μπορείτε να απολαμβάνετε οικογενειακές στιγμές!
Αντιμετωπίζετε δυσκολίες; Δοκιμάστε τη συμβουλευτική για co-parenting
Πρέπει να θυμάστε ότι η ψυχική ευεξία είναι προτεραιότητα για εσάς και το παιδί σας, και ότι η διαδικασία του co-parenting χρειάζεται χρόνο και υποστήριξη. Η συμβουλευτική σχέσεων δεν αφορά μόνο τα ζευγάρια. Για την ακρίβεια, πολλοί θεραπευτές δουλεύουν με άτομα και μετά τον χωρισμό τους. Υπάρχουν πολλοί, επίσης, που ειδικεύονται στη διαχείριση του co-parenting, συνδυάζοντας συχνά τις ιδιότητες του θεραπευτή, του καθοδηγητή σε θέματα ανατροφής των παιδιών του διαμεσολαβητή. Η ύπαρξη ενός ουδέτερου χώρου και η διαμεσολάβηση ενός αμερόληπτου θεραπευτή που θα σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε τους ρόλους σας ως co-parent και να επιλύετε πιθανές διαφωνίες μπορεί να αποδειχθούν ανεκτίμητες στην αντιμετώπιση δύσκολων συναισθημάτων ή στην εξέταση προσεγγίσεων που ίσως να μην είχατε σκεφτεί μόνοι σας. Ακόμη και οι γονείς που επιλέγουν συνειδητά το co-parenting μπορεί να θέλουν να αναζητήσουν συμβουλευτική για το co-parenting ως μέρος της προετοιμασίας τους πριν ή μετά τη γέννηση του μωρού.
Σχετικά άρθρα