Η σημασία των οικογενειακών γευμάτων και του να αφήνεις το μωρό σου να σου δείχνει τον δρόμο

Η σημασία των οικογενειακών γευμάτων και του να αφήνεις το μωρό να σε οδηγήσει

Άρθρο
5 λεπτά

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα οικογενειακά γεύματα —ανεξάρτητα από το μέγεθος της οικογένειας— προσφέρουν και άλλα οφέλη στο μωρό πέρα από τη χαρά του να τρώτε μαζί.

Έχει παρατηρηθεί ότι το να τρώτε μαζί ως οικογένεια ενισχύει την υγιεινή διατροφή και μειώνει τον κίνδυνο τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να γίνουν υπέρβαρα. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το να τρώνε όλοι μαζί βοηθάει την οικογένεια να δεθεί και αποτελεί μια ευκαιρία να διδάξουν στα παιδιά τους υγιεινές διατροφικές συνήθειες και καλούς τρόπους στο τραπέζι σε ένα χαλαρό και ευχάριστο κλίμα. Η δημιουργία μιας ρουτίνας φαγητού όπου το μωρό σου θα νιώθει άνετα, θα είναι πολύ βοηθητική όταν διευρύνει το πλήθος και την ποικιλία των συμπληρωματικών τροφών που καταναλώνει.

Είναι σημαντικό τα οικογενειακά γεύματα να είναι μια ζεστή και ευχάριστη εμπειρία για το μωρό σου. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλογιστείς το στυλ σίτισης και τις πρακτικές που χρησιμοποιείς, για να είσαι σίγουρη ότι εσύ και η οικογένειά σου δημιουργείτε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει και ενθαρρύνει τη σίτιση με βάση τη διάθεση του μωρού (responsive feeding). 

Τι πρέπει να κάνεις και τι όχι για να απολαμβάνετε τα οικογενειακά γεύματα χωρίς άγχος

Κάνε τα οικογενειακά γεύματα προτεραιότητα. Φάτε στο τραπέζι, την ίδια ώρα κάθε μέρα, όσο αυτό είναι δυνατόν, και ενθάρρυνε τη μπέιμπι σίτερ και τους άλλους φροντιστές να κάνουν το ίδιο.

Μην αφήνεις καμία ευκαιρία χαμένη για το μωρό σου. Ακόμα και αν το μωρό σου έχει ήδη φάει, βαλ’ το να κάτσει στο τραπέζι και, αν δείχνει σημάδια πείνας, πρόσφερέ του μια ποικιλία από τροφές που μπορεί να φάει με το χέρι ώστε να συμμετέχει κι αυτό στο γεύμα. Τα μαλακά φρούτα ή τα καλομαγειρεμένα λαχανικά σε μπουκίτσες είναι άλλη μια ευκαιρία να του προσφέρεις θρεπτικές τροφές. Εάν δεν πεινάει, μην το πιέζεις να φάει. Άφησέ το να κάτσει στο τραπέζι και να βλέπει την οικογένεια να τρώει υγιεινές τροφές.

Βεβαιώσου ότι το μωρό σου κάθεται άνετα και κάνε τα γεύματα μια θετική, συμμετοχική εμπειρία.

Μη βάζεις το μωρό σου σε θέση απ’ όπου δεν μπορεί να δει την υπόλοιπη οικογένεια ή το φαγητό.

Βεβαιώσου ότι το μωρό σου βλέπει εσένα και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να δίνετε το καλό παράδειγμα συμπεριφοράς και καλών τρόπων στο τραπέζι.

Μην τρως το φαγητό σου γρήγορα ή αφηρημένα.

Επίλεξε υγιεινές τροφές τόσο για το μωρό σου όσο και για την υπόλοιπη οικογένεια.

Μη βάζεις ανθυγιεινά σνακ, ζαχαρούχα ποτά ή γλυκά στο τραπέζι.

Αλληλεπίδρασε με το μωρό σου και την υπόλοιπη οικογένεια. Οι ζωηρές συζητήσεις, η οπτική επαφή και τα χαμόγελα μεταξύ των γονιών και των παιδιών κάνουν την εμπειρία ευχάριστη για όλους.

Μην ανοίγεις την τηλεόραση και μην έχεις κινητά ή άλλες οθόνες στο τραπέζι.

Ποιο είναι ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΟΥ προφίλ σίτισης;

Τώρα που το μωρό σου έχει αρχίσει να συμμετέχει στα οικογενειακά γεύματα, είναι εύκολο να υιοθετήσεις συνήθειες σίτισης που ίσως να μην είναι ιδανικές. Ο τρόπος που ένας γονέας ταΐζει το μωρό του μπορεί να καθοριστεί νωρίς στη γονεϊκή του πορεία, οπότε είναι σημαντικό να αναλογιστείς τόσο το πώς προσφέρεις το φαγητό στο μωρό σου όσο και το τι του προσφέρεις.

Οι επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν την πρακτική της σίτισης με βάση τη διάθεση του μωρού. Ο γονέας αποφασίζει ποιες υγιεινές τροφές θα προσφέρει στο μωρό του και πότε, και το μωρό αποφασίζει εάν και πόσο θέλει να φάει. Επιπλέον, ο γονέας δημιουργεί μια ατμόσφαιρα φροντίδας και άνεσης για την οικογένεια στο γεύμα η οποία διαπνέεται από μια θετική και ενθαρρυντική στάση, χωρίς να ασκείται πίεση για την κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας φαγητού. Τα σημάδια πείνας και κορεσμού του μωρού γίνονται σεβαστά.

Αναγνωρίζεις πτυχές της συμπεριφοράς σου στα παρακάτω τέσσερα «προφίλ σίτισης»;

Υποχωρητικό

Χαρακτηριστικά τρόπου σίτισης: Δεν δίνεις προσοχή στα σημάδια πείνας και κορεσμού του μωρού σου, ούτε ανησυχείς εάν τα γεύματα που του προσφέρεις είναι υγιεινά ή ισορροπημένα. Εάν το μωρό σου χρησιμοποιεί μπιμπερό, του το κρατάς εσύ όταν πίνει. Εσύ, ή το μωρό σου, συνήθως παρακολουθείτε τηλεόραση ή χρησιμοποιείτε οθόνες κατά τη διάρκεια του ταΐσματος και δεν αλληλεπιδράτε μεταξύ σας. Δεν φροντίζεις να μειώσεις τις ζαχαρούχες ή ανθυγιεινές τροφές.

Η άποψη του ειδικού: Αυτό το υποχωρητικό προφίλ σίτισης δεν συνιστάται. Έρευνες δείχνουν ότι αυτό το προφίλ σίτισης συνδέεται με χαμηλότερη ποιότητα διατροφής και υψηλότερο βάρος των παιδιών.

Περιοριστικό

Χαρακτηριστικά τρόπου σίτισης: Ελέγχεις πόσο τρώει το παιδί σου και προσέχεις να μην του δίνεις πάρα πολύ φαγητό.

Η άποψη του ειδικού: Δεν συνιστάται ο περιορισμός της ποσότητας του φαγητού που τρώει το μωρό σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γονείς που έχουν μεγαλύτερα σε μέγεθος μωρά ίσως ανησυχούν που το μωρό τους είναι τόσο μεγάλο και προσπαθούν να περιορίσουν την ποσότητα του φαγητού που τρώει. Να θυμάσαι ότι για να αναπτυχθεί με υγεία, το μωρό σου είναι εκείνο που πρέπει να αποφασίζει πόσο χρειάζεται να φάει.

Πιεστικό

Χαρακτηριστικά τρόπου σίτισης: Προσπαθείς να αυξήσεις την ποσότητα του φαγητού που τρώει το μωρό σου, πιέζοντάς το να φάει άλλη μία κουταλιά ή να τελειώσει το φαγητό που υπάρχει στο μπολάκι του, και επαινώντας το μετά από κάθε μπουκιά. Μερικές φορές χρησιμοποιείς το φαγητό για να ηρεμήσεις το μωρό σου ακόμα και αν δεν σου δείχνει σημάδια πείνας.

Η άποψη του ειδικού: Αυτό το πιεστικό προφίλ σίτισης δεν συνιστάται. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η άσκηση πίεσης στο μωρό σου για να φάει περισσότερο απ’ όσο θέλει, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξή του και μάλιστα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να τρώει λιγότερα είδη υγιεινών τροφών αργότερα.

Ανταποκρινόμενο στη διάθεση του μωρού

Χαρακτηριστικά τρόπου σίτισης: Αφήνεις το μωρό σου να αποφασίσει πόσο θέλει να φάει και του δίνεις προσοχή όταν σου δείχνει ότι πεινάει. Το αφήνεις να σου πει το ίδιο πότε έχει χορτάσει και δεν το ενθαρρύνεις να συνεχίσει να τρώει εάν έχει φάει αρκετά.

Η άποψη του ειδικού: Το προφίλ σίτισης που ανταποκρίνεται στη διάθεση του μωρού συνιστάται. Μελέτες συνδέουν αυτή την προσέγγιση με την καλή ποιότητα διατροφής και την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. 

Εάν πιστεύεις ότι παρουσιάζεις κάποια χαρακτηριστικά από τα τρία πρώτα προφίλ σίτισης, προσπάθησε να εισαγάγεις τις αρχές της σίτισης με βάση τη διάθεση του μωρού στα γεύματα. Η εφαρμογή των πρακτικών της σίτισης με βάση τη διάθεση του μωρού ενθαρρύνουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες του μωρού σου τώρα, αλλά και όσο συνεχίζει να μεγαλώνει. (Διάβασε το άρθρο The dos and dont’s of responsive feeding για περισσότερες συμβουλές.

Πηγές

Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is embedded in a theoretical framework of responsive parenting. J Nutr 2011; 141(3): 490-4.

Dattilo AM Programming long-term health: Effect of parent feeding approaches on long-term diet and eating patterns. In: Early nutrition and long-term health, mechanisms, consequences and opportunities. Ed., Saavedra and Dattilo, Elsevier, 2017: 471-95.

Τελευταία αναθεώρηση: Οκτώβριος, 2017

Σχετικά άρθρα

View details Τα οικογενειακά γεύματα είναι σημαντικά
Άρθρο
Τα οικογενειακά γεύματα είναι σημαντικά

Τα οικογενειακά γεύματα είναι σημαντικά

Το ήξερες; O πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πείσεις το μικρό σου να δοκιμάσει νέα φαγητά είναι να θέτεις εσύ η ίδια το καλό παράδειγμα

3 λεπτά ανάγνωση

View details Πώς να προσφέρετε μια υγιεινή διατροφή στο παιδί σας
Άρθρο
Πώς να προσφέρετε μια υγιεινή διατροφή στο παιδί σας

Πώς να προσφέρετε μια υγιεινή διατροφή στο παιδί σας

Βοηθώντας το παιδί σας να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή τώρα, θέτετε τις βάσεις της υγιεινής διατροφής για όλη του τη ζωή.

2 λεπτά ανάγνωση

View details Τα οικογενειακά γεύματα βοηθούν το παιδί να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές
Άρθρο
Τα οικογενειακά γεύματα βοηθούν το παιδί να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές

Τα οικογενειακά γεύματα βοηθούν το παιδί να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές

Το ήξερες; Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο συχνά οι οικογένειες τρώνε τα γεύματά τους μαζί, τόσο πιο πιθανό είναι τα παιδιά να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος

2 λεπτά ανάγνωση

View details 14 τρόποι να μάθεις στο παιδί σου να τρέφεται σωστά
Άρθρο
14 τρόποι να μάθεις στο παιδί σου να τρέφεται σωστά

14 τρόποι να μάθεις στο παιδί σου να τρέφεται σωστά

Καθώς μεγαλώνει, το παιδί σου μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί τις διατροφικές συνήθειες που υιοθετεί τώρα.

12 λεπτά ανάγνωση

View details Η υγιεινή διατροφή ξεκινά από εσένα
Άρθρο
Η υγιεινή διατροφή ξεκινά από εσένα

Η υγιεινή διατροφή ξεκινά από εσένα

Το ήξερες; Είσαι το πρότυπο του μωρού σου—ό,τι τρως και ό,τι πίνεις εσύ επηρεάζουν τις επιλογές που θα κάνει κι εκείνο.

3 λεπτά ανάγνωση

View details Η επιλογή των τροφών για το μωρό σου
Άρθρο
Η επιλογή των τροφών για το μωρό σου

Η επιλογή των τροφών για το μωρό σου

Το ήξερες; Σε πολλές χώρες, οι προσυσκευασμένες βρεφικές τροφές πρέπει να τηρούν αυστηρά πρότυπα ασφάλειας.

2 λεπτά ανάγνωση

View details Βοηθώντας το μικρούλι σου να αγαπήσει την καλή διατροφή—για μια ζωή!
Άρθρο
Βοηθώντας το μικρούλι σου να αγαπήσει την καλή διατροφή—για μια ζωή!

Βοηθώντας το μικρούλι σου να αγαπήσει την καλή διατροφή—για μια ζωή!

Ίσως μία από τις σημαντικότερες δουλειές ως γονιός είναι να δίνεις το καλό παράδειγμα στο μωρό σου, ιδίως όσον αφορά την υγιεινή διατροφή.

4 λεπτά ανάγνωση

View details Οδηγός 5 βημάτων για οικολογικά ψώνια
Άρθρο
Οδηγός 5 βημάτων για οικολογικά ψώνια

Οδηγός 5 βημάτων για οικολογικά ψώνια

Φέρνοντας ένα παιδί στον κόσμο, οι νέοι γονείς μπορεί να αρχίσουν να σκέφτονται για το μέλλον του πλανήτη και πώς μπορούν να ελαττώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο για τις επόμενες γενιές.

4 λεπτά ανάγνωση

View details Ποιο είναι το δικό σου στυλ ταΐσματος;
Άρθρο
Ποιο είναι το δικό σου στυλ ταΐσματος;

Ποιο είναι το δικό σου στυλ ταΐσματος;

Ο τρόπος με τον οποίο προσφέρεις φαγητό στο μωρό σου είναι, αν μη τι άλλο, εξίσου σημαντικός με το τι βάζει στο στόμα του.

7 λεπτά ανάγνωση

View details Αλλεργία Μωρού στο Αγελαδινό Γάλα
Άρθρο
Αλλεργία Μωρού στο Αγελαδινό Γάλα

Αλλεργία Μωρού στο Αγελαδινό Γάλα

Το παιδί μου διαγνώστηκε με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Θέλω να μάθω περισσότερα!

2 λεπτά ανάγνωση

View details Πώς να αποφύγεις τα λάθη την ώρα του φαγητού
Άρθρο
Πώς να αποφύγεις τα λάθη την ώρα του φαγητού

Πώς να αποφύγεις τα λάθη την ώρα του φαγητού

Είναι εύκολο να υιοθετήσεις κακές συνήθειες όταν ετοιμάζεις το φαγητό του παιδιού σου. Δες πώς μερικές απλές και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τα κυρίως γεύματα και τα σνακ πιο υγιεινά.

4 λεπτά ανάγνωση

View details Μωρό & Εντερικές Ενοχλήσεις: Τι να κάνεις
Άρθρο
Μωρό & Εντερικές Ενοχλήσεις: Τι να κάνεις

Μωρό & Εντερικές Ενοχλήσεις: Τι να κάνεις

Τα κόπρανα του μωρού σου είναι ξαφνικά διαφορετικά, αλλά μην ανησυχείς. Μάθε εδώ ό,τι χρειάζεσαι για να το αντιμετωπίσεις.

3 λεπτά ανάγνωση

View details Μωρό & Προστασία από Βρεφικές Αλλεργίες
Άρθρο
Μωρό & Προστασία από Βρεφικές Αλλεργίες

Μωρό & Προστασία από Βρεφικές Αλλεργίες

Θέλω να μάθω περισσότερα για την αλλεργία στα μωρά και τους τρόπους πρόληψης

3 λεπτά ανάγνωση

View details DIY Γλαστράκια με αρωματικά φυτά
Άρθρο
DIY Γλαστράκια με αρωματικά φυτά

DIY Γλαστράκια με αρωματικά φυτά

Έχεις σκεφτεί ότι θα μπορούσες να προσθέσεις αρωματικά βότανα στο κουτί NAN; Είναι οικολογικό και διακοσμητικό! Οπότε ας ξεκινήσουμε!

1 λεπτό ανάγνωση

View details DIY Δοχείο για μαγειρικά σκεύη
Άρθρο
DIY Δοχείο για μαγειρικά σκεύη

DIY Δοχείο για μαγειρικά σκεύη

Κράτα τα μαγειρικά σου σκεύη κοντά σου! Με τα άδεια κουτιά ΝΑΝ που έχεις και λίγη φαντασία μπορείς να δημιουργήσεις ένα μοναδικό δοχείο για μαγειρικά σκεύη.

1 λεπτό ανάγνωση

View details Διατροφικές αλλεργίες στα βρέφη: συμβουλές που πρέπει να μάθεις
Άρθρο
Διατροφικές αλλεργίες στα βρέφη: συμβουλές που πρέπει να μάθεις

Διατροφικές αλλεργίες στα βρέφη: συμβουλές που πρέπει να μάθεις

Οι τελευταίες έρευνες για τις διατροφικές αλλεργίες έχουν οδηγήσει σε νέες συστάσεις σχετικά με την εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφίμων μόλις τα βρέφη ξεκινήσουν να καταναλώνουν στερεές τροφές.

6 λεπτά ανάγνωση

View details DIY Κρεμαστή ραφιέρα
Άρθρο
DIY Κρεμαστή ραφιέρα

DIY Κρεμαστή ραφιέρα

Θέλεις έναν παραπάνω αποθηκευτικό χώρο για τα μικρά πράγματα του μωρού σου; Μάθε πώς θα το φτιάξεις μόνη σου, εδώ!

2 λεπτά ανάγνωση

View details Henri Nestlé
Άρθρο
Henri Nestlé

Henri Nestlé

Henri Nestlé: Φαρμακοποιός, εφευρέτης και επιχειρηματίας. Ο πρωτοπόρος που εφηύρε τη βρεφική τροφή, τη θρυλική «Farine Lactee».

3 λεπτά ανάγνωση

View details DIY Ταΐστρα για πουλιά
Άρθρο
DIY Ταΐστρα για πουλιά

DIY Ταΐστρα για πουλιά

Ιδέα για κατασκευή: Μια ταΐστρα για πουλιά! Ένα κουτί ΝΑΝ, σπάγκος, λίγο χρώμα – δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω για να κακομάθεις τα πουλιά.

2 λεπτά ανάγνωση

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

Club Benefits Icons_1

ΕΜΑΙL για σένα και το μωρό σου

Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

Συμβουλές μόνο για σένα

Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

Δωρεάν δείγματα

Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

Διαδραστικές εφαρμογές

Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.