Πότε να δώσω στο μωρό μου σιτάρι, αυγά ή ξηρούς καρπούς;
Το ήξερες;
Οι οδηγίες σχετικά με τον χρόνο εισαγωγής αυγών, σιταριού, ψαριού και τροφίμων με φιστίκια στη βρεφική διατροφή έχουν αλλάξει. Δίνοντας στο μωρό σου αυτά τα τρόφιμα από νωρίς, κοντά στην ηλικία των έξι μηνών, μπορείς να προλάβεις την εμφάνιση διατροφικών αλλεργιών.
Η διατροφική αλλεργία συναντάται συχνότερα σε παιδιά απ’ ό,τι σε ενήλικες. Σε μια έκθεση αναφοράς για τη Βόρεια Αμερική, περίπου το 5% των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών παρουσίαζε κάποια διατροφική αλλεργία.
Για πολλά χρόνια, οι επαγγελματίες υγείας συνιστούσαν τα πιο κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα (όπως η σόγια, το σιτάρι, τα αυγά, τα ψάρια, οι καρποί δέντρων, τα οστρακοειδή, το γάλα αγελάδας και τα φιστίκια) να μην περιλαμβάνονται στη βρεφική διατροφή μέχρι τουλάχιστον την ηλικία του ενός έτους. Για ορισμένα τρόφιμα, η σύσταση ήταν η αναμονή μέχρι την ηλικία των δύο ή τριών ετών. Ωστόσο, αυτή η πρακτική της καθυστέρησης της εισαγωγής γνωστών αλλεργιογόνων τροφίμων ίσως συνέβαλε στην αύξηση των περιστατικών διατροφικών αλλεργιών.
Νέα αντιμετώπιση
Τα τελευταία χρόνια, οι συστάσεις έχουν αλλάξει και οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι, εφόσον το μωρό βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης, δεν υπάρχει λόγος αναμονής πριν από τη χορήγηση αυτών των τροφίμων σε ένα υγιές μωρό, από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθυστερημένη χορήγηση αλλεργιογόνων τροφίμων στα μωρά, μετά την ηλικία των έξι έως 10 μηνών, ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο διατροφικών αλλεργιών. Υποστηρίζεται ότι η εισαγωγή αυτών των τροφίμων εγκαίρως και η τακτική κατανάλωσή τους σε μικρές ποσότητες, μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού να ανέχεται καλύτερα αυτά τα τρόφιμα και να προλάβει τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Οι νέες οδηγίες συνιστούν τη χορήγηση φιστικιών (σε αλεσμένη μορφή και υφή κατάλληλη για την ηλικία) καθώς και τροφών που περιέχουν γλουτένη σε υγιή βρέφη την ίδια περίοδο με την έναρξη της εισαγωγής συμπληρωματικών τροφών. Τα φιστίκια δεν πρέπει να δίνονται ολόκληρα σε μωρά ή παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών λόγω του κινδύνου πνιγμού. Η γλουτένη περιέχεται σε τρόφιμα από σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι, π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά και κρακεράκια.
Εάν το μωρό έχει έκζεμα, οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ή οποιαδήποτε διατροφική αλλεργία, φρόντισε να μιλήσεις με τον ιατρό σου προτού εισαγάγεις πιθανά αλλεργιογόνα τρόφιμα στη διατροφή του.
Αναμονή και παρακολούθηση
Δώσε στο μικρό σου να δοκιμάσει για πρώτη φορά ένα από αυτά τα τρόφιμα μόνο του, έπειτα περίμενε για λίγες ημέρες προτού δοκιμάσεις κάποιο άλλο ώστε να μπορείς να αναγνωρίσεις εάν μια συγκεκριμένη τροφή προκαλεί κάποια αντίδραση. Το αγελαδινό γάλα δεν συνιστάται πριν από την ηλικία του ενός έτους, ωστόσο άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι μπορούν να δίνονται μετά την ηλικία των έξι μηνών.
Επίσης, πιστεύεται ότι ο θηλασμός ενδεχομένως να προσφέρει κάποια προστασία από τις αλλεργίες, οπότε συνέχισε να θηλάζεις το μωρό σου όσο περισσότερο μπορείς, ειδικά εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών.
Πηγές
https://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db10.htm (Πρόσβαση στις 18 Δεκεμβρίου 2017)
Du Toit G, Sayre PH, Roberts G et al. Effect of avoidance on peanut allergy after early peanut introduction. N Engl J Med 2016, 374(15):1435-43.
Du Toit G, Roberts G, Sayre PH et al. Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. N Engl J Med 2015, 372(9):803-13.
Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C et al. Complementary feeding: A position paper by the European society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition (ESPGHAN) committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017, 64(1): 119-32.
Ierodiakonou D, Garcia-Larsen V, Logan A et al. Timing of allergenic food introduction to the infant diet and risk of allergic or autoimmune disease. A systematic review and meta-analysis. JAMA. 2016, 316(11):1181-92. doi:10.1001/jama.2016.12623.
Togias A, Cooper SF, Acebal ML et al. Addendum guidelines for the prevention of peanut allergy in the United States: Report of the national institute of allergy and infectious diseases-sponsored expert panel. J Allergy Clin Immunol 2017, 139(1):29-44.
Τελευταία αναθεώρηση: Δεκέμβριος 2017
Σχετικά άρθρα