Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα
Στα μωρά αρέσει να κοιμούνται, να τρώνε και ξανά από την αρχή. Έτσι δεν είναι; Μόνο που ο ύπνος, μερικές φορές, μπορεί να θέλει λίγη προσπάθεια. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Μπορείτε, όμως, να δοκιμάσετε τις συμβουλές για τον ύπνο που θα βρείτε στην παρακάτω λίστα και ίσως τελικά βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται και κατορθώσετε να ξεκουραστείτε κι εσείς λίγο.
- Καταλήξτε σε μια ρουτίνα ύπνου για την ημέρα και τη νύχτα. Δυνατό φως και δραστηριότητα στη διάρκεια της ημέρας, χαμηλός φωτισμός και μπάνιο το βράδυ. Με τον καιρό, το μωρό θα ξέρει τι να περιμένει.
- Προσπαθήστε να καθιερώσετε μια ρουτίνα ύπνου όταν το μωρό σας θα είναι περίπου τριών μηνών, αν δεν έχει ήδη γίνει κάτι τέτοιο.
- Ακολουθείτε τη ρουτίνα ύπνου του μωρού όσο το δυνατόν πιο πιστά. Για παράδειγμα, τάισμα, μπάνιο, παραμύθι και κρεβάτι, με την ίδια σειρά κάθε βράδυ. Για περισσότερες ιδέες, διαβάστε τις κορυφαίες συμβουλές μας για μια καλή ρουτίνα ύπνου.
- Κρατήστε τα θορυβώδη, διασκεδαστικά παιχνίδια για τη διάρκεια της ημέρας.
- Προσπαθήστε να μην υπερδιεγείρετε το μωρό σας το βράδυ. Μιλάτε χαμηλόφωνα και περιορίστε την επαφή με τα μάτια την ώρα του βραδινού ύπνου, ακόμα κι αν το μωρό ξυπνήσει για να παίξει.
- Προσπαθήστε να μην κάνετε απόλυτη ησυχία την ώρα που κοιμάται το μωρό. Παρότι η διαφοροποίηση μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι χρήσιμη, η απόλυτη ησυχία στο σπίτι μπορεί να κάνει το μωρό σας να κοιμάται ελαφριά όταν βρίσκεται οπουδήποτε αλλού.
- Προσπαθήστε να κάνετε το μωρό σας να συνηθίσει να κοιμάται όταν είστε έξω από νεαρή ηλικία. Έχει μπροστά του αρκετά χρόνια που θα κοιμάται μέσα στην ημέρα, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να μπορεί να κοιμάται όπου κι αν βρίσκεται.
- Πάρτε ένα δροσερό κάλυμμα που αναπνέει για τις περιπτώσεις που το μωρό σας θα κοιμηθεί στο καρότσι.
- Δοκιμάστε κάποιον λευκό ήχο. Λέγεται ότι θυμίζει στα μωρά το περιβάλλον της μήτρας και τα βοηθάει να χαλαρώσουν. Αναζητήστε εφαρμογές ή επισκεφτείτε το YouTube.
- Προσέξτε τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσετε για να κοιμίσετε το μωρό σας. Το λίκνισμα μπορεί να βοηθάει τώρα, σύντομα όμως το μωρό θα είναι πολύ πιο βαρύ και μπορεί να το περιμένει κάθε βράδυ.
- Δοκιμάστε να διακόψετε σταδιακά το λίκνισμα, πριν εδραιωθεί ο συσχετισμός του με τον ύπνο. Αντί για λίκνισμα, κάντε ένα ρυθμικό ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη και πείτε του «σσσς» για να κοιμηθεί. Όταν αυτό λειτουργήσει, την επόμενη φορά μειώστε τον αριθμό των χτυπημάτων και τα «σσσς». Με αυτή την προσέγγιση, στο τέλος θα μπορείτε να ακουμπήσετε το μωρό στο κρεβατάκι του και να φύγετε. Είναι μια ευκαιρία ώστε το μωρό να μάθει να ηρεμεί μόνο του.
- Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια νύστας του μωρού. Αν χασμουριέται, τεντώνεται ή τρίβει τα μάτια και τα αυτιά του, είναι πιθανόν μια καλή στιγμή για να προσπαθήσετε να το κοιμίσετε.
- Δοκιμάστε τα στόρια συσκότισης για τον βραδινό ύπνο.
- Κατανοήστε ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Αυτό που λειτουργεί για κάποιο μωρό μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιο άλλο.
- Αν τα πράγματα δυσκολέψουν υπερβολικά, ζητήστε βοήθεια. Θυμηθείτε ότι οι δυνάμεις σας έχουν όριο.
- Αν η έλλειψη ύπνου γίνει πρόβλημα, μιλήστε με έναν γιατρό.
- Δοκιμάστε να μοιράσετε τα γεύματα με τον σύντροφό σας ή να ζητήσετε βοήθεια από κάποια φίλη ή συγγενή, ώστε να μην ξυπνάτε μόνο εσείς τη νύχτα.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσλάβετε μια νοσοκόμα για τη νύχτα ή μια νταντά, αν χρειάζεστε ξεκούραση και δεν έχετε άλλη βοήθεια.
- Να θυμάστε ότι, κάποια στιγμή, το μωρό σας θα κοιμάται όλη τη νύχτα. Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.
Σχετικά άρθρα