Η Σωστή Διατροφή για τον Μητρικό Θηλασμό
Έχεις ακούσει πολλές και διαφορετικές διατροφικές συμβουλές για την περίοδο του θηλασμού! Να τρως για δυο, να μην τρως λάχανο, να πίνεις πολύ γάλα…. Τι είναι τελικά σωστό; Ποιες πρέπει να είναι οι διατροφικές σου συνήθειες κατά την περίοδο του θηλασμού;
Εάν δεν έχεις ακούσει ήδη «μην τρως κρεμμύδι ή σκόρδο γιατί θα χαλάσουν τη γεύση από το γάλα», «πίνε μπύρα για να κατεβάζεις γάλα», περίμενέ το. Αλλά μην δώσεις και πολλή βάση…
Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος εξαρτάται, πάνω από όλα, από την ποιότητα του θηλασμού από την πλευρά του μωρού. Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καταναλώνεις πολλές διαφορετικές τροφές, για να δίνεις πιο ιδιαίτερη γεύση στο γάλα σου και να συμμετέχεις έτσι στη γευστική αφύπνιση του παιδιού σου! Δεν χρειάζεται λοιπόν να είσαι τόσο αυστηρή με τη δίαιτά σου κατά τη διάρκεια του θηλασμού και πάνω από όλα βάλε τη λογική μπροστά κάθε φορά που κάποιος σου δίνει μία συμβουλή.
Ισορροπία σημαίνει ποικιλία!
Κατανάλωσε ποικιλία λαχανικών και φρούτων, κρεάτων και ψαριών, αμυλούχων τροφών και γαλακτοκομικών. Χωρίς, φυσικά, να ξεχνάς την απαραίτητη ημερήσια δόση σε λιπαρά. Φυσικά, σημαντικό είναι να αποφεύγεις το αλκοόλ.
Γενικά, φάε μέχρι να χορτάσεις και μην ακούς το μύθο που θέλει τις μαμάδες να τρώνε διπλάσιες ποσότητες όσο θηλάζουν. Απόλαυσε το φαγητό και μην έχεις άγχος με το βάρος σου. Η ενέργεια που θα ξοδέψεις κατά το θηλασμό θα σε βοηθήσει να βρεις σταδιακά τη γραμμή σου, χωρίς καν να χρειαστείς δίαιτα.
Μην ξεχνάς ότι σωστή διατροφή είναι αυτή που περιέχει σε επαρκή ποσότητα:
• Λαχανικά και φρούτα: σε κάθε γεύμα για τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τις φυτικές ίνες που είναι απαραίτητα για τη δύναμή σου! Όταν τα τρως ωμά, φρόντισε να είναι πολύ καλά πλυμένα.
• Αμυλούχες τροφές: ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης, όσπρια ή δημητριακά, για ενέργεια μεγάλης διάρκειας. Πρόσθεσέ τις σε κάθε γεύμα, σε μικρές ποσότητες.
• Πρωτεΐνες:. 2 μερίδες/ημέρα κρέας, ψάρι ή αβγά.
• Γαλακτοκομικά: 3 ή 4 μερίδες/ημέρα τυρί, γάλα, γιαούρτι για το ασβέστιο. Κάνει καλό στα κόκαλά σου, αλλά και στα κόκαλα του μωρού σου...
• Λιπαρά: είναι σημαντικό να ποικίλει η προέλευση τους (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και ψάρια), για τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 που είναι απαραίτητα για τη νευρολογική ανάπτυξη του μωρού.
• Ξηροί καρποί αποξηραμένα φρούτα: Δοκίμασε τα όπως το σύκο, αμύγδαλα, καρύδια για να λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες σε μαγνήσιο.
• Νερό: μην ξεχνάς να καταναλώνεις πολλά υγρά, τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα.
Χρήσιμα tips:
- Προτίμησε τροφές εποχής, που είναι γεμάτες θρεπτικές ουσίες.
- Μην ξεχνάς να τρως πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας, ώστε να μην επιτεθείς στα πατατάκια που έχεις 'ξεχασμένα' στο ντουλάπι σου όταν πεινάσεις!
- Μερικές ιδέες για snack!
• 1 μπάρα δημητριακών με 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
• 1 τοστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών
• 1-2 φρούτα κομμένα μαζί με 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
- Πίνε πολλά υγρά! Κατά προτίμηση νερό και ζεστά αφεψήματα από βότανα, όπως λουίζα, μάραθο ή γλυκάνισο που ενισχύουν την παραγωγή γάλακτος!
Προσοχή!
….Αλκοόλ. Το αλκοόλ περνά απευθείας στο γάλα και μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη του μωρού. Αν τύχει και πιεις ωστόσο, μην πανικοβληθείς. Γενικά καλό είναι να μην καταναλώνεις αλκοόλ εάν είναι πιθανό να θηλάσεις μέσα στο επόμενο δίωρο.
…Καφέ και τσάι. Περιόρισε όσο μπορείς την κατανάλωση καφέ σε 2 φλυτζάνια την ημέρα. Ιδιαίτερα τον πρώτο μήνα της ζωής του μωρού καλό είναι να αποφεύγεις άλλες πηγές καφεΐνης (π.χ. σοκολάτα, τσάι κτλ.) καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν στο μωρό νευρικότητα, αϋπνία, ή/και κολικούς.
…Φάρμακα. Να είσαι ιδιαιτέρως προσεκτική με την πρόσληψη αντιβιοτικών, αντιβηχικών, κορτικοειδών και γενικότερα φαρμάκων. Να ανατρέχεις πάντα στις οδηγίες χρήσεως των φαρμάκων και να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου, προτού πάρεις οποιοδήποτε φάρμακο.
Σχετικά άρθρα