Βιταμίνες και μεταλλικά άλατα
Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα είναι απαραίτητα για τη στήριξη του οργανισμού σου κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών. Το καθένα έχει το δικό του ρόλο και θα ωφελεί το μωρό σου μέσω του πλακούντα. Για να είσαι σίγουρη ότι λαμβάνεις τις ποσότητες που χρειάζεται, να τρως ισορροπημένα και με ποικιλία!Σε τι χρησιμεύουν οι βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα;
Οι βιταμίνες
- Η βιταμίνη A παίζει σπουδαίο ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων, στην όραση, στην ακεραιότητα του δέρματος και των βλεννογόνων, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχει στο γάλα, στο βούτυρο, στα αυγά, στο ψάρι και, με τη μορφή β-καροτίνης, στο σπανάκι, στις ντομάτες, στα καρότα, στα βερίκοκα, στο μάνγκο.
- Οι βιταμίνες της ομάδας B συμβάλλουν στο μεταβολισμό και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι καλύτερες πηγές είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Προσοχή: Οι αυστηρές χορτοφάγοι (που δεν τρώνε κανένα προϊόν ζωικής προέλευσης) μπορεί να αντιμετωπίσουν έλλειψη βιταμίνης Β12. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή όλων των κυττάρων του σώματος. Η έλλειψή της μπορεί να είναι βλαβερή κυρίως για τα κύτταρα που ανανεώνονται γρήγορα, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
- Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, προστατεύει τα κύτταρα, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Υπάρχει στα λαχανικά και στα φρούτα, κυρίως στα εσπεριδοειδή και στα ακτινίδια.
- Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη μεταλλοποίηση των οστών, βοηθώντας τη δέσμευση του ασβεστίου. Προσλαμβάνεται μέσω της τροφής (σολομός, σαρδέλα, συκώτι), όμως παράγεται και από το δέρμα με την επίδραση του ήλιου. Μην διστάσεις λοιπόν να παίρνεις καθαρό αέρα! Συχνά, τον έβδομο μήνα χορηγείται συστηματικά κάποιο συμπλήρωμα σε μορφή πόσιμης αμπούλας.
- Η βιταμίνη K βοηθά το αίμα να πήζει. Τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ.
Κάποια μεταλλικά άλατα και βιταμίνες είναι ευαίσθητα στο νερό, στον αέρα ή στο φως. Για να επωφελείσαι όσο το δυνατόν περισσότερο από τα διατροφικά πλεονεκτήματα των τροφίμων, κυρίως των φρούτων και των λαχανικών, πρέπει να τα καταναλώνεις γρήγορα και να προτιμάς τους ελαφρείς τρόπους μαγειρέματος, όπως τον ατμό.
Σχετικά άρθρα