Μπορώ να δώσω φρέσκο γάλα στο παιδί μου?
Πολλές φορές αυτή η ερώτηση τριγυρνά στο μυαλό μας. Ερχόμαστε σε δίλημμα για το αν το φρέσκο γάλα είναι καλό, ποια η αξία ενός ειδικά εμπλουτισμένου γάλατος για τα παιδιά, κτλ. Βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες στο διαδίκτυο που τις περισσότερες φορές είναι ανυπόστατες και στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Τι ισχύει τελικά;
Το γάλα είναι μια πλήρης τροφή ιδιαίτερα για το παιδί. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με άριστη απορρόφηση από τον οργανισμό, υδατάνθρακες (λακτόζη) αλλά και λιπαρά. Παράλληλα περιέχει ασβέστιο και φώσφορο που βοηθούν στην ανάπτυξη του σκελετού και τη λειτουργία των μυών. Φυσικά λοιπόν και το γάλα είναι απαραίτητο στη διατροφή των παιδιών και δεν ισχύουν οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω μας. Το αν είναι «φρέσκο», μακράς ή μικρής διάρκειας, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά τη διατροφική του αξία. Είναι απλά θέμα θερμικής επεξεργασίας που βοηθά στη συντήρησή του, η οποία όμως με βάση τις εξελίξεις στην τεχνολογία κρατάει αναλλοίωτα τα θρεπτικά του συστατικά. Η επιλογή λοιπόν για το αν μπορώ να δώσω φρέσκο γάλα στο παιδί μου ή μακράς διάρκειας ή σκέτο αγελαδινό ή ένα εμπλουτισμένο ειδικό παιδικό γάλα είναι καθαρά υπόθεση εξατομικευμένων διατροφικών αναγκών που έχει το κάθε παιδί.
Οι ανάγκες του σημερινού παιδιού είναι μεγάλες. Αναπτυξιακές, κινητικές, ενεργειακές, ψυχολογικές που ένα απλό αγελαδινό γάλα είναι δύσκολο να τις καλύψει αν παράλληλα και η συνολική διατροφή του παιδιού δεν είναι η πρέπουσα.
Τα εμπλουτισμένα παιδικά γάλατα είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν ιδανικά το αντίστοιχο στάδιο ανάπτυξης του παιδιού μετά τους πρώτους 6 μήνες. Ο σχεδιασμός τους δεν είναι τυχαίος. Υπάρχει τεράστια επιστημονική έρευνα και τεχνολογία πίσω τους. Οι διαφορές τους με το απλό αγελαδινό γάλα είναι τεράστιες και αυτό διότι έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που να ανταποκρίνονται στις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και σε γνώση που δεν υπήρχε μερικά χρόνια πριν. Για παράδειγμα, το αγελαδινό γάλα περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, το οποία είναι καλό να αποφεύγονται ακόμα και από μικρή ηλικία και να αντικαθίστανται από απαραίτητα ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά όπως τα φυτικά. Ένα ειδικά σχεδιασμένο παιδικό γάλα είναι εμπλουτισμένο με απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως το λινολεϊκό οξύ που συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Επίσης, ο οργανισμός του παιδιού έχει ανάγκη από σημαντικά μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και στην ομαλή πνευματική ανάπτυξη. Το αγελαδινό γάλα ή οποιοδήποτε άλλο ζωικό γάλα πχ κατσικίσιο δεν περιέχει σίδηρο, ενώ ένα ειδικά σχεδιασμένο παιδικό γάλα περιέχει σίδηρο σε κατάλληλη ποσότητα και σε ειδικά απορροφήσιμη μορφή από τον οργανισμό.
Τέλος ένα ειδικά σχεδιασμένο παιδικό γάλα περιέχει εκτός από τα βασικά και απαραίτητα συστατικά όπως ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο κ.α, περιέχει και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C που συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου, η βιταμίνη D για την απορρόφηση του ασβεστίου, και το Φυλλικό οξύ για τη καλή άμυνα του οργανισμού, στοιχεία που λείπουν ή είναι πολύ περιορισμένα στο απλό αγελαδινό γάλα.
Από τον Ιωσήφ Αλεξανδρίδη
Σχετικά άρθρα