8 τρόποι για να διαχειριστείτε την υπογονιμότητα
Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά μοναχική εμπειρία, παρότι αποτελεί ένα σχετικά κοινό πρόβλημα που επηρεάζει ένα στα οχτώ ζευγάρια στις ΗΠΑ και ένα στα τέσσερα ζευγάρια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πολλοί θα σας πουν ότι το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να χαλαρώσετε. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, αυτό είναι πολύ δύσκολο στην πράξη. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για τη διαχείριση της υπογονιμότητας. Θα σας βοηθήσουν σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, από τρόπους να αποδεχτείτε μια διάγνωση υπογονιμότητας μέχρι τρόπους να βρείτε ομάδες υποστήριξης για την υπογονιμότητα.
Αποδοχή της διάγνωσης υπογονιμότητας
Η υπογονιμότητα ορίζεται γενικά ως η αδυναμία σύλληψης μετά από ένα έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη. Μπορεί εσείς ή ο σύντροφός σας να διαγνωστείτε με υπογονιμότητα ως αποτέλεσμα κάποιας γνωστής αιτίας, όπως φραγμένες σάλπιγγες στη γυναίκα ή κακή ποιότητα σπέρματος στον άντρα. Ωστόσο, στο 25% των περιπτώσεων, η αιτία μπορεί να είναι άγνωστη. Η διαχείριση της ανεξήγητης υπογονιμότητας μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς δεν υπάρχει κάποιο προφανές πρόβλημα που μπορείτε να διορθώσετε. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστείτε μια διάγνωση υπογονιμότητας, είτε το μάθατε ξαφνικά είτε αρχίσατε να το καταλαβαίνετε σταδιακά μετά από μήνες ή χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών. Η προοπτική μιας θεραπείας γονιμότητας (αν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτήν), όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI), μπορεί να δώσει ελπίδα και ενδεχομένως περισσότερες απαντήσεις σε ορισμένα άτομα, ενώ άλλοι μπορεί να χρειάζονται χρόνο να το αποδεχτούν, μιας και δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο είχαν φανταστεί ότι θα ξεκινούσαν την οικογένειά τους. Αν αναρωτιέστε πότε χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας, ρίξτε μια ματιά στην πρακτική λίστα μας.
Πώς να διαχειριστείτε την κατάθλιψη που προκαλεί η υπογονιμότητα
Τα προβλήματα υπογονιμότητας μπορεί να έχουν τεράστιο συναισθηματικό αντίκτυπο τόσο σε εσάς όσο και στον σύντροφό σας. Για την ακρίβεια, οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με την υπογονιμότητα είναι παρόμοια με εκείνων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, καρδιοπάθεια ή HIV. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί μεταξύ άλλων μέσα από συναισθήματα απομόνωσης, ανικανότητας και θυμού. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε έτσι και γι’ αυτό θα πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να βιώσει αυτά τα συναισθήματα. Περνάτε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στη ζωή σας. Μην νιώθετε ενοχές επειδή αναστατωθήκατε όταν ακούσατε για την εγκυμοσύνη μιας άλλης γυναίκας ή επειδή δεν θέλετε να παρευρεθείτε στο baby shower της φίλης σας. Αν πιστεύετε ότι κάτι θα σας κάνει να νιώσετε χειρότερα για την κατάστασή σας, δεν είναι ντροπή να το αποφύγετε. Επίσης, μην ανησυχείτε για τις επιπτώσεις του άγχους, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι το άγχος δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Πείτε στους γύρω σας ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας
Παρότι είναι απολύτως κατανοητό αν το μόνο που θέλετε είναι να κουλουριαστείτε στον καναπέ σας τις ημέρες που δεν νιώθετε καλά, προσπαθήστε να μην απομονωθείτε εντελώς, καθώς αυτό μπορεί να αποτελέσει την αρχή ενός φαύλου κύκλου με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία σας. Αν μιλήσετε ανοιχτά στα κοντινά σας πρόσωπα για τα προβλήματα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζετε, μπορεί να ανακουφιστείτε καθώς θα έχετε τη δυνατότητα να εξηγήσετε τι περνάτε. Ωστόσο, δεν ξέρουν όλοι πώς να αντιμετωπίσουν αυτά τα νέα. Κάποιοι μπορεί να πουν το λάθος πράγμα ή να αποφύγουν εντελώς τη συζήτηση. Αν επιλέξετε να μοιραστείτε με κάποιον τα προβλήματα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζετε, εξηγήστε του τι μπορεί να κάνει για να σας στηρίξει. Μπορεί να θέλετε απλά να ακούσετε ότι σας αγαπά, να σας στείλει μια κάρτα για καλή τύχη ή να συμφωνήσει ότι δεν θα σας δίνει συμβουλές αν δεν το ζητήσετε. Μπορείτε να του πείτε αν θέλετε να επικοινωνεί μαζί σας για να μαθαίνει νέα σας ή αν προτιμάτε να τον ενημερώνετε εσείς για τις όποιες εξελίξεις.
Αναζητήστε υποστήριξη για την υπογονιμότητα
Παρότι οι φίλοι και η οικογένειά σας θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να σας υποστηρίξουν στη διαχείριση της υπογονιμότητας, κανείς δεν είναι σε θέση να καταλάβει πραγματικά τι περνάτε στο ταξίδι της γονιμότητας παρά μόνο αν το έχει βιώσει και ο ίδιος. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να αποκτήσετε ένα δίκτυο στήριξης. Ίσως ανακαλύψετε ότι έχετε φίλες που επίσης προσπαθούν απεγνωσμένα να μείνουν έγκυες χωρίς επιτυχία. Αν μιλήσετε ανοιχτά για τα προβλήματα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζετε, μπορεί να τις παρακινήσετε να κάνουν κι εκείνες το ίδιο. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε κάποια ομάδα υποστήριξης για την υπογονιμότητα. Οι ομάδες αυτές συνήθως λειτουργούν από φιλανθρωπικές οργανώσεις για τη γονιμότητα και μπορεί να βρείτε εκδηλώσεις και συναντήσεις στην περιοχή σας. Μπορεί επίσης να παρέχουν κάποια γραμμή υποστήριξης για την υπογονιμότητα που μπορείτε να καλέσετε. Για διαδικτυακή υποστήριξη, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση με το hashtag #TTCcommunity στο Instagram ή το Facebook και θα βρείτε εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιεύσεις από άλλα άτομα που επίσης προσπαθούν να συλλάβουν (TTC). Απλά και μόνο γνωρίζοντας ότι δεν είστε μόνη, θα αισθανθείτε τεράστια παρηγοριά. Τέλος, αν έχετε ξεκινήσει κάποια θεραπεία γονιμότητας, είναι πιθανό η κλινική γονιμότητας που έχετε επισκεφθεί να προσφέρει συμβουλευτική γύρω από τη γονιμότητα στο πλαίσιο των υπηρεσιών της. Ένας επαγγελματίας σύμβουλος γονιμότητας θα μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και θα σας προσφέρει συμβουλές σχετικά με το πώς να διαχειριστείτε την κατάθλιψη και το άγχος που προκαλεί η υπογονιμότητα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μόνη ή με τον σύντροφό σας.
Διαφυλάξτε τη σχέση σας
Οι συνεχείς και ανεπιτυχείς προσπάθειες για την απόκτηση ενός μωρού μπορούν να καταπονήσουν ακόμη και τις πιο δυνατές σχέσεις. Μπορεί το σεξ να μοιάζει περισσότερο με αγγαρεία, να υποπίπτετε σε ένα «παιχνίδι» επίρριψης ευθυνών ή να υπάρχουν αισθήματα ενοχής ή διαφορές στη διαχείριση της υπογονιμότητας. Προσπαθήστε να περνάτε κάποιες ημέρες χωρίς να συζητάτε το θέμα της υπογονιμότητας και να διασκεδάζετε με τον σύντροφό σας, βγαίνοντας π.χ. σε ρομαντικά ραντεβού για να διατηρήσετε ζωντανό τον έρωτά σας και να ξαναθυμηθείτε τι αγαπάτε ο ένας στον άλλο. Μην ξεχνάτε ότι, παρόλο που η γυναίκα είναι εκείνη που υποβάλλεται στην πλειοψηφία των εξετάσεων και των θεραπειών, η εμπειρία αυτή αφορά και τους δύο. Στραφείτε ο ένας στον άλλον για υποστήριξη και πείτε στον σύντροφό σας τι μπορεί να κάνει για να σας βοηθήσει, είτε αυτό είναι μια αγκαλιά είτε να απορρίψει κάποια πρόσκληση σε οικογενειακή συγκέντρωση με πολλά παιδιά. Μην περιμένετε από τον σύντροφό σας να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο όπως εσείς. Ο καθένας είναι διαφορετικός. Δείξτε θάρρος και μοιραστείτε τους φόβους σας, ακόμα και τους μεγαλύτερους, όπως για παράδειγμα ότι ο σύντροφός σας θα σας εγκαταλείψει αν το πρόβλημα υπογονιμότητας είναι δικό σας. Αν θέλετε, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο γονιμότητας για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ορισμένους από αυτούς τους φόβους.
Ασκηθείτε για καλύτερη γονιμότητα και καλύτερη ψυχική υγεία
Η άσκηση, εκτός του ότι διατηρεί εσάς και τον σύντροφό σας σε καλή φυσική κατάσταση για την προσπάθεια σύλληψης που κάνετε, συμβάλλει επίσης σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας σας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της υπογονιμότητας. Και αυτό γιατί η άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών άγχους στο σώμα σας, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, ενώ παράλληλα απελευθερώνει ενδορφίνες, ή αλλιώς «ορμόνες της χαράς», το φυσικό «φάρμακο» του σώματός σας για βελτίωση της διάθεσης. Προσέξτε όμως να μην το παρακάνετε, καθώς τα επίπεδα βάρους που κυμαίνονται κάτω του φυσιολογικού μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα, όπως και το υπερβολικό βάρος. Αν έχετε ξεκινήσει θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να μειώσετε την αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή αναπαραγωγικών ορμονών. Αντ’ αυτού, μπορείτε να επιδίδεστε στη γιόγκα για ενίσχυση της γονιμότητας ή σε χαλαρούς περιπάτους. Μπορείτε, επίσης, να ακούσετε ένα podcast σχετικά με τη γονιμότητα ή απλά να έρθετε σε επαφή με τη φύση και το περιβάλλον γύρω σας. Αν δεν είστε σίγουρη για το ποια και πόση άσκηση θα πρέπει να κάνετε, συζητήστε το θέμα με τον γιατρό σας.
Νιώστε ότι έχετε τον έλεγχο ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή που ενισχύει τις πιθανότητες σύλληψης
Η υπογονιμότητα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. Ωστόσο, ένας τομέας στον οποίο μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο είναι οι τροφές που καταναλώνετε. Μια θρεπτική διατροφή που ενισχύει τις πιθανότητες σύλληψης, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, υγιή λιπαρά, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, είναι πιθανό να ενισχύσει τη γονιμότητά σας, προσφέροντάς σας παράλληλα τη δύναμη που πηγάζει από τη γνώση ότι κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να ενισχύσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Είναι πιθανό να νιώσετε και σωματικά καλύτερα, καθώς το σώμα σας θα λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για μια υγιή σύλληψη.
Προσπαθήστε να μην πάθετε εμμονή με το θέμα της εγκυμοσύνης
Η υπογονιμότητα είναι ένα θέμα που μπορεί να σας επηρεάσει σε πολλαπλά επίπεδα. Προσπαθήστε να μην της επιτρέψετε να πάρει τον έλεγχο της ζωής σας. Όταν νιώθετε ότι η επιθυμία σας να αποκτήσετε ένα μωρό δεν φαίνεται να υλοποιείται, ίσως αισθανθείτε καλύτερα αν κάνετε κάτι διαφορετικό: αποκτήστε ένα νέο χόμπι, ανακαινίστε το σπίτι σας ή κάντε ένα ταξίδι. Ένα διάλειμμα μπορεί να σας βοηθήσει να ανασυνταχθείτε ή ακόμα και να αποτελέσει ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη που θα βελτιώσει τη ζωή σας. Αν, ωστόσο, ανησυχείτε ότι χάνετε πολύτιμο χρόνο, καθώς η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία, μιλήστε με τον γιατρό σας. Πάνω απ’ όλα, προσπαθήστε να θυμάστε ότι αυτή η εξαιρετικά δύσκολη περίοδος θα περάσει, ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει το ταξίδι της γονιμότητας για εσάς. Δεν θα κρατήσει για πάντα.
Σχετικά άρθρα