7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μείνετε έγκυος πιο γρήγορα
Πόσο γρήγορα μπορείτε να μείνετε έγκυος; Ίσως προσπαθείτε να κάνετε μωρό σε σχετικά μεγαλύτερη ηλικία ή απλά είστε ανυπόμονη. Η αλήθεια είναι ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Η σύλληψη εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, η γενική κατάσταση υγείας (π.χ. το βάρος) και η αναπαραγωγική υγεία του ζευγαριού, όπως και από τη συχνότητα με την οποία κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη. Και παρότι δεν υπάρχει καμία μαγική λύση για μια γρήγορη εγκυμοσύνη (στην πραγματικότητα, μια υγιής γυναίκα 30 ετών έχει μόλις 20% πιθανότητες να μείνει έγκυος κάθε μήνα), οι συμβουλές μας για τη σύλληψη μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.
Σταματήστε την ορμονική αντισύλληψη όσο το δυνατόν πιο άμεσα
Στόχος της αντισύλληψης είναι να αποτρέψει μια πιθανή εγκυμοσύνη. Ορισμένες μορφές αντισύλληψης, όπως π.χ. το προφυλακτικό, το διάφραγμα, το σπιράλ και ο φυσικός οικογενειακός προγραμματισμός (γνωστός και ως περιοδική αποχή), δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γονιμότητας. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε ορμονική αντισύλληψη, δηλ. συνθετικές ορμόνες που εμποδίζουν το γυναικείο σώμα να συλλάβει, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες από τη στιγμή που θα σταματήσετε μέχρι ο έμμηνος κύκλος σας να επανέλθει στον φυσιολογικό ρυθμό του (και τουλάχιστον 10 μήνες, αν κάνετε ενέσεις αντισύλληψης). Γι’ αυτό, στην κορυφή της λίστας με τις συμβουλές για τη σύλληψη είναι η έγκαιρη διακοπή της ορμονικής αντισύλληψης, ειδικά αν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί σε σχετικά μεγαλύτερη ηλικία. Αν δεν είστε σίγουρη για τις πιθανές επιπτώσεις της μεθόδου αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε, ή πότε και πώς είναι καλύτερο να σταματήσετε, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Παρακολουθήστε και καταγράψτε τον έμμηνο κύκλο σας
Ανεξάρτητα από το αν θέλετε να ακολουθήσετε μια πιο δομημένη ή πιο χαλαρή προσέγγιση στην προσπάθειά σας να μείνετε έγκυος, θα σας φανεί χρήσιμο να γνωρίζετε την πορεία του έμμηνου κύκλου σας. Οι πιο γόνιμες ημέρες είναι αμέσως πριν ή αμέσως μετά την ωορρηξία (όταν το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη). Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, την 14η ημέρα ενός μέσου κύκλου 28 ημερών. Έτσι, έχοντας μια ιδέα για το πότε είναι πιθανό να έχετε ωορρηξία, θα μπορούσατε να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε πιο γρήγορα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο έμμηνος κύκλος δεν διαρκεί 28 ημέρες σε όλες τις γυναίκες και ότι, σε κάθε περίπτωση, οι γόνιμες ημέρες σας μπορεί να διαφέρουν από μήνα σε μήνα. Δείτε τη μηχανή υπολογισμού ωορρηξίας για να υπολογίσετε τις γόνιμες ημέρες σας.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε έναν προγεννητικό έλεγχο
Αν έχετε κάποια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας, όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή σας ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ή ανησυχείτε για τυχόν ανωμαλίες στον κύκλο σας, ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνετε έναν προγεννητικό έλεγχο πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος, έτσι ώστε να μπορέσει να σας συστήσει τυχόν κατάλληλη αγωγή. Αν και λογικά δεν επηρεάζει το πόσο γρήγορα μπορείτε να μείνετε έγκυος, αν πάσχετε από διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, είναι πιθανό να χρειάζεστε κάποια επιπλέον φροντίδα και γι’ αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Αποκτήστε υγιές βάρος για την εγκυμοσύνη
Το βάρος σας, πέρα από τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην εξέλιξη και την ανάπτυξη του μωρού σας, μπορεί να επηρεάσει και τη γονιμότητά σας. Γι’ αυτό, βάλτε τα δυνατά σας να είστε σε ένα υγιές βάρος για την εγκυμοσύνη - ούτε ελλιποβαρής, αλλά ούτε και υπέρβαρη. Ο ιδανικός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) για τη σύλληψη κυμαίνεται στο 18,5-24,9. Υπολογίστε τον δικό σας δείκτη και, αν είναι απαραίτητο, κάντε αλλαγές στη διατροφή και την άσκησή σας, ώστε το σώμα σας να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για τη σύλληψη και μετά. Οι άνδρες, επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός ΔΜΣ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος. Και μην ξεχνάτε να ζυγίζεστε μόλις ξεκινήσει η εγκυμοσύνη, καθώς η πρόσληψη του κατάλληλου βάρους όσο είστε έγκυος μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες το μωρό να είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο. Δείτε το άρθρο συμβουλές βελτίωσης της διατροφής και του τρόπου ζωής σας που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε ένα υγιές βάρος.
Αποκτήστε ή διατηρήστε μια καλή φυσική κατάσταση για την εγκυμοσύνη με ήπια άσκηση
Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα και να βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Αν ήδη γυμνάζεστε τακτικά, συνεχίστε! Αν όχι, αποκτήστε καλή φυσική κατάσταση για την εγκυμοσύνη κάνοντας έως και 150 λεπτά ήπιας αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, όπως κολύμβηση, γρήγορο περπάτημα ή χορό, καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα, όπως πιλάτες, γιόγκα, γυμναστική με λάστιχα ή βάρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες που ασκούνται πολύ εντατικά μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη γονιμότητά τους, όπως ανωμαλίες ή διακοπή του έμμηνου κύκλου, και ίσως είναι σκόπιμο να μειώσουν τα επίπεδα άσκησής τους πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες.
Αποκτήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες
Ξέρατε ότι η διατροφή σας μπορεί να έχει αντίκτυπο στις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος; Στην πραγματικότητα, μια θρεπτική διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και γεμάτη βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, είναι πιθανό να ενισχύσει τη γονιμότητα τόσο της γυναίκας όσο και του άντρα. Μάθετε πώς και βρείτε συμβουλές για τη σύλληψη για άντρες στο άρθρο. Μην ξεχνάτε να παίρνετε συμπλήρωμα πολυβιταμινών/μεταλλικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου φυλλικού οξέος, καθώς οι έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και να υποστηρίξει ένα αναπτυσσόμενο μωρό αμέσως μετά τη σύλληψη.
Σταματήστε να κάνετε χρήση ουσιών, να καπνίζετε και να πίνετε αλκοόλ, και μειώστε την καφεΐνη
Πολλές παράνομες και ορισμένες συνταγογραφούμενες ουσίες μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα, αλλά και να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνεπώς, αν εσείς ή ο σύντροφός σας κάνετε χρήση τέτοιων ουσιών, θα πρέπει να σταματήσετε άμεσα ή, στην περίπτωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει και για το κάπνισμα. Καλό θα ήταν εσείς και ο σύντροφός σας να το κόψετε. Η κατανάλωση αλκοόλ επίσης συνδέεται με τη μειωμένη γονιμότητα σε άντρες και γυναίκες, καθώς και με προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Επομένως, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε εσείς και ο σύντροφός σας είναι να σταματήσετε να καταναλώνετε αλκοόλ. Αν πάλι έχετε εθισμό στην καφεΐνη, μειώστε την το πολύ σε 200 mg ημερησίως, το οποίο αντιστοιχεί σε δύο κούπες καφέ, τέσσερα φλιτζάνια τσαγιού ή πέντε κουτάκια κόκα κόλα, καθώς η καφεΐνη έχει συσχετιστεί με τη στειρότητα, ενώ επηρεάζει και την υγεία του μωρού σας. Στην πραγματικότητα, τα ζαχαρούχα ποτά, είτε περιέχουν καφεΐνη είτε όχι, έχουν συνδεθεί με τη μειωμένη γονιμότητα στις γυναίκες, επομένως είναι προτιμότερο να τα περιορίσετε σε μία φορά την εβδομάδα ή να τα αποφύγετε εντελώς. Αν ανησυχείτε επειδή θεωρείτε ότι προσπαθείτε πολύ καιρό να συλλάβετε και αναρωτιέστε ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα, διαβάστε το άρθρο μας Πότε να επισκεφτείτε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας και τι να περιμένετε.
Σχετικά άρθρα