Στην Ελλάδα, 1 στα 7 ζευγάρια δυσκολεύεται να συλλάβει και 1 στα 10 καταφεύγει σε κάποια μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΙΥΑ). Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, λέγοντάς σου ότι δεν είσαι η μόνη που ίσως αντιμετωπίζεις αυτό το πρόβλημα. Και ας συνεχίσουμε με μερικές συμβουλές για να αυξήσεις τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και λύσεις για την πιθανή υπογονιμότητα.
Αύξησε τις πιθανότητές σου να μείνεις έγκυος
Το ότι καθυστερεί η εγκυμοσύνη σου δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν μπορείς να συλλάβεις. Πρέπει όμως να ηρεμήσεις, γιατί μπορεί ο διακαής πόθος ή ο φόβος μιας εγκυμοσύνης, να σε μπλοκάρει. Δείξε υπομονή, χαλάρωσε, μελέτησε τις πιθανότητες και πάρε τις με το μέρος σου!
Ωορρηξία, ο απόλυτός σου σύμμαχος!
Η γονιμοποίηση συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, θεωρητικά δηλαδή τη 14η μέρα του κύκλου σου. Οι πιθανότητες είναι αυξημένες ωστόσο, από τη 12η έως τη 16η μέρα από την πρώτη μέρα της περιόδου, δηλαδή δύο μέρες πριν και μετά την ημέρα της ωορρηξίας.
Μπορείς να υπολογίσεις τις γόνιμες μέρες σου με τη βοήθεια του εργαλείου μας «Ημερολόγιο ωορρηξίας».
Άλλη τεχνική που βοηθά να εντοπίσεις την ημερομηνία ωορρηξίας, είναι αυτή της θερμομέτρησης. Μετά την ωορρηξία, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνει κατά λίγα δέκατα. Μέτρησε τη θερμοκρασία σου κάθε πρωί, την ίδια ώρα και δημιούργησε μία καμπύλη. Έτσι, εφόσον ο κύκλος σου είναι σταθερός, θα έχεις μία καλή ένδειξη για την εξέλιξή του.
Μην ξεχνάς ότι πιο πρακτικά και αξιόπιστα είναι τα τεστ ωορρηξίας που διατίθενται σε φαρμακεία και σου επιτρέπουν να γνωρίζεις μία με δύο ημέρες νωρίτερα τη στιγμή της ωορρηξίας.
Χρήσιμα tips για μια σίγουρη εγκυμοσύνη!
Πότε να μιλήσεις στο γιατρό σου;
Εάν είσαι κάτω από 35 ετών και προσπαθείς να μείνεις έγκυος εδώ και 10 με 12 μήνες, ίσως να έχει έρθει η ώρα να συμβουλευτείς το γυναικολόγο σου. Εάν είσαι άνω των 35, είναι καλό να απευθυνθείς συντομότερα, γύρω στον 6ο με 8ο μήνα προσπαθειών, γιατί το ποσοστό επιτυχίας των ΙΥΑ μειώνεται λίγο όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας. Επίσης, αν είσαι υπέρβαρη, έχεις ακανόνιστο κύκλο ή κάποιο άλλο γυναικολογικό πρόβλημα πρέπει να κανονίσεις συνάντηση με το γιατρό σου.
Από το πρώτο ραντεβού για την υπογονιμότητα, ο γιατρός κάνει έναν πλήρη έλεγχο και στους δύο συντρόφους, για να καθορίσει την πηγή του προβλήματος. Μπορεί να σου γράψει συμπληρωματικές εξετάσεις όπως επίπεδα ορμονών, υπερηχογράφημα, υστεροσαλπιγγογραφία (ακτινολογική εξέταση της μήτρας και των σαλπίγγων μέσω του κόλπου) για τη γυναίκα, σπερμοδιάγραμμα για τον άντρα.
Οι διαφορετικές μέθοδοι ΙΥΑ (Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής)
Εάν εντοπιστούν σημάδια υπογονιμότητας, επιλέγεται συνήθως μία από τις δύο βασικές μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
- Η σπερματέγχυση: Τοποθετούνται σπερματοζωάρια μέσα στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας, προκειμένου να διευκολυνθεί η γονιμοποίηση. Πραγματοποιείται με το σπέρμα του συντρόφου ή με σπέρμα δότη (σε περίπτωση στειρότητας του άνδρα).
- Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το ωάριο γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο σε εργαστηριακές συνθήκες και στη συνέχεια τα έμβρυα που σχηματίζονται, μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας. Πάνω από 30 χρόνια μετά την πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση, η τεχνική αυτή έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Οι πρόοδοι που έχουν πραγματοποιηθεί, επιτρέπουν σήμερα σε όλο και περισσότερα ζευγάρια να γίνουν γονείς. Σε κάθε κύκλο, η γυναίκα έχει περίπου 23% πιθανότητες να μείνει έγκυος μετά από μία κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση. Παρόλο που τα ποσοστά επιτυχίας είναι ενθαρρυντικά, οι θεραπείες αυτές είναι επιβαρυντικές τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Πρόκειται για μία πραγματική δοκιμασία που τα ζευγάρια πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί.
Σχετικά άρθρα