Πότε να επισκεφτείτε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας
Γιατί δεν μπορώ να μείνω έγκυος; Είστε έτοιμη να ξεκινήσετε ή να μεγαλώσετε την οικογένειά σας, αλλά κάθε μήνα έχετε αρνητικό αποτέλεσμα. Η εμπειρία αυτή μπορεί να είναι αποκαρδιωτική και, πολλές φορές, προκαλεί μεγάλη θλίψη. Προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Αν, ωστόσο, προσπαθείτε εδώ και καιρό και αναρωτιέστε πότε χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας, διαβάστε τον πρακτικό οδηγό μας για να μάθετε πότε να ξεκινήσετε να εξετάζετε το ενδεχόμενο λήψης θεραπείας γονιμότητας και τι να περιμένετε στη συνέχεια.
Το πότε χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας ίσως εξαρτάται από την ηλικία και την υγεία σας
Για τις υγιείς γυναίκες ηλικίας έως 35 ετών, οι ειδικοί συστήνουν να περιμένουν έναν χρόνο πριν αναζητήσουν περαιτέρω βοήθεια από τον γιατρό τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 84% των ζευγαριών συλλαμβάνουν κατά τη διάρκεια ενός έτους, κατά το οποίο κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη ανά δύο ή τρεις ημέρες. Ωστόσο, η γονιμότητα των γυναικών μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό, αν είστε άνω των 36 ετών ή πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε προβλήματα γονιμότητας, ίσως είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό πιο νωρίς. Αν έχετε σχέση, είναι πάντα καλή ιδέα να συζητήσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας μαζί με τον σύντροφό σας. Και αυτό όχι μόνο γιατί θα προετοιμαστείτε καλύτερα για το τι θα ακολουθήσει στην κοινή σας πορεία στο θέμα της γονιμότητας, αλλά και γιατί οποιοσδήποτε από τους δύο μπορεί να έχει προβλήματα γονιμότητας.
Η πρώτη συζήτηση για θέματα γονιμότητας
Μπορείτε να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας και να ρωτήσετε γιατί δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος ή να επικοινωνήσετε απευθείας με κάποια κλινική γονιμότητας. Όποιον δρόμο και αν ακολουθήσετε ως προς τη συμβουλευτική και την πιθανή θεραπεία γονιμότητας, θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση για τη διερεύνηση των πιθανών λόγων για τους οποίους δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος. Η αξιολόγηση αυτή θα καλύπτει πιθανότατα θέματα όπως αν έχετε μείνει έγκυος στο παρελθόν ή αν είχατε αποβολές, πόσο καιρό προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, πόσο συχνά κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη, αν χρησιμοποιούσατε κάποια μέθοδο αντισύλληψης και ποια, το ιατρικό ιστορικό σας, τυχόν φαρμακευτική αγωγή, τη διατροφή σας, τον τρόπο ζωής σας και τον δείκτη μάζας σώματός σας (ΔΜΣ). Μπορεί, επίσης, να σας δοθούν συμβουλές για αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας προκειμένου ενισχύσετε τη γονιμότητά σας.
Εξετάσεις για προβλήματα γονιμότητας
Μετά την αρχική συζήτηση για θέματα γονιμότητας, το επόμενο βήμα είναι να διερευνήσετε περαιτέρω τις πιθανές αιτίες για να δείτε γιατί δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος. Μπορεί να κάνετε μια γενική κλινική εξέταση και να σας παραπέμψουν για εξετάσεις γονιμότητας, οι οποίες περιλαμβάνουν αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο των επιπέδων των ορμονών και υπερηχογραφήματα για τον έλεγχο των ωοθηκών και των σαλπίγγων αν είστε γυναίκα ή ανάλυση σπέρματος αν είστε άντρας. Επειδή αυτές οι εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν χρόνο και να πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένες ημέρες του έμμηνου κύκλου σας, είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένη και να αναζητήσετε συμβουλές γονιμότητας εγκαίρως.
Κατανόηση και διαχείριση μιας διάγνωσης υπογονιμότητας
Αν προσπαθείτε να συλλάβετε για τουλάχιστον έναν χρόνο χωρίς επιτυχία, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψει μια διάγνωση υπογονιμότητας για εσάς ή/και τον σύντροφό σας. Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε κάποια γνωστή αιτία, π.χ. ακανόνιστη ωορρηξία, φραγμένες ή κατεστραμμένες σάλπιγγες, ενδομητρίωση ή κακή ποιότητα σπέρματος. Ωστόσο, στο 25% των περιπτώσεων, ο λόγος της υπογονιμότητας είναι άγνωστος. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και ως ανεξήγητη υπογονιμότητα και μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικό. Διαβάστε τον οδηγό μας για τη Διαχείριση της υπογονιμότητας για περισσότερες πληροφορίες. Όσο αποκαρδιωτικά και αν είναι τα προβλήματα γονιμότητας, προσπαθήστε να μην χάσετε το κουράγιο σας. Το 85-90% των περιπτώσεων υπογονιμότητας είναι αντιμετωπίσιμες μέσω φαρμακευτικής αγωγής, χειρουργικής επέμβασης ή άλλου είδους θεραπείας.
Εξερεύνηση λύσεων γονιμότητας και θεραπεία
Ο ειδικός σε θέματα γονιμότητας θα σας καθοδηγήσει σύμφωνα με τη δική σας, μοναδική κατάσταση και τις ανάγκες σας, και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιες λύσεις γονιμότητας μπορεί να είναι οι καλύτερες για εσάς. Οι πιθανές λύσεις μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI), ή έναν συνδυασμό θεραπειών. Η θεραπεία γονιμότητας μπορεί να είναι ένα μακρόχρονο και εξαντλητικό ταξίδι τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Μπορεί επίσης να είναι μια δαπανηρή διαδικασία, ανάλογα με το πού κάνετε τη θεραπεία. Η υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες, τις ομάδες υποστήριξης και τους ειδικούς γονιμότητας που σας παρακολουθούν μπορεί να σας βοηθήσει στην όλη διαδικασία. Επίσης, μην ξεχνάτε να φροντίζετε περισσότερο τον εαυτό σας, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να είστε στην καλύτερη δυνατή ψυχολογική και σωματική κατάσταση για τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη.
Εναλλακτικοί τρόποι για να γίνετε γονείς
Ανάλογα με τη διάγνωσή σας, το πώς αισθάνεστε για την προτεινόμενη θεραπεία γονιμότητας, καθώς και τις πιθανές ψυχολογικές και οικονομικές προεκτάσεις αυτής, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε ένα παιδί. Αυτό μπορεί να σημαίνει δωρεά ωαρίων ή σπέρματος από κάποιον δότη, παρένθετη μητρότητα (όπου μια παρένθετη μητέρα κυοφορεί και γεννά το μωρό σας) ή υιοθεσία. Μπορεί όμως και να μην θέλετε να σκεφτείτε καμία από αυτές τις επιλογές. Ό,τι και αν αποφασίσετε, η φροντίδα και η υποστήριξη από τους γύρω σας θα είναι μια πολύτιμη σανίδα σωτηρίας που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επόμενα βήματα για εσάς και την οικογένειά σας.
Σχετικά άρθρα