Η τακτική, συνεπής καθημερινή δραστηριότητα είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του νηπίου σου. Το κινητικό παιχνίδι, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο, του δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τον κόσμο, να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες και να παραμείνει υγιές. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η τακτική φυσική δραστηριότητα, και η αδράνεια για μικρά μόνο χρονικά διαστήματα, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αποφυγή της παχυσαρκίας στο μέλλον.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι μόνο ένα στα πέντε δίχρονα παίζει έξω σε καθημερινή βάση όταν βρίσκεται στο σπίτι. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα δίχρονα νήπια περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους (περίπου το 85%) σε ήρεμου τύπου δραστηριότητες που δεν απαιτούν ιδιαίτερη κίνηση, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες δραστηριότητας για την ηλικία τους.
Ώρα για παιχνίδι
Η μοναδική ώρα που τα νήπια θα πρέπει να παραμένουν αδρανή για περισσότερο από μία ώρα είναι όταν κοιμούνται. Πολλές χώρες συστήνουν τρεις ώρες φυσικής δραστηριότητας για τα νήπια κάθε μέρα. Η δραστηριότητα αυτή θα πρέπει να είναι κατανεμημένη μέσα στην ημέρα. Για νήπια που περπατούν, περιλαμβάνει «ελαφρού τύπου» δραστηριότητες όπως παραμονή σε όρθια στάση, μετακίνηση και ρολάρισμα του σώματος, καθώς και πιο ενεργητικές ασχολίες όπως αναπήδηση, τρέξιμο και άλματα.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο τύπος εξοπλισμού παιχνιδιού που χρησιμοποιεί το παιδί σου μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο δραστηριότητάς του. Όταν τα μικρά παιδιά έχουν πρόσβαση σε αρκετό χώρο και κατάλληλο εξοπλισμό, έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο δραστήρια. Αν περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο σπίτι, ή παίζουν μόνο με παιχνίδια όπως κούνιες και παιχνίδια ίππευσης, καταλήγουν να είναι λιγότερο δραστήρια. Τώρα που το μικρό σου νιώθει κατά πάσα πιθανότητα ότι πατάει πιο γερά στα πόδια του, ενθάρρυνέ το να παίζει και με εξοπλισμό αλμάτων και με επιδαπέδια παιχνίδια, όπως κουτσό, εκτός από τις συνηθισμένες κούνιες και τσουλήθρες.
Δραστηριοποιηθείτε παρέα
Είσαι το πρότυπο του νηπίου σου, γι’ αυτό απολαύστε τη φυσική δραστηριότητα παρέα. Δεν χρειάζεται ακριβός εξοπλισμός. Μια πρόσφατη μελέτη κατέδειξε τη σημασία της βόλτας στη φύση—κατεβείτε λόφους, παίξτε στο γρασίδι ή κάντε έναν απλό περίπατο αντί να χρησιμοποιήσετε το καρότσι.
Αν πιστεύεις ότι το νήπιό σου περνάει υπερβολικά πολύ χρόνο ακίνητο, τώρα είναι η ώρα να προβείτε σε αλλαγές στην καθημερινή του ρουτίνα. Η ηλικία των 18 έως 24 μηνών είναι μια καλή εποχή να αναλάβεις δράση και να αυξήσεις τα επίπεδα δραστηριότητας του νηπίου σου. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ καθιστικής συμπεριφοράς στη νηπιακή ηλικία και παχυσαρκίας στη σχολική ηλικία, επομένως βγείτε έξω, κινηθείτε και παραμείνετε υγιείς.
Πηγές
Downing KL Hnatiuk JA, Hinkley T, et al. Interventions to reduce sedentary behaviour in 0-5-year-olds: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Br J Sports Med 2018, 52(5):314-21.
Gubbels JS, Van Kann DH, Jansen MW. 2012 Play equipment, physical activity opportunities and children’s activity levels at childcare. J Environ Public Health 2012,
doi: 10.1155/2012/326520.
Gubbels JS, Van Kann DH, Cardon G, et al. Activating childcare environments for all children: the importance of children’s individual needs. Int J Environ Res Public Health 2018, 15(7):1400. doi: 10.3390/ijerph15071400.
Kuzik N and Carson V. The association between physical activity, sedentary behavior, sleep, and body mass index z-scores in different settings among toddlers and preschoolers. BMC Pediatr 2016, 16:100. doi: 10.1186/s12887-016-0642-6.
Wijtzes AI, Kooijman MN, Kiefte-de Jong JC, et al. Correlates of physical activity in 2-year-old toddlers: The Generation R Study. J Pediatr 2013, 163(3):791-9.
https://www.nhs.uk/live-well/exercise/physical-activity-guidelines-chil… (Προσπελάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2018)
Τελευταία αναθεώρηση: Οκτώβριος 2018
Σχετικά άρθρα