Έξυπνος οδηγός σνακ
Προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά και θερμίδες, το παιδάκι σου μπορεί να χρειάζεται να καταναλώνει σνακ μεταξύ των κυρίως γευμάτων του. Δες τα σνακ ως «μικρογεύματα» που θα του προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία μιας ισορροπημένης διατροφής.
Παρ’ όλο που μπορεί να συνδέεις τα σνακ με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και αλάτι, όπως αυτά που καταναλώνουν συνήθως οι ενήλικες, στην πραγματικότητα μπορούν να είναι κάτι καλό για τα παιδιά νηπιακής ηλικίας, εφόσον δοθούν σωστά. Τα «μικρογεύματα» μπορούν να προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής αντί απλώς να χορταίνουν το αίσθημα πείνας ή να αντισταθμίζουν τη μικρή ποσότητα φαγητού που καταναλώθηκε στο προηγούμενο γεύμα.
Καθώς το παιδί σου γίνεται όλο και πιο αυτόνομο και μαθαίνει να τρώει μόνο του, είναι ακόμα πιο σημαντικό να το ωθήσεις προς τον δρόμο της υγιεινής διατροφής. Τα νήπια είναι δραστήρια και πολλές φορές δεν θέλουν να σταματήσουν το παιχνίδι τους για να γευματίσουν. Ίσως παρατηρήσεις ότι η όρεξή του διαφέρει από το ένα γεύμα στο άλλο ή από τη μια μέρα στην άλλη. Εάν το παιδάκι καταναλώσει λιγότερο φαγητό σε κάποιο γεύμα, δεν υπάρχει λόγος να τρέχεις από πίσω του για να το πείσεις να φάει «μια μπουκιά ακόμα». Θα αναπληρώσει την ποσότητα αργότερα με ένα μικρογεύμα, στο δείπνο ή ακόμα και την επόμενη ημέρα. Να θυμάσαι πάντα τις αρχές της σίτισης με βάση τη διάθεση του παιδιού και να δίνεις προσοχή στα σημάδια που δίνει όταν πεινάει ή έχει χορτάσει, κάτι που θα μπορεί να εκφράσει και ρητά όσο μεγαλώνει.
Το γάλα μετράει
Μπορεί πλέον να μη χρειάζεται να αποτελεί τις μισές από τις θερμίδες που καταναλώνει ένα νήπιο, ωστόσο το γάλα εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή του παιδιού σου. Το μητρικό γάλα, το γάλα αγελάδας ή το παιδικό εμπλουτισμένο γάλα προσφέρουν ασβέστιο που βοηθά στην ανάπτυξη γερών οστών. Στην ηλικία των 12-18 μηνών, το γάλα προσφέρει περίπου το 30% των θερμίδων που χρειάζεται ένα νήπιο καθημερινά. Η συνοδεία γευμάτων και μικρογευμάτων με γάλα είναι ένας καλός τρόπος επίτευξης αυτού του στόχου.
Πώς τα μικρογεύματα θα αποκτήσουν μεγάλη αξία
Ναι: Πρόσφερε θρεπτικά τρόφιμα μεταξύ των γευμάτων. Ως ενήλικας, ίσως πιστεύεις ότι το υγιές είναι να αποφεύγεις τα σνακ, καθώς τα βλέπεις ως γεύματα πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι. Όμως, τα νήπια έχουν μικρές κοιλίτσες και πολλές φορές χρειάζονται φαγητό εκτός των κυρίως γευμάτων τους.
Όχι: Μην αντιμετωπίζεις τα σνακ σαν λιχουδιές ή σαν κάτι που θα χορτάσει ή θα κρατήσει ήσυχο το παιδί.
Ναι: Πρόσφερε όλα τα γεύματα και μικρογεύματα σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, με το νήπιο καθισμένο σε ψηλό καρεκλάκι φαγητού.
Όχι: Μην αφήνεις το παιδί να τρώει όσο παίζει ή να είναι απορροφημένο από κάποια οθόνη.
Ναι: Προτίμησε τα λαχανικά και τα φρούτα! Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική βάση για όλα τα μικρογεύματα.
Όχι: Μη δίνεις στο παιδί τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη ή αλάτι, όπως πολλά από τα σνακ που τρώμε ως ενήλικες.
Ναι: Συνόδευε πάντα το φαγητό με νερό. Κράτα το παιδί σου ενυδατωμένο προσφέροντας νερό σε κάθε γεύμα και μικρογεύμα.
Όχι: Μην του δίνεις ζαχαρούχα ροφήματα.
Ναι: Προσπάθησε να τηρείς σταθερές ώρες για σνακ μεταξύ των γευμάτων. Αυτό προωθεί μια υγιεινή ρουτίνα διατροφής. Να θυμάσαι πάντα τις βασικές αρχές της σίτισης με βάση τη διάθεση του παιδιού. Εάν το παιδί χάσει τη συνηθισμένη ώρα του κολατσιού, επειδή αποκοιμήθηκε ή δείξει να πεινάει όταν ξυπνήσει, μπορείς να του δώσεις ένα σνακ.
Όχι: Μη δίνεις συνεχώς σνακ στο παιδί σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, επειδή αυτό μπορεί να το κάνει να μην πεινάει την ώρα των γευμάτων.
Ναι: Λάβε υπόψη σου τη γεύση και την υφή. Όπως και στα κύρια γεύματα, συνέχισε να δοκιμάζεις νέα τρόφιμα, τα οποία θα προσφέρεις σε διαφορετικές και κατάλληλες για την ηλικία υφές.
Όχι: Μη δίνεις οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πνιγμού. Συνέχισε να αποφεύγεις ολόκληρες ρώγες από σταφύλια, σκληρά κομμάτια ωμών λαχανικών, ολόκληρα τοματίνια, κομμάτια ή φέτες μήλου, χοτ ντογκ, λουκάνικα, ποπ κορν, χοντροαλεσμένο βούτυρο ξηρών καρπών και σπόρους. Να αποφεύγεις μεγάλα κομμάτια οποιουδήποτε τροφίμου.
Πηγές
Butte NF. Energy requirements of infants. Public Health Nutr 2005, 8(7A):953-67.
Dattilo AM, Reidy, KC, Uesugi K. Modifiable risk and protective factors for healthy growth among infants and toddlers: Development and application of a global survey [abstract]. Nutrition and Growth Meeting, March 1-3, 2018, Paris, France.
Dattilo AM Programming long-term health: Effect of parent feeding approaches on long-term diet and eating patterns. In: Early nutrition and long-term health, mechanisms, consequences and opportunities. Ed., Saavedra and Dattilo, Elsevier, 2017: 471-95.
Duyff, RL (2017). Academy of Nutrition and Dietetics. Complete food and nutrition guide (5th ed.). Boston, MA: Houghton Mifflin Harcourt.
Jequier E, Constant F. Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration. Eur J Clin Nutr 2010, 64(2):115-23.
World Health Organization. Infant and young child feeding: Model chapter for textbooks for medical students and allied health professionals. Geneva, World Health Organization, 2009.
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/nutrition/Pages/Selecting-Snacks-for-Toddlers.aspx (Πρόσβαση στις 8 Αυγούστου 2018)
https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/Choking-Prevention.aspx (Πρόσβαση στις 8 Αυγούστου 2018)
Τελευταία αναθεώρηση: Ιούλιος 2018
Σχετικά άρθρα