Πώς να συνεχίσεις το ταξίδι του θηλασμού
Αν και οι περισσότερες γυναίκες ανά τον κόσμο θηλάζουν τα μωρά τους κατά τους πρώτους μήνες, τα ποσοστά θηλασμού έχουν μεγάλες αποκλίσεις στην ηλικία των 12 μηνών. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στις μητέρες να θηλάζουν για 24 μήνες ή και περισσότερο, έχετε κάθε λόγο να συνεχίσετε να θηλάζετε για όσο διάστημα σας εξυπηρετεί, εσάς και το μωρό σας.
Σε ορισμένες χώρες, πάνω από το 90% των γυναικών εξακολουθούν να θηλάζουν τον 12ο μήνα, ενώ σε άλλες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 25%. Συνεχίζοντας να θηλάζεις όταν το μωρό σου είναι 10-12 μηνών, είσαι κι εσύ μια μαμά που θηλάζει το μωρό της στην ηλικία του ενός έτους. Να είσαι σίγουρη πως προσφέρεις στο μωρό σου το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή.
Συμβουλές για… να θηλάσεις το 10-12 μηνών μωρό σου
Αν το μωρό σου δείχνει να μην ενδιαφέρεται τόσο πολύ…
Μην απογοητεύεσαι! Το μωρό σου μπορεί να δείχνει αφηρημένο, αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αρχίσει να έχει μεγαλύτερη επίγνωση του περιβάλλοντός του και βρίσκει ολοένα περισσότερα πράγματα που του τραβούν το ενδιαφέρον παντού.
Αν το μωρό σου δαγκώνει…
Δάγκωμα δεν σημαίνει αποθηλασμός. Αντί να διακόψεις τον θηλασμό, απομάκρυνε το μωρό από το στήθος. Μίλησέ του και πες του «όχι» με ήρεμη, αλλά σταθερή φωνή. Αν συνεχίσει να δαγκώνει, βγάλ’ το από το στήθος ξανά και δοκιμάστε μια άλλη δραστηριότητα ή δώσε του ένα παιχνίδι οδοντοφυΐας.
Αν ετοιμάζεσαι να επιστρέψεις στη δουλειά…
Μπορείς να συνεχίσεις να θηλάζεις αντλώντας γάλα με το θήλαστρο και αποθηκεύοντάς το ώστε να μπορεί το μωρό να πίνει γάλα όσο εσύ είσαι στη δουλειά. Γρήγορα θα συνηθίσει να θηλάζει μόνο συγκεκριμένες ώρες, όπως το πρωί και το βράδυ.
Συμβουλές για… να δίνεις στο μωρό σου τις θερμίδες που χρειάζεται
- Το μητρικό γάλα παραμένει σημαντικό…
Στην ηλικία των 10-12 μηνών οι μισές θερμιδικές ανάγκες του μωρού σου εξακολουθούν κατά πάσα πιθανότητα να καλύπτονται από το μητρικό γάλα.
- Μητρικό γάλα σε συνδυασμό με συμπληρωματικές τροφές…
Φυσικά, όσο αυξάνεται η πρόσληψη στερεών τροφών από το μωρό σου, μειώνεται η ποσότητα μητρικού γάλακτος που πίνει.
Συμβουλές για… θηλασμό μετά τους 12 μήνες
- Θήλασε όπως πριν…
Αν θηλάζεις, άφησε το μωρό σου να συνεχίσει να σου δείχνει τον δρόμο και να τρώει αν και όποτε το θελήσει.
- Θήλασε όταν είστε μαζί…
Αν θηλάζεις όταν είστε μαζί και αντλείς γάλα όταν είστε χώρια, μπορείς να επιλέξεις να μειώσεις την ποσότητα μητρικού γάλακτος που αντλείς όταν γίνει ενός έτους το μωρό σου. Όταν είσαι μακριά από το μωρό σου, ο φροντιστής του μικρού σου μπορεί να προσφέρει θρεπτικά φαγητά, νερό και μια μικρή ποσότητα αντλημένου μητρικού γάλακτος.
- Θήλαζε συγκεκριμένες ώρες την ημέρα…
Ορισμένες μαμάδες προτιμούν να θηλάζουν το πρωί και πριν από τους υπνάκους ή το βράδυ – όταν το μωρό τους δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και έχει λιγότερους περισπασμούς. Πέρα από τα οφέλη που προσφέρει το μητρικό γάλα, οι στιγμές αυτές έχουν να κάνουν συχνά και με την παρηγοριά και την εγγύτητα.
Πηγές
Breastfeeding handbook for physicians. 2nd ed. Elk Grove IL. 2014
Lawrence R, Lawrence R. (2016) Breastfeeding: A Guide for the Medical Professional. 8th ed: Elsevier.
U.S. Department of Health and Human Services Office on Women’s Health. Your guide to breastfeeding (updated 2017)
https://www.womenshealth.gov/files/documents/your-guide-to-breastfeedin… (Προσπελάστηκε στις 11 Απριλίου 2018)
World Health Organization. Infant and young child feeding: Model chapter for textbooks for medical students and allied health professionals. Geneva, World Health Organization, 2009.
Τελευταία αναθεώρηση: Μάρτιος 2018
Σχετικά άρθρα