Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μετά τα πρώτα τους γενέθλια, τα νήπια μπορεί να μην καταναλώνουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται κάθε μέρα. Γενικά, τα νήπια ανά την υφήλιο δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, τα οποία παρέχουν μια σειρά βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και φυτικών ινών. Αντιθέτως, τους προσφέρονται τρόφιμα και ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη.
Όταν τα νήπια αρχίζουν να καταναλώνουν τις τροφές που τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια και οποίες μπορεί να μην είναι πάντοτε υγιεινές και ισορροπημένες, ενδέχεται να μην λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται. Οι τροφές που δεν περιέχουν βασικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία αρχίζουν να καταλαμβάνουν χώρο στο στομαχάκι τους, αποκλείοντας τις πιο θρεπτικές τροφές και οδηγώντας σε διατροφικά κενά.
Προσπάθησε να σκέφτεσαι τα φρούτα και τα λαχανικά ως βασικούς θεμέλιους λίθους όλων των γευμάτων και των σνακ. Καθώς το νήπιο τρώει περισσότερες τροφές από την ομάδα των οικογενειακών τροφίμων όπως εσύ, καλό είναι να περιορίσεις την ποσότητα αλατιού που προσθέτεις κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος στο σπίτι. Παρόλο που μπορεί να έχει δοκιμάσει την πρώτη μπουκιά από την τούρτα γενεθλίων του, οι γλυκιές λιχουδιές και τα επιδόρπια πρέπει να περιορίζονται μόνο σε ξεχωριστές περιστάσεις.
Τι λείπει;
Υπάρχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή των νηπίων ηλικίας 12-18 μηνών. Ένα θρεπτικό στοιχείο που συχνά συναντάται σε χαμηλά επίπεδα στη διατροφή των νηπίων είναι ο σίδηρος. Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη του μωρού.
Πολλά νήπια ανά τον κόσμο ενδέχεται να μην προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι η ικανότητα του σώματος να την παράγει όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο ηλιακό φως. Η βιταμίνη D συναντάται επίσης σε έναν μικρό αριθμό τροφών. Τα νήπια χρειάζονται τη βιταμίνη D για να αναπτύξουν και διατηρήσουν γερά τα οστά τους.
Τα νήπια ενδέχεται να μην προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα υγιών λιπαρών στη διατροφή τους. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η χαμηλή πρόσληψη του ωμέγα-3 λιπαρού οξέος DHA, γνωστού και ως δοκοσαεξανοϊκού οξέος. Το DHA είναι βασικό για την ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού.
Τι μπορείς να κάνεις;
Προσφέροντας στο νήπιό σου μια πλούσια ποικιλία τροφών και συμπεριλαμβάνοντας τα φρούτα και λαχανικά σε όλα τα γεύματα και τα σνακ, θα του προσφέρεις την καλύτερη ευκαιρία για μια υγιεινή διατροφή. Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε θρεπτικά στοιχεία από άλλες ομάδες τροφίμων, όπως γαλακτοκομικά, δημητριακά και κρέας/ψάρι/πρωτεϊνούχες τροφές, είναι ένας καλός τρόπος να διασφαλίσεις ότι κανένα βασικό θρεπτικό στοιχείο δεν θα λείψει από το μικρό σου. Καλό είναι να θυμάσαι ότι εσύ δίνεις το καλό παράδειγμα στο νήπιο οπότε πρέπει να του δείξεις πόσο πολύ απολαμβάνεις την υγιεινή διατροφή και, έτσι, θα είναι πολύ πιο πιθανό να κάνει κι εκείνο το ίδιο.
Πηγές
Duyff, RL (2017). Academy of Nutrition and Dietetics. Complete food and nutrition guide (5th ed.). Boston, MA: Houghton Mifflin Harcourt.
Eussen S, Alles M, Uijterschout L, et al. Iron intake and status of European children ages 6-36 months in Europe: A systematic review. Ann Nutr Metab 2015; 66(2-3):80-92.
Romero-Velarde E, Villalpando-Carrion S, Perez-Lizaur AB, et al. Guidelines for complementary feeding in healthy infants. Bol Med Hosp Infant Mex 2017; https://doi.org/10.1016/j.bmhimx.2016.06.007
Welker EB, Jacquier EF, Catellier DJ, et al. Room for improvement remains in food consumption patterns of young children aged 2-4 years. J Nutr 2018; 148:1-11.
World Health Organization. Infant and young child feeding: Model chapter for textbooks for medical students and allied health professionals. Geneva, World Health Organization, 2009.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD Health Professional/ (Πρόσβαση στις 8 Αυγούστου 2018)
Τελευταία αναθεώρηση: Ιούλιος 2018
Σχετικά άρθρα