Σε αυτή την ηλικία, είναι πιθανόν ότι το μωρό σου θα μπορεί να πιάνει και να σηκώνει μικρά κομμάτια τροφών. Αυτό το στάδιο της κατανάλωσης τροφής με τα δάχτυλα είναι ακατάστατο και απολαυστικό! Είναι, επίσης, καθοριστικό για την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του και την αύξηση της εμπιστοσύνης και ανεξαρτησίας του. Η κατανάλωση τροφής με τα δάχτυλα μπορεί να φαίνεται εύκολη για εμάς τους ενήλικες, αλλά για ένα μωρό υπάρχουν πολλά βήματα τα οποία πρέπει να μάθει και στα οποία πρέπει να εξασκηθεί. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι πλέον φτάνει σε αυτά τα στάδια:
Τώρα… το μωρό σου σηκώνει με το χέρι μικρά κομμάτια τροφής.
Επειδή... γίνεται πιο σίγουρο σχετικά με την ικανότητά του να κρατάει και να ελέγχει με τα δάχτυλά του.
Βοήθησέ το... παρέχοντας κομμάτια μαλακών τροφών κατάλληλου μεγέθους και υφής, προκειμένου να εξασκηθεί στο να τα σηκώνει.
Τώρα... το μωρό σου σηκώνει την τροφή στο στόμα του.
Επειδή... το μωρό διαθέτει επαρκή συντονισμό χεριών-ματιών για να φέρει το χέρι του στο στόμα του.
Βοήθησέ το... δείχνοντάς του πώς βάζεις το φαγητό στο στόμα σου. Θα πρέπει να δώσεις το καλό παράδειγμα στο μωρό σου: πάρε μια μπουκιά φαγητό από το πιάτο σου και στη συνέχεια παρότρυνέ το να σε μιμηθεί παίρνοντας κι εκείνο μια μπουκιά φαγητό από το δικό του.
Τώρα... το μωρό σου μπορεί να αφήσει το φαγητό από τα χέρια του μέσα στο στόμα του.
Επειδή... αρχίζει να καταλαβαίνει πώς θα τρέφεται μόνο του.
Βοήθησέ το... προσφέροντας κάθε φορά μικρές ποσότητες τροφών που μπορεί να πιάσει με τα δαχτυλάκιά του. Περίμενε μέχρι να μασήσει και να καταπιεί την τροφή που του πρόσφερες προτού του δώσεις περισσότερη.
Τώρα... μπορεί να χωρέσει μπουκιές κατάλληλου μεγέθους στο μικρό του στόμα.
Επειδή... μαθαίνει τι χωράει μέσα στο στόμα του.
Βοήθησέ το... προσφέροντας κομμάτια βρασμένων μαλακών λαχανικών σε μέγεθος μπουκιάς, όπως καρότα, ή μαλακά φρούτα, όπως κομμάτια ώριμης μπανάνας. Διάλεξε κατάλληλες υφές και τροφές για το στάδιο της ανάπτυξής του τις οποίες μπορεί να σηκώσει με ευκολία, όπως καλά μαγειρεμένα κομμάτια ζυμαρικών. Συνέχισε να αποφεύγεις τα μεγάλα κομμάτια τροφών και πρόσεχε τις τροφές που παρουσιάζουν κίνδυνο πνιγμού, όπως ολόκληρες ρώγες σταφύλι, σκληρά κομμάτια άβραστων λαχανικών, ντοματάκια, τεμάχια ή φέτες μήλου, χοτ ντογκ, λουκάνικα, ποπ κορν, κομμάτια φυστικοβούτυρου, ολόκληρους ξηρούς καρπούς, σπόρους, σταφίδες και γλυκά.
Συμβουλές για να τρώει με επιτυχία
Όλες οι αισθήσεις του μωρού βρίσκονται σε εγρήγορση για να ανταποκριθούν στις νέες τροφές, γεύσεις και μυρωδιές που γνωρίζει καθημερινά. Καθώς μεγαλώνει, το μωρό θα αρχίσει να γίνεται πιο ομιλητικό και θα σου λέει τι θέλει. Εκείνο αποφασίζει την ποσότητα που θα φάει ενώ εσύ αποφασίζεις ποιες υγιεινές τροφές θα του προσφέρεις. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας εξασφαλίσουν ήρεμα και ευχάριστα γεύματα.
- Κάθισε να φας με το μωρό σου στο τραπέζι και συνδύασε την ώρα του γεύματός του με την ώρα του γεύματος της υπόλοιπης οικογένειας. Τα παιδιά πρέπει να είναι καθισμένα και να επιτηρούνται όταν τρώνε.
- Καθώς το μωρό σου εξακολουθεί να μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται περισσότερες υφές τροφών, καλό είναι να του προσφέρεις μαλακές τροφές σε μικρά κομμάτι τεμαχισμένα σε κύβους.
- Τα μωρά 10-12 μηνών έχουν ακόμα μικρό στομαχάκι, οπότε είναι καλύτερο να τους προσφέρεις τρία κυρίως γεύματα και δύο σνακ την ημέρα.
- Αρχικά, το μωρό σου μπορεί να αρχίσει να βελτιώνει τις δεξιότητές του μαθαίνοντας να πίνει από το κύπελλο και να χειρίζεται το κουτάλι. Καθώς αναπτύσσεται, ενδέχεται να μπορέσει να ταΐζει τον εαυτό του με το κουτάλι με λίγη βοήθεια.
- Συνέχισε να προσφέρεις ποικιλία τροφών στο μωρό σου. Η κατανάλωση μιας μπανάνας καθημερινά είναι μια χαρά, αλλά η κατανάλωση μιας ποικιλίας φρούτων, όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα, κεράσια και σμέουρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι πολύ πιο διασκεδαστική! Αν στο μωρό δεν φαίνεται να αρέσει ένα συγκεκριμένο φρούτο ή λαχανικό, δοκίμασε να του το προσφέρεις κάποια άλλη μέρα. Μπορεί να χρειαστούν έως και οχτώ προσπάθειες, προκειμένου το μωρό να αποδεχτεί μερικές νέες τροφές. Όπως πάντα, καλό είναι να προσφέρεις μόνο μία νέα τροφή στο μωρό σου κάθε φορά, ώστε να εντοπίσεις τυχόν δυσανεξίες.
Το ζήτημα της τούρτας γενεθλίων
Τα πρώτα γενέθλια του μωρού σου πλησιάζουν γοργά, κάτι για το οποίο σίγουρα ανυπομονεί όλη η οικογένεια. Φοβερό ορόσημο, είστε γονείς εδώ κι ένα έτος! Ο χρόνος περνά τόσο γρήγορα! Ίσως σχεδιάζεις ένα πάρτι για το μωρό και ίσως να σας προσκαλέσουν σε πάρτι γενεθλίων άλλων μωρών ή σε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Επομένως, τώρα είναι μια καλή στιγμή για να σκεφτείς την προσέγγιση που θα ακολουθήσεις σε σχέση με τα γλυκά και τις τούρτες που σερβίρονται συχνά σε αυτές τις περιστάσεις.
Τροφές που καταναλώνονται σε ξεχωριστές περιστάσεις
Η έρευνα σε μεγαλύτερα παιδιά δείχνει ότι όσο πιο αυστηρούς περιορισμούς θέτουν οι γονείς στα παιδιά σχετικά με το τι μπορούν να φάνε (λέγοντας, για παράδειγμα, ότι ορισμένες τροφές δεν επιτρέπονται ποτέ), τόσο περισσότερο τα παιδιά τους θα οδηγηθούν σε υπερβολική κατανάλωση των απαγορευμένων τροφών, όταν τους δοθεί η ευκαιρία. Παρόλο που δεν υπάρχει περιθώριο στην υγιεινή διατροφή του μωρού για καθημερινές λιχουδιές και επιδόρπια, μπορεί να γίνει μια εξαίρεση για τις τροφές που καταναλώνονται σε κάποιες ξεχωριστές περιστάσεις.
Σε διάφορους πολιτισμούς, η κατανάλωση ορισμένων τροφών συνδέεται με ξεχωριστές περιστάσεις ή γιορτές. Είναι σημαντικό να διδάξεις στο μωρό σου ότι οι τροφές που προσφέρονται σε αυτές τις γιορτινές περιστάσεις δεν αποτελούν συνήθως μέρος των καθημερινών γευμάτων. Οι τροφές αυτές μπορούν να θεωρηθούν «τροφές που καταναλώνονται σε ξεχωριστές περιστάσεις». Η έκθεση ενός μωρού ηλικίας ενός έτους σε αυτού του είδους τις τροφές σε ένα εορταστικό πλαίσιο, του μαθαίνει ότι το φαγητό είναι μέρος του πολιτισμού μας. Εξασκήσου στη σίτιση με βάση τη διάθεση του μωρού αποφεύγοντας να το πιέσεις να φάει οπωσδήποτε κάποια από τις τροφές που καταναλώνονται σε ξεχωριστές περιστάσεις. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να έχεις χαλαρή στάση στη διάθεση του μωρού να δοκιμάσει τροφές, χωρίς να το επαινέσεις αν αποφασίσει να δοκιμάσει μικρή ποσότητα.
Ενημερώνοντας το μωρό, παραδείγματος χάριν, ότι η τούρτα γενεθλίων εμφανίζεται μόνο όπου υπάρχουν γενέθλια,
το μήνυμα που λαμβάνει δεν είναι ένα μήνυμα καθολικής απαγόρευσης αυτού του είδους τροφών που καταναλώνονται σε ξεχωριστές περιστάσεις, αλλά ένα μήνυμα για τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ του φαγητού και της οικογένειας ή του φαγητού και πολιτιστικών γεγονότων.
Το μέγεθος των μερίδων
Είναι εύκολο να υπερεκτιμήσεις την ποσότητα τροφής που πρέπει να δώσεις στο μωρό σου. Πρέπει να θυμάσαι ότι το στομαχάκι του είναι ακόμα μικρό και ότι οι μερίδες του θα είναι σημαντικά μικρότερες από τις δικές σου. Καλό είναι να προσπαθείς πάντοτε να μεγιστοποιήσεις τη θρεπτική ουσία της τροφής που προσφέρεις.
Πηγές
Nicklaus S. Complementary feeding strategies to facilitate acceptance of fruits and vegetables: A narrative review of the literature. Int J Environ Res Public Health 2016; 13(11):1160; doi: 10.3390/ijerph13111160.
Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.
Τελευταία αναθεώρηση: Μάρτιος 2018
Σχετικά άρθρα