Οι έρευνες δείχνουν συνεχώς ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην κινητικότητα και το υγιές βάρος. Κάποια παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες ίσως δεν κινούνται ή δεν παίζουν έξω αρκετά για την ηλικία τους. Παρ’ όλο που συχνά τα νήπια δίνουν την εντύπωση ότι η ενέργειά τους είναι αστείρευτη και κινούνται διαρκώς, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Μια πρόσφατη έρευνα που μετρούσε τη σωματική δραστηριότητα νηπίων ηλικίας δύο ετών αποκάλυψε ότι τα νήπια δεν κινούνταν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Δώσε το καλό παράδειγμα
Η ελάττωση του χρόνου μπροστά στην οθόνη δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνες, η ενθάρρυνση και η υποστήριξη από την πλευρά των γονιών είναι σημαντική για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών, και όσο λιγότερο χρησιμοποιούν οθόνες οι γονείς, τόσο λιγότερο πρόκειται να το κάνουν και τα παιδιά. Γι’ αυτό προσπάθησε πάντα να δίνεις το καλό παράδειγμα και να ελαχιστοποιείς τον χρόνο που περνάς μπροστά σε μια οθόνη όσο είναι δίπλα σου το παιδί σου. Απόφυγε ακόμα και να έχεις ανοιχτές οθόνες κάπου στον χώρο, καθώς μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κινητικότητα ενός νηπίου είναι σημαντική για την υγεία του στο μέλλον. Τώρα που το μικρό σου αρχίζει να γίνεται πιο ανεξάρτητο και μπορεί να κάνει πιο δύσκολες κινήσεις, είναι η ώρα να αρχίσετε να παίζετε μαζί έξω σε τακτική βάση, εφόσον γίνεται. Έτσι, θα μάθει ότι το να βρίσκεται σε κίνηση έχει πλάκα και θα ανυπομονεί για το παιχνίδι τώρα και στο μέλλον.
Βρες χρόνο
Για τα νήπια ηλικίας ενός έως δύο ετών, οι οδηγίες συνιστούν τουλάχιστον μία με τρεις ώρες κινητικότητας την ημέρα. Το παιχνίδι πρέπει να είναι τόσο δομημένο όσο και ελεύθερο. Το δομημένο παιχνίδι είναι αυτό που καθοδηγείται από εσένα, στο πλαίσιο του οποίου το παιδί καλείται να ακολουθήσει απλούς κανόνες. Το ελεύθερο ή μη δομημένο παιχνίδι είναι όταν το παιδί κινείται με όποιον τρόπο επιθυμεί. Βρες χρόνο για σωματική δραστηριότητα με το παιδί σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτός ο χρόνος δεν χρειάζεται να είναι συγκεντρωμένος σε μία ώρα της ημέρας. Το παιδί πρέπει να μένει σε κατάσταση ακινησίας για περισσότερο από μία ώρα μόνο όταν κοιμάται.
Σχετικά άρθρα